AcasăPoliticaRelansarea economică a lui Cîțu nu există

Relansarea economică a lui Cîțu nu există

Trei măsuri principale au fost luate, își păcălea Vasile Cîțu auditoriul cu două săptămâni în urmă. Liniile de credit pentru IMM, șomajul tehnic și amânarea ratelor românilor. Ba chiar a început să se vadă efectul, se bucura el de parcă își spusese singur un banc. Nimeni nu cred că poate înțelege la ce efect se referea, pentru că dincolo de imaginația lui bogată și de visele induse de beția puterii lucrurile stau cu totul altfel. Până la 15 mai, doar 12 firme primiseră credite, alte 319 fiind refuzate de bănci. În lucru, la acea dată, se mai aflau alte 49.000 de cereri. Cu alte cuvinte, Cîțu a relansat economia cu 12 firme. Cum s-o fi numind afecțiunea asta?

Ion Ștefan semnează contracte Este ministrul semnător

Cu mare pompă, ministrul Finanțelor vorbește despre relansarea economică a României. O face cu naturalețea celui obișnuit să mintă la fiecare pas. Și cu zvâcnetul expertului în bolboroseală financiară. De obrăznicie nu mai vorbesc, ar însemna să umplu articolul numai cu asta.

Bani mulți, rezultate ioc

Cu două luni în urmă, ministrul Cîțu vorbea de planul de relansare economică. Doar vorbea. De văzut, nimeni nu l-a văzut. Ce conținea, nimeni nu a aflat. Era, în schimb, prezentat de parcă ar fi lucrat la el cei mai aprigi specialiști.

La Agricultură Oros are program pe Facebook

Dacă or fi participat și Virgil Popescu, ministrul Economiei, sau Ion Ștefan, ministrul Dezvoltării, cred că suntem salvați. Nu în sensul că economia se va relansa, ci doar că va fi mai veselă. Și va prinde alte octave, sub bagheta dirijorului Cîțu. „Sibiu – Pitești este o investiție care nu se va termina nici anul acesta, nici anul următor și cred că nici în mandatul nostru, este ceva pe care… sau Comarnic – Brașov sau spitalele regionale, sunt mai multe. De exemplu, sistemul de irigații – și acolo trebuie refăcute lucrurile – digitalizarea, încercăm să terminăm anul acesta, dar nu cred. Sunt obiective foarte mari cu sume foarte mari”, declară Cîțu.

Programul de păcăleli

Autostrada Sibiu-Pitești nu se va termina anul ăsta, nici mai încolo, nici în mandatul lor. Ciudat, nu liberalii sunt cei care au spus că vor sta la guvernare opt ani? Sau cel puțin încă patru ani și jumătate? Își recunosc deja înfrângerea? Relansează economia cum? Cu o autostradă pe care nu o vor termina niciodată? Nu asta ar fi problema, ci unde se duc banii, dacă tot nu se termină ceva?

Cine muncește pe șantierele lui Cîțu

Vasile Cîțu și Ion Ștefan trăiesc cu impresia că semnarea contractelor pentru construirea spitalelor regionale presupune și relansarea economiei. Nu presupune nimic, de fapt, pentru că nimeni nu a mișcat nicio lopată de pământ pe vreun șantier. Și până vor începe cu adevărat lucrările vor mai trece niște ani. Și atunci, ce au relansat ei? Ceva mai bine stăm la Agricultură. Oros, ministrul, vorbește despre refacerea sistemului de irigații. Dar numai pe Facebook, unde își face o reclamă deșănțată. Niciun cuvânt însă despre relansarea programelor începute de PSD în privința legumiculturii, care s-au dovedit benefice. Despre înlesniri pentru desfacerea produselor românești. Deci, ce relansează și el, cot la cot cu ceilalți?

Vorbe peste vorbe

„Lucrurile pot să fie mai bune sau mai rele în perioada următoare, depinde de cum vor fi implementate măsurile pe care l-am luat până acum”, își face curaj același Cîțu. Măsurile le-am văzut, iar implementarea este tot cam pe acolo. Cu chicoteli, ca să păstrez totuși decența. Iar partea cea mai hazlie abia acum vine. De două săptămâni anunță că la 1 iunie se va face public programul de relansare. Nu peste multe ore va fi 4 iunie, apoi weekendul, și tot acolo ne vom învârti. Între timp, zeci de mii de firme s-au închis definitiv și sute de mii de oameni au rămas fără locuri de muncă. Un program pentru reconversia profesională la scară foarte mare nu există. Sunt zeci de mii de muncitori care ar putea munci pe șantiere, la autostrăzi, în construcții. Mai sunt alții, la fel ca ei, care ar putea trece în agricultură. Și ce dacă? Ministrul spune că programul are și măsuri concrete de a-i menține pe aceștia în România. Și ce să facă din moment ce programul de relansare nu există decât în intervențiile televizate?

author avatar
Valentin Boeru
995 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger