AcasăPoliticaRăzboiul Israel-Iran, colac de salvare pentru Netanyahu

Războiul Israel-Iran, colac de salvare pentru Netanyahu

În loc să îl izoleze și să îl înstrăineze pe Netanyahu, ceea ce părea a fi tendința, Washingtonul trebuie acum să se implice și să aprofundeze cooperarea cu el

Cu doar câteva zile în urmă, lumea era concentrată în mare parte asupra foametei iminente din Gaza și asupra eșecului Israelului de a distruge Hamas și de a returna ostaticii după mai bine de șase luni de război. Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a fost supus presiunilor din partea președintelui american Joe Biden pentru a permite accesul unui ajutor umanitar suficient și pentru a ajunge la o încetare a focului

Dar în noaptea de sâmbătă, 13 aprilie, toate acestea au dispărut instantaneu când Iranul a lansat sute de drone și rachete asupra Israelului, ca represalii mult așteptate pentru un atac israelian care a ucis ofițeri militari iranieni de rang înalt în Damasc, la 1 aprilie.

Lovitura israeliană de la Damasc și răspunsul direct al Iranului au scos din umbră conflictul de lungă durată dintre cele două țări, răpind atenția de la criza din Gaza și forțându-i pe criticii lui Netanyahu din străinătate să îl susțină – cel puțin pentru moment.

Biden a făcut tot posibilul pentru a evita o nouă escaladare regională, notează Foreign Policy. Iar de atunci, Israelul a urmat în mare parte exemplul. A respectat regulile tacite ale jocului în atacurile sale de tip „tit-for-tat” cu Hezbollah în Liban și cu ținte din Siria și a lăsat Statele Unite să se ocupe de Irak și Yemen.

Însă această abordare prudentă pare să fi dispărut după ce Israelul a decis să ucidă un comandant de rang înalt al Forțelor Quds în interiorul unui complex consular iranian din Siria.

Atacul iranian a asigurat sprijinul guvernelor occidentale pentru premierul israelian

În același timp, lovitura și represaliile iraniene au avut un avantaj clar pentru Israel, reducându-i izolarea diplomatică tot mai mare – cel puțin din partea capitalelor occidentale – și oferindu-i un colac de salvare lui Netanyahu în mod special.

SUA, Marea Britanie,  Franța, Iordania și chiar Arabia Saudită au venit în apărarea Israelului, fie prin schimbul de informații, fie prin patrularea spațiului aerian, fie prin interceptarea dronelor și rachetelor.

Rata de succes de 99% a Israelului în blocarea loviturilor iraniene, așa cum pretinde, s-a datorat faptului că Teheranul a conceput atacul într-un mod care să ofere un timp amplu de pregătire și să asigure practic sprijinul guvernelor prietene pe care Netanyahu le-a înstrăinat prin acțiunile sale în Gaza.

Cum se forțează mâna Washingtonului

Israelul a putut să se bazeze pe sprijinul occidental și arab în ceea ce membrii cabinetului de război spun că se poate forma o „alianță strategică” și o „coaliție regională” împotriva Iranului.

Un conflict direct între Israel și Iran îl întărește  pe Netanyahu într-un moment în care a pierdut încrederea lui Biden. Guvernul SUA nu va lua în considerare în mod serios condiționarea ajutorului acordat Israelului în mijlocul acestui dezastru.

În loc să îl izoleze și să îl înstrăineze pe Netanyahu, ceea ce părea a fi tendința, Washingtonul trebuie acum să se implice și să aprofundeze cooperarea cu el.

author avatar
Radu Jacotă Redactor