AcasăPoliticaReplica USR PLUS la spusele lui Iohannis. Moșteanu: Florin Cîţu nu este...

Replica USR PLUS la spusele lui Iohannis. Moșteanu: Florin Cîţu nu este alesul lui Dumnezeu la Palatul Victoria

Replica USR PLUS la declarațiile lui Iohannis. Moșteanu: Florin Cîţu nu este alesul lui Dumnezeu la Palatul Victoria (sursa foto: facebook)

N-a trecut prea multă vreme de la declarațiile pe care le-a făcut Klaus Iohannis, din Slovenia, pe tema situației politice din țară, cu trimiteri inclusiv la USR și la criticile cum că a ”abandonat guvernarea”, până să se afle o primă reacție din partea formațiunii politice conduse de către Dacian Cioloș.

Deputatul Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al formațiunii, a reacționat, de la Parlament, spunând că ”Biroul Naţional al USR PLUS a luat act cu surprindere de faptul că, deşi criza e declanşată de mai bine de o lună de zile, de acţiunile pripite şi fără logică şi agresive ale domnului Florin Cîţu – preşedintele nu a spus nimic sau a privit cum această criză politică se adânceşte şi se îndreaptă spre un final previzibil”.

Moșteanu: Preşedintele este şi parte din problemă şi parte din soluţie

Moșteanu a subliniat faptul că șeful statului are rol de mediator, conform legii supreme a statului, lăsând de înțeles că ar fi trebuit ca partidele să fie chemate la consultări, la Cotroceni, cât mai degrabă posibil, nicidecum săptămâna viitoare.

”Până la urmă era numai chestiune de timp când va pleca Florin Cîţu, nu dacă va pleca sau nu. Deşi, ţinând cont de toate aceste lucruri, ne-am fi aşteptat şi ar fi trebuit ca partidele să fie chemate imediat la consultări, pentru a se ieşi din criza politică. Preşedintele este şi parte din problemă şi parte din soluţie şi trebuie să îşi asume un rol corect de mediator, rol dat de Constituţie, pentru a reface o majoritate parlamentară. Credem ca este ne-necesar să mai pierdem timpul pentru încă o săptămână pentru nu știu ce crede dânsul că se va întâmpla”, a completat Moșteanu.

Deputat USR PLUS: Nu am abandonat guvernarea, am fost daţi afară din acest guvern de către Florin Cîţu

Referitor la reproșul înaintat de președinte, cum că USR-ul a ”abandonat guvernarea”, deputatul a replicat rapid, acuzându-l pe Florin Cîțu că a dat afară doi miniștri ai acestei formațiuni politice.

”Florin Cîţu ne-a dat afară din Guvern doi miniştri şi sunt sigur că nu a făcut-o de capul lui şi că a avut anumită susţinere în aceste acţiuni, din punctul nostru de vedere pripite. Nu am abandonat guvernarea, am fost daţi afară din acest guvern de către Florin Cîţu, prin încălcarea repetată a acordului de coaliţie. Opţiunea USR PLUS este refacerea coaliţiei, dacă este posibil, dacă celelalte partide din coaliţie vor asta, dacă preşedintele Klaus Iohannis vede asta o soluţie. Cred că ar fi o soluţie sănătoasă”, a declarat Moșteanu.

Mai mult, purtătorul de cuvânt al USR PLUS a mai ales să sublinieze un lucru, când vine vorba de Florin Cîțu, șeful liberal al Guvernului demis marți, prin motiune de cenzură votată în Parlament. Deputatul spune că e nevoie de un nou premier.

”România nu trebuie să rămână dependentă de un singur om, de Florin Cîţu. Văd că PNL şi preşedintele Klaus Iohannis îl susţin cu tărie. Eu cred că Florin Cîţu nu este, dacă vreţi, alesul lui Dumnezeu la Palatul Victoria. Este rezultatul unui dialog, unor discuţii între partenerii de coaliţie. Acum aproape un an de zile a avut o mare şansă să conducă România, să conducă acest guvern de coaliţie şi să facă nişte lucruri. A arătat că nu a putut, a plecat acasă”, a declarat Moşteanu.

Iohannis: USR a fost în Guvern, a abandonat guvernarea

În tot acest context, amintim că președintele a fost întrebat dacă mai vede posibilă refacerea Coaliției cu cooptarea USR la guvernare, amintindu-se de declarațiile liderilor acestei formațiuni politice, din ultima perioadă.

”Problema trebuie să și-o pună cel care va fi desemnat să-și caute o majoritate, dar sigur că pe mine mă preocupă. Întrebarea este legitimă. Fiindcă dacă vrem să analizăm faptele şi nu poveştile politice, vedem că USR a fost în Guvern, a abandonat guvernarea, a votat USR, împreună cu PSD şi cu AUR, pentru căderea Guvernului din care au făcut parte.

Aceştia sunt nişte paşi politici cu mare greutate şi nu ştiu dacă partidele vor putea sau vor dori să treacă peste aceste lucruri. E greu de negociat cu un fost partener care a votat să îți dărâme Guvernul”, a afirmat Klaus Iohannis.