Cauta

Războiul din Ucraina și armele nucleare: Occidentul joacă ruleta rusească

Americanii și aliații lor nu iau în seamă liniile roșii ale Rusiei

Multe reacții la problema spinoasă a utilizării armelor nucleare în conflictul din Ucraina se reduc la binecunoscutul raționament conform căruia nu pot exista învingători într-un război nuclear și, prin urmare, acesta nu poate fi purtat.

Vladimir Putin a declarat că armele nucleare sunt un mijloc de descurajare, iar condițiile de utilizare sunt definite într-o doctrină publicată. A avertizat că există posibilitatea teoretică de a folosi aceste arme.

În principiu, armele nucleare au fost „pe masă” pentru Rusia încă de la începutul conflictului ucrainean, tocmai ca mijloc de a descuraja SUA și aliații  să se implice direct.

Cu toate acestea, reamintirile publice repetate din partea lui Putin și a altor oficiali cu privire la statutul nuclear al Rusiei nu au împiedicat până acum o escaladare tot mai mare a participării NATO. A devenit clar că descurajarea nucleară, pe care mulți de la Moscova s-au bazat ca pe un mijloc credibil de a asigura interesele vitale ale țării, s-a dovedit a fi un instrument mult mai limitat decât se așteptau.

De fapt, SUA și-au stabilit acum sarcina – de neconceput în timpul Războiului Rece – de a încerca să învingă o altă superputere nucleară într-o regiune importantă din punct de vedere strategic, fără a recurge la arme atomice, ci prin înarmarea și controlul unei terțe țări.

Americanii procedează cu prudență, testând reacțiile Moscovei și împingând în mod constant limitele a ceea ce este posibil în ceea ce privește armele furnizate Kievului, precum și alegerea țintelor pentru acestea.

Este probabil ca această strategie să se bazeze pe convingerea că liderii ruși nu vor îndrăzni să folosească arme nucleare în conflictul actual și că referirile la arsenalul nuclear de care dispun nu sunt altceva decât o cacealma. Americanii au fost chiar calmi – cel puțin în aparență – cu privire la desfășurarea de arme nucleare rusești non-strategice în Belarus.

O astfel de atitudine este un rezultat direct al schimbărilor geopolitice din ultimele trei decenii și al schimbării generațiilor aflate la putere în SUA și în Occident în general.Teama de bomba atomică, prezentă în a doua jumătate a secolului al XX-lea, a dispărut. Armele nucleare au fost scoase din ecuație. Concluzia practică: nu trebuie să ne fie teamă de un astfel de răspuns rusesc.

Dar este o concepție greșită și extrem de periculoasă, subliniază Modern Diplomacy. Traiectoria războiului ucrainean indică o escaladare spre o confruntare armată directă între Rusia și NATO. Dacă inerția acumulată nu va fi oprită, o astfel de ciocnire va avea loc, iar în acest caz războiul, după ce se va extinde în Europa de Vest, va deveni aproape inevitabil nuclear.

Iar după un timp, un război nuclear în Europa va duce, cel mai probabil, la un schimb de lovituri între Rusia și SUA. Occidentul joacă cu adevărat  ruleta rusească.

Ultimele stiri

  • Ministrul USR al Mediului, pus la zid de silvicultori. Averea Romsilva aparține poporului român!
  • America înțelege greșit comerțul
  • În timp ce autoritățile fugăresc fermierii, apa este ”suptă” din pământ de balastierele ilegale
  • Regatul Unit, câștigătorul războiului comercial SUA-UE?
  • „Conștient, nu dependent” – un apel urgent din partea școlii românești la acțiune coordonată împotriva consumului de droguri în rândul elevilor
  • Fcsb și CFR și-au aflat adversarii din Cupele Europene
  • Poate Europa să se elibereze de supremația tehnologică americană?
  • FACIAS: Cazul lui Andrei Drăgan, un dosar uitat de opt luni în sertar care lasă vinovații nepedepsiți
  • Contra, dat afară după 3 săptămâni?! “Nu este compatibil”
  • Plângere la Comisia Europeană. Guvernul vrea să ”sifoneze” 2,8 miliarde de lei de la Casa verde și Rabla auto
  • Exit mobile version