AcasăPoliticaRăzboiul naște scepticism și diviziune. Ucraina și-ar putea pierde unul dintre cei...

Războiul naște scepticism și diviziune. Ucraina și-ar putea pierde unul dintre cei mai apropiați aliați din Europa

Ar putea unul dintre cei mai fideli aliați ai Ucrainei în Europa să devină în curând una dintre cele mai sceptice națiuni din regiune în ceea ce privește ajutorul militar și politic?

Această întrebare preocupă Kievul și UE, în condițiile în care criza politică din Slovacia lasă ușa larg deschisă pentru preluarea puterii de către un partid mai ostil Ucrainei.

Potrivit The Spectator, săptămâna viitoare va fi format un guvern tehnocrat interimar, în urma demisiei premierului slovac, Eduard Heger. În septembrie sunt așteptate alegeri, pe care Robert Fico, populist de stânga și sceptic față de Ucraina, este acum favorit să le câștige.

Demisia lui Heger marchează punctul culminant al unei crize politice de lungă durată în țară. Membrii propriului său regim interimar au plecat unul câte unul, lăsându-l la conducerea exclusivă a mai multor ministere, inclusiv al sănătății, afacerilor externe, finanțelor și agriculturii.

În urma unor luni de lupte interne dure, guvernul său de coaliție a pierdut un vot de neîncredere în decembrie, iar alegerile sunt programate pentru 30 septembrie. Heger nici măcar nu a fost ales prim-ministru – el a preluat această funcție după ce predecesorul său, Igor Matovic, a devenit atât de nepopular încât partenerii săi de coaliție au refuzat să lucreze cu el.

Chiar și Republica Cehă, vecina apropiată a Slovaciei și una dintre cele mai stabile democrații din regiune, are, fără îndoială, o problemă în ceea ce privește închiderea dezbaterilor pe teme controversate, cum ar fi aderarea la UE sau sprijinul acordat Ucrainei.

Există un partid care pare suficient de puternic pentru a conduce un guvern în Slovacia – și nu este o veste bună pentru Ucraina sau pentru UE.

Partidul populist de stânga SMER Social-Democrația este în frunte în sondaje, condus de fostul prim-ministru Robert Fico, de două ori ales, cel mai controversat politician slovac și un critic sever al răspunsului occidental la războiul din Ucraina.

Fico, un vechi și viclean luptător, a făcut din opoziția față de sprijinul militar pentru Ucraina cartea sa de vizită. O mare parte a electoratului este fie ambivalentă în legătură cu războiul, fie chiar pro-rusă activă. Un sondaj realizat în 2022 a sugerat că jumătate dintre slovaci doresc o victorie rusă în Ucraina.

Indiferent de acuratețea etichetei „pro-Rusia”, este clar că un guvern Fico ar fi o lovitură pentru Ucraina. Fiind o țară vecină cu conflictul, Slovacia are un rol important ca centru de tranzit și reparații pentru transporturile de arme occidentale către Ucraina și, de asemenea, exercită o influență politică supradimensionată în probleme care afectează UE în ansamblu, cum ar fi recenta supraofertă de produse agricole ucrainene care a creat o prăpastie între Kiev și aliații săi.

Slovacia este una din problemele aliațiilor lui Volodimir Zelenski: diviziunea privind apărarea Ucrainei ar depăși cu mult granițele sale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.235 afisari

15 COMENTARII

      • Bravo,báiete!
        In colonia Romania prostia e la rang de cinste!
        Tu nu te preocupa de postacii vaxenati,pentru ca marea majoritate inteleg la fel lucrurile,din pácate!
        Normal efectul arn-mesager isi face treaba!

  1. Nu vă impacientaţi fraţilor, schimbarea asta dăunătoare pentru Ucraina nu va avea loc indiferent de cine cum va vota! Cum a zis deja Stalin nu e important cine cum votează ci cine cum numără. Iar aliatul strategic cu mâna sculei sale europene va şti ce să facă (desigur cu stricta respectare a independenţei şi suveranităţii naţionale a Slovaciei!!) pentru ca orice s-ar modifica în preferinţele poporului slovac suveran să nu se schimbe nimic din ceea ce doreşte El, partenerul strategic. Până la urmă şi Slovacia are procuratură independentă, nu-i aşa???

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger