Cauta

Reactia premierului, dupa concluziile Fondului in privinta deficitului bugetar, ca urmare a reducerilor de taxe

In conditiile in care, dupa discutiile avute, recent, cu seful statului, dar si cu cel al Guvernului, reprezentantii FMI atrag atentia asupra faptului ca reducerile de taxe, impozite, precum si cresterile salariale aplicate deja sau doar anuntate ar putea face ca Romania sa nu isi poata indeplini tinta de deficit, premierul a reactionat, prezentand varianta sa, dar si alternativele la situatia mentionata.

Cum institutia financiara internationala a recomandat ca, in cazul anului viitor, deficitul sa nu treaca de 1.5 % din PIB, si avand in vedere ca din concluziile trase de experti, in raportul de dupa recenta vizita a delegatiei prezente la Bucuresti, rezulta o estimare a deficitului in apropierea a 3% din produsul intern brut, pentru 2016, si chiar peste acest nivel, pentru 2017, expertii fondului au punctat aspectele care ar putea conduce la neindeplinirea acestei tinte.

Admitand ca exista o diferenta de opinie in privinta acestui deficit bugetar, Victor Ponta a ales sa explice cum stau lucrurile, in viziunea sa, prin intermediul unei lungi postari pe Facebook, ce contine precizari cu privire la „Comunicatul FMI tradus pe intelesul tuturor romanilor – in ce consta dezacordul intre ‪‎Guvern si FMI”. Mai exact, noteaza seful Executivului, „dupa vizita tehnica a delegatiei FMI exista un punct clar de dezacord intre Guvernul Romaniei si acestia – deficitul bugetar pentru anul 2016 si 2017. FMI sustine ca va fi de cca. 2,9% din PIB, MFP spune 2,5% – oricum sub plafonul de 3% peste care Comisia Europeana poate interveni conform tratatelor in vigoare”.

„Este dreptul liderilor partidelor parlamentare sa decida asupra acestor subiecte”

Mai departe, Ponta lamureste ca oficialii Fondului nu ar vedea cu ochi buni cresterea salariilor din Sanatate si Educatie. „Sunt de fapt doua puncte mari in litigiu (….): 1. FMI nu agreeaza reducerea TVA prevazuta de Codul ‪Fiscal (nici cota de 9% pentru alimente – deja in vigoare din 1 iunie); 2. Nu sunt de acord cu cresterea salariilor cu 25% la Sanatate si Educatie”, precizeaza premierul, adaugand ca din perspectiva actualului guvernului ambele masuri sunt nu doar necesare, ci si sustenabile.

Mai departe, seful de la Palatul Victoria lasa sa se inteleaga ca exista, practic, doua variante: fie mentinerea politicilor actualului guvern in privinta celor doua mari teme- TVA-ul si salariile din Invatamant si Sanatate, fie instalarea unui nou guvern PNL, pe care, noteaza Ponta, presedintele PNL l-ar sustine, dar care ar putea decide mentinerea TVA-ului la 24 %, precum si taierea salariilor abia marite din cele doua domenii, cat sa ajunga la nivelul din urma cu cinci ani. „In acest fel deficitul bugetar pe 2016-17 va scadea spre 1%, ceea ce evident va fi agreat de FMI, dar cu consecinte pe care eu personal le consider ca fiind de natura sa aduca ‪Romania inapoi la anul 2010!”, noteaza Ponta, care isi incheie mesajul subliniind urmatorul aspect: „pana la alegerile parlamentare din noiembrie 2016 (…) este dreptul liderilor partidelor parlamentare sa decida asupra acestor subiecte fundamentale pentru tara noastra!”.

Ultimele stiri

  • Pe cine a iubit, în secret, Nicușor Dan, înainte de a avea o relație cu Mirabela. Ce s-a aflat de la unchiul actualului președinte!
  • Sondaj INSCOP. AUR, intenție de vot de 40,5%. Cine completează podiumul
  • Florin Salam, invitat pe scenă la show-ul lui Salvatore Ganacci, de la Neversea Kapital 2025 – VIDEO
  • COD ROȘU de caniculă pentru București și 15 județe. Până la ce valori vor urca temperaturile – HARTĂ
  • Caricatura Zilei
  • AVANTAJELE URMĂRII UNUI PROGRAM DE MASTERAT ÎN LIMBA FRANCEZĂ ÎN ROMÂNIA – STUDIU DE CAZ FABIZ-Master în Antreprenoriat și Administrarea Afacerilor în limba franceză (MEGA)
  • Horoscop 7 iulie 2025 – Sectorul financiar va urma un curs liniştit
  • Acte publicate în Monitorul Oficial (Partea a III-a) vs. în ziare la pierderea lor
  • Alege ce citești
  • Modă și exploatare
  • Exit mobile version