AcasăPoliticaRelație cu scântei.Macron și Scholz se chinuie să repornească motorul franco-german

Relație cu scântei.Macron și Scholz se chinuie să repornească motorul franco-german

Un prânz la Palatul Elysee: președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz vor să relanseze tandemul franco-german, măcinat de o serie de dispute, de la energie la apărare, pe fondul războiului din Ucraina.

Întâlnirea celor doi lideri se vrea un răspuns la  provocările comune într-o „manieră unită și solidară”, a anunțat optimist președinția franceză.

Dar această ambiție nu ascunde dezacordurile, uneori mari, dintre cele două puteri europene, care au dus la amânarea cu câteva săptămâni a unui consiliu de miniștri franco-german, primul consiliu al lui Olaf Scholz, programat miercuri lângă Paris.

În ceea ce privește strategia de adoptat în fața creșterii prețurilor energiei, a energiei nucleare și a înarmării europene, nimic nu pare să meargă bine între Paris și Berlin, notează AFP. Acesta este un motiv de îngrijorare în Europa.

Cuplu divergent

„Cuplul franco-german este divergent, deci este paralizat”, a declarat fostul premier și ministru de externe francez Dominique de Villepin.

Diferențele – în special în ceea ce privesc mai multe proiecte industriale comune, de la avioanele de luptă la tancurile viitorului – au fost exacerbate de la începutul ofensivei rusești în Ucraina.

Însuși Macron a susținut că Germania, una dintre țările cele mai afectate din cauza dependenței sale de gazul rusesc, și-a asumat „o schimbare de model, al cărei caracter destabilizator nu trebuie subestimat”.

Cancelarul Scholz a anunțat un plan de ajutor în valoare de 200 de miliarde de euro pentru persoane fizice și companii, în contextul creșterii prețurilor, în special la gaze, ca urmare a reducerilor de aprovizionare impuse de Rusia.

Acest plan, pus în aplicare fără consultarea partenerilor săi europeni, a provocat numeroase neînțelegeri și temeri de denaturare a concurenței în Europa.

După decenii de investiții insuficiente, Germania a făcut, de asemenea, o întoarcere la 180 de grade în ceea ce privește apărarea, pentru a face din armata sa „cea mai bine echipată forță din Europa”.

Și aici, fără a lucra neapărat în direcția consolidării autonomiei strategice europene preconizate de Paris și cu atât mai puțin a cooperării militaro-industriale franco-germane.

Astfel, Germania promovează un proiect de scut antirachetă european, incluzând o componentă israeliană, care să concureze cu cel din Franța și Italia.Pentru mulți observatori, această ruptură este inerentă oricărei relații în care ambițiile europene și interesele naționale se întrepătrund.

Ce se spune la Berlin

„Franța este cel mai apropiat aliat al nostru. Au existat multe speculații în ultimele zile, dar cred că multe dintre ele au fost inventate”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german.

Ce se așteaptă la Bruxelles

„Am încredere în determinarea atât a președintelui francez, cât și a cancelarului german de a lucra împreună”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
207 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger