AcasăPoliticaRăzboiul lui Putin omoară vaca de bani a Rusiei

Războiul lui Putin omoară vaca de bani a Rusiei

Pentru un om obsedat de măreția Rusiei, președintele Vladimir Putin face tot posibilul să saboteze singurul sector economic care îi conferă țării pretenția de a fi o superputere și care îl ajută să finanțeze războiul din Ucraina: petrolul și gazele naturale.

Sancțiunile restricționează accesul Rusiei la tehnologia și finanțarea occidentală necesară pentru a o ajuta să extragă petrol din câmpurile siberiene și arctice, îndepărtate și inospitaliere. De asemenea, plecarea companiilor occidentale paralizează capacitatea sa de a produce gaze naturale lichefiate ultra-lucrative pentru următorul deceniu.

Rusia ar putea fi nevoită să găsească noi locuri de vânzare, potrivit Politico. UE își stabilește deja obiective pe termen scurt pentru a pune capăt dependenței  de petrol și gaze rusești.

“În viitorul previzibil, livrările de energie către Occident vor fi reduse”, a declarat Putin la începutul aceste luni, promițând să „sporească resursele energetice către alte regiuni ale lumii”.

Dar acest lucru implică construirea de conducte și terminale de GNL pentru a redirecționa exporturile către Asia, iar Rusia nu dispune nici de banii și nici de tehnologia necesară pentru a realiza rapid o astfel de schimbare.

China pur și simplu nu poate absorbi toate volumele mari de energie consumate în Europa pentru a ajuta Kremlinul. Fiind deja cel mai mare cumpărător de țiței al Moscovei, Beijingul are propriile obiective strategice în menținerea unor furnizori diverși.

Aurul negru, perspective sumbre

Titlurile media s-au concentrat pe retragerea din Rusia a marilor companii energetice precum Shell, BP și ExxonMobil, însă companiile de servicii petroliere – conduse de trioul Halliburton, Schlumberger și Baker Hughes – sunt cele care se vor dovedi în cele din urmă mult mai importante.

Aceasta deoarece, după o perioadă de glorie în anii 1980 și 1990, multe dintre câmpurile petroliere din vestul Siberiei sunt în declin, iar Rusia se bazează pe tehnologiile acestor companii.

Dacă firmele se retrag complet, asta „ar putea reduce producția rusă cu 10, 15 la sută, nu cred că este o exagerare”, a spus Vladimir Milov, fost ministru adjunct al energiei din Rusia și acum o figură a opoziției politice.

Conducte inutile?

Deocamdată, UE exclude sancțiunile împotriva gazelor naturale – din care o mare parte vine în bloc prin conducte – datorită opoziției puternice din partea unor țări precum Germania și Ungaria.

În timp ce UE își analizează opțiunile, Putin nu are capacitatea de a le transfera rapid livrările către alte piețe.

În loc să se concentreze pe tehnologia gazului natural lichefiat pentru exportul global pe nave, strategia Rusiei a fost de a construi conducte scumpe spre vest, care să își recupereze investiția pe termen lung – Blue Stream, Yamal Europe, TurkStream, Nord Stream și Nord Stream 2, recent blocată.

Dar ceea ce lipsește sunt conductele cruciale din Rusia, care să permită companiei Gazprom, susținută de stat, să redirecționeze gazele din zăcămintele din vestul țării către noi cumpărători asiatici.

Putin a sperat că, până în 2035, Rusia ar putea să-și diversifice exporturile în afara Europei și să acapareze o cincime din piața mondială de GNL. Experții spun că, fără tehnologia și banii occidentali, își poate lua adio de la aceste vise.

Șantierul naval rusesc Zvezda, menit să construiască noua generație a flotei de GNL a țării, se bazează pe tehnologia franceză de lichefiere, care nu poate fi accesată din cuza sancțiunilor UE.

Evident, Gazprom va primi un sprijin financiar puternic din partea Kremlinului, dar vor exista și consecințe pe termen lung care întunecă perspectivele, inclusiv ostracizarea Rusiei de către piețele financiare globale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
522 afisari

2 COMENTARII

  1. Rusia cea mai bogata si mare tara din lume , cu cele mai frumoase femei si cei mai patrioti barbati ,care lupta impotriva pedofililor si transgender NATO ..Victorie pentru Rusia

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger