AcasăPoliticaRegulamentul UE, dedicație pentru Austria. Taxa de solidaritate nu e pentru muritori...

Regulamentul UE, dedicație pentru Austria. Taxa de solidaritate nu e pentru muritori de rând

România, sabotată de UE. Scutirea de taxă pentru Austria a fost premeditată

Scandalul iscat pe marginea taxei de solidaritate pe care OMV refuză să o plătească în România nu a țintit adevărata problemă. S-a tot spus că Guvernul a emis, în mod deliberat, un act normativ ca să favorizeze OMV, însă realitatea este că UE, prin Consiliul său, a făcut acest lucru. Și asta pentru că Regulamentul UE a fost conceput în așa fel încât OMV să nu plătească niciun leu în România, premeditându-se o favorizare a Austriei.

La punctul 50 al notei de fundamentare a Regulamentul (UE) 2022/1854 al Consiliului Uniunii Europene, se arată că, fără a-și modifica în mod substanțial structura costurilor și fără a-și spori investițiile, societățile din Uniune și sediile permanente care generează cel puțin 75 % din cifra de afaceri din activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor au înregistrat o creștere a profiturilor datorită circumstanțelor bruște și imprevizibile ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, reducerii aprovizionării cu energie și creșterii cererii.

La prima vedere pare o simplă observație, încă aceasta este întârită chiar de Regulament în sine. Astfel, la capitolul definiții din Regulamentul UE se precizează că „societăți din Uniune și sedii permanente care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor” înseamnă societăți din Uniune sau sedii permanente care generează cel puțin 75 % din cifra lor de afaceri din activități economice în domeniul extracției, mineritului, rafinării țițeiului sau fabricării produselor de cocserie, astfel cum se menționează în Regulamentul (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European și al Consiliului. Prin această precizare, OMV a scăpat pur și simplu de taxa de solidaritate, pentru că o parte importantă din profiturile companiei austriece au venit din centrala de cogenerare de la Petrobrazi, care a produs energie pe gaze naturale extrase din România și care a ajutat compania să ajungă la profituri record, de 10 miliarde de lei.

Presiuni la Comisie

Guvernul României a cerut lămuriri de la Comisia Europeană, întrebând dacă poate percepe taxa de solidaritate de la OMV, iar Comisia Europeană a răspuns că nu. Ulterior, am aflat că răspunsul Comisiei ar fi fost dat sub presiunea Austriei, după cum ne-a spus Marius Tudor, consilier superior la Parlamentul European. ”Am informații, pe surse, de la Reprezentanța permanentă a României la UE, că austriecii au făcut presiuni asupra Comisiei Europene, în momentul în care România a cerut clarificări cu privire la acest Regulament, amenințând cu blocarea propunerilor în Consiliu”, ne spune Marius Tudor, consilier superior al Parlamentului European. La cum a fost conceput Regulamentul, nu cred că mai era nevoie de presiuni ulterioare. Cel mai probabil, aceste presiuni s-au făcut înainte de adoptarea Regulamentului, astfel încât Austria să se asigure că nu va plăti nimic României.

Mai există o șansă

Regulamentul UE mai prevede că statele membre ar trebui să aplice contribuția de solidaritate stabilită pe teritoriile lor respective, cu excepția cazului în care au adoptat măsuri naționale echivalente. ”Obiectivul măsurii naționale ar trebui să fie considerat similar cu obiectivul general al contribuției de solidaritate stabilit de prezentul regulament atunci când acesta constă în contribuția la accesibilitatea prețului energiei. Ar trebui să se considere că o măsură națională face obiectul unor norme similare cu cele care se aplică contribuției de solidaritate în cazul în care acoperă activități din sectorul țițeiului, al gazelor naturale, al cărbunelui și al rafinăriilor, stabilește o bază, prevede o rată și asigură că veniturile obținute în urma măsurii naționale sunt utilizate în scopuri comparabile cu cele ale contribuției de solidaritate”, se arată în Regulament. Ceea ce înseamnă că Guvernul României poate impune OMV un alt tip de taxă de solidaritate, la nivel național.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.