AcasăPoliticaReacția României la situația din Ucraina/ Ce au transmis Iohannis, Ciucă și...

Reacția României la situația din Ucraina/ Ce au transmis Iohannis, Ciucă și Ciolacu: „Niciun cetățean al României nu are motiv să se teamă”

Reacția României la situația din Ucraina/ Ce au transmis Iohannis, Ciucă și Ciolacu: „Niciun cetățean al României nu are motiv să se teamă” (foto: Facebook)

Situația din Ucraina a generat o serie de reacții de la București. Atât președintele Klaus Iohannis, cât și al treilea om în stat, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, dar și premierul Nicolae Ciucă au transmis mesaje după atacul armat declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Iohannis: „Niciun cetățean al României nu are motiv să se teamă!”

Pe pagina de Facebook a președintelui Iohannis a fost postat, joi dimineață, 24 februarie, următorul mesaj:

„Agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei reprezintă o nouă încălcare flagrantă a principiilor de drept internațional, în mod special a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, a inviolabilității frontierelor acestui stat, respectiv a principiului nerecurgerii la folosirea forței în relațiile internaționale.

România, alături de întreaga comunitate internațională democratică, condamnă ferm și respinge hotărât un astfel de comportament iresponsabil, care subminează fundamentul relațiilor internaționale și însăși ordinea actuală de drept internațional.

Federația Rusă trebuie să suporte consecințele acestui act profund ilegal. În coordonare deplină cu aliații și partenerii săi din cadrul NATO și UE, România va impune măsuri ferme și substanțiale de răspuns. Ne exprimăm solidaritatea deplină cu Ucraina și cu poporul ucrainean confruntat cu agresiunea Federației Ruse și reafirmăm sprijinul deplin al României pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei.

Solicit oprirea imediată, integrală și necondiționată a agresiunii militare ruse, retragerea tuturor forțelor ruse din Ucraina și încetarea oricăror presiuni la adresa Ucrainei! Totodată, fac un apel la responsabilitate, la evitarea de pierderi de vieți omenești și afectarea în orice fel a siguranței civililor.

Îi asigur pe toți cetățenii români de pe teritoriul Ucrainei că România, inclusiv prin misiunile sale diplomatice și consulare, este pregătită să ofere asistența consulară necesară.
Niciun cetățean al României nu are motiv să se teamă! Cetățenii României, ca stat membru al Alianței Nord-Atlantice, beneficiază pe deplin de cele mai ample garanții de securitate din istoria sa”.

Ciolacu: România este pregătită să ofere asistență umanitară

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, aflat în fotoliul de președinte al Camerei Deputaților, a anunțat, după atacul rus îndreptat împotriva Ucrainei, că „România este pregătită să ofere asistență umanitară și să gestioneze această criză împreună cu aliații noștri din NATO și Uniunea Europeană”.

Condamnăm cu fermitate atacul la adresa Ucrainei comis de Federația Rusă și ne exprimăm solidaritatea cu toți cetățenii din statul vecin.

Această încălcare a dreptului internațional reprezintă un precedent periculos pentru comunitatea internațională și un risc pentru pacea de pe continentul nostru. România este pregătită să ofere asistență umanitară și să gestioneze această criză împreună cu aliații noștri din NATO și Uniunea Europeană.

Am discutat cu reprezentanții Guvernului României pentru a ne asigura că cetățenii români și cei din comunitatea românească din Ucraina vor beneficia de tot suportul necesar”, a transmis Ciolacu, pe aceeași rețea de socializare.

Ciucă „condamnă cu hotărâre invadarea de către Federația Rusă a teritoriului Ucrainei”

Totodată, de la Palatul Victoria s-a transmis, într-un comunicat de presă, că premierul Nicolae Ciucă „condamnă cu hotărâre invadarea de către Federația Rusă a teritoriului Ucrainei, care reprezintă un act ilegal de agresiune, contrar principiilor dreptului internațional, consacrate de Carta ONU, Actul Final de la Helsinki, Carta de la Paris pentru o Nouă Europă, Carta Securității Europene și celelalte documente care definesc actuala arhitectură europeană de securitate”.

De asemenea, s-a anunțat că „în numele Guvernului României”, premierul Ciucă „exprimă solidaritatea cu Guvernul Ucrainei și reiterează susținerea pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale statului vecin”.

„Acțiunea Federației Rusiei nu este doar o încălcare gravă a principiilor dreptului internațional, ci reprezintă și o încălcare flagrantă a rolului său de membru permanent al Consiliului de Securitate, forul ONU ce acționează ca garant al păcii și securității în lume, precum și a angajamentelor asumate ca membru al comunității internaționale. Recurgerea la forță nu poate fi justificată în nicio altă circumstanță decât cele explicit și limitativ menționate în Carta ONU”, se mai transmite de la Palatul Victoria.

Totodată, Executivul face cunoscut faptul că „România este în contact permanent cu aliații și partenerii săi, atât în cadrul NATO, UE și al altor formate, precum și la nivel bilateral, și este pregătită să ia toate măsurile care se impun ca reacție la această agresiune armată, pentru protejarea securității întregii regiuni”.

Guvern: Va fi prioritară protejarea cetățenilor români aflați pe teritoriul ucrainean

Din aceeași reacție venită de la Guvern reiese că „va fi prioritară protejarea cetățenilor români aflați pe teritoriul ucrainean și asigurarea drepturilor și intereselor membrilor comunității române din Ucraina.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă adresează tuturor cetățenilor României un apel la calm și subliniază că România, ca stat membru NATO, se bucură de toate garanțiile de securitate și de întreaga solidaritate aliată care decurg din acest statut.

Guvernul României și instituțiile cu atribuții în domeniu vor aplica, la nivel interinstituțional, toate măsurile pentru a gestiona în mod adecvat implicațiile acestei situații, pe toate palierele – inclusiv din punctul de vedere al eventualelor efecte economice, energetice sau din perspectiva migrației necontrolate”.

623 afisari

1 COMENTARIU

  1. @ Fi-r-ați a dracu să fiți, după vaccinare trecurăți pe război, ? Vi s-au umflat mușchii de la vaccinare, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger