AcasăPoliticaRefugiatii baga dihonia in clasa politica

Refugiatii baga dihonia in clasa politica

Mandatul cu care ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a mers la Consiliul JAI trebuia sa aiba suportul Parlamentului, este de parere presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu. In opinia acestuia, atitudinea Romaniei nu este cea mai inspirata si poate genera semnale negative la nivel european.

Modul in care tara noastra ar trebui sa abordeze problema refugiatilor, tema de disputa intre politicieni

Problema refugiatilor a impartit clasa politica romaneasca in doua. In timp ce presedintele, premierul, ba chiar si fostul sef al statului sustin ca tara noastra trebuie sa ramana ferma pe pozitii, exista si voci care critica mesajul pe care Oprea urmeaza sa-l transmita la Bruxelles. Printre cei care pledeaza pentru moderatie se numara si co-presedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu. „Intotdeauna la UE s-au gasit cai pentru ca sunt oameni care au si experienta politica si intelepciunea necesare sa gaseasca solutiile de compromis si cred ca Romania trebuie sa dea dovada de solidaritate in cadrul UE. Cred ca, in general vorbind, fixarea unui mandat foarte rigid nu ajuta in negocieri. (…) La negocieri cand mergi, cand vrei sa ai si o posibilitate de a iesi onorabil din aceste negocieri, (solutia — n.r.) nu este aceea de a merge cu o formula sa spunem de nediscutat. Cred ca Romania trebuie sa faca cel putin dovada ca este dispusa la un efort, care trebuie sa se bazeze pe capacitatile pe care le avem. In rest, cred ca este responsabilitatea, in principal, a Guvernului, a Presedintiei”, a afirmat Tariceanu, aratand totodata ca se impune o dezbatere la nivelul Parlamentului. „Nu putem sa facem, probabil, aceleasi lucruri pe care sunt capabile sa le faca tarile dezvoltate economic din Vestul Europei, dar nici nu putem sa aratam egoismul vecinilor nostri. (…) Pe un astfel de subiect o dezbatere in Parlament este utila.

Gabriel Oprea, mandatat sa refuze cotele de imigranti impuse Romaniei

In afara de comisiile parlamentare, cand vorbesc de o dezbatere intotdeauna ma refer la o dezbatere in plen”, a conchis Tariceanu.

Sageti catre europeni

In comparatie cu presedintele Senatului, care nu mai pridideste cu laudele la adresa UE,  Traian Basescu nu ezita sa le bata obrazul liderilor europeni. In plus, fostul presedinte declara din start ca tara noastra nu trebuie sa accepte ordinele de la Comisia Europeana. „Romania trebuie sa refuze ideea de cota, nici voluntara, nici nevoluntara, dintr-un motiv simplu: pentru ca Romania nu este stat membru Schengen.

CALIN POPESCU TARICEANU

Colapsul sistemului Schengen s-a petrecut in statele care sunt membre Schengen si nu in Romania. (…) Necazul se intampla in zona Schengen, statele Schengen trebuie sa isi acopere eroarea de a fi fost incapabile sa sustina frontierele zonei libere la circulatie si Romania poate contribui si ea sa ajute aceste tari”, a afirmat Traian Basescu. Cu alte cuvine, fostul sef de stat ii invita pe europeni sa se spele pe cap cu imigrantii. „Si alte tari anunta posibilitatea inchiderii frontierelor, iar din acest punct de vedere cancelarul austriac (…) a devenit clown-ul Europei, amenintand cu taierea de fonduri structurale pentru cei care nu primesc refugiati. E fara precedent si parerea mea despre el a fost ca stie bine tratatele UE. Este un abuz si macar sa gandesti ca vei penaliza o tara cu reducerea fondurilor structurale cand ele au fost aprobate de Consiliul European si in Parlamentul European. Cred ca incep sa se trezeasca unii din liderii UE care au fost mari iubitori de refugiati si isi dau seama de riscuri”, a mai precizat Traian Basescu.  La randul sau, premierul Victor Ponta a reafirmat ca Romania nu isi permite sa primeasca mai mult de 1.700 de imigranti.

TRAIAN BASESCU

„A existat si exista o comunicare interinstitutionala Presedintie, Guvern, celelalte institutii ale statului privind capacitatea noastra actuala, de aceea am si prezentat-o, nu fiindca vrem sa ne opunem sau sa ne certam cu Comisia Europeana, de atat putem azi sa avem grija”, a concluzionat premierul.

VICTOR PONTA

[poll id=”1089″]

author avatar
Ana-Maria Ludatser
666 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger