AcasăPoliticaRăzboiul din Ucraina și armele nucleare: Occidentul joacă ruleta rusească

Războiul din Ucraina și armele nucleare: Occidentul joacă ruleta rusească

Americanii și aliații lor nu iau în seamă liniile roșii ale Rusiei

Multe reacții la problema spinoasă a utilizării armelor nucleare în conflictul din Ucraina se reduc la binecunoscutul raționament conform căruia nu pot exista învingători într-un război nuclear și, prin urmare, acesta nu poate fi purtat.

Vladimir Putin a declarat că armele nucleare sunt un mijloc de descurajare, iar condițiile de utilizare sunt definite într-o doctrină publicată. A avertizat că există posibilitatea teoretică de a folosi aceste arme.

În principiu, armele nucleare au fost „pe masă” pentru Rusia încă de la începutul conflictului ucrainean, tocmai ca mijloc de a descuraja SUA și aliații  să se implice direct.

Cu toate acestea, reamintirile publice repetate din partea lui Putin și a altor oficiali cu privire la statutul nuclear al Rusiei nu au împiedicat până acum o escaladare tot mai mare a participării NATO. A devenit clar că descurajarea nucleară, pe care mulți de la Moscova s-au bazat ca pe un mijloc credibil de a asigura interesele vitale ale țării, s-a dovedit a fi un instrument mult mai limitat decât se așteptau.

De fapt, SUA și-au stabilit acum sarcina – de neconceput în timpul Războiului Rece – de a încerca să învingă o altă superputere nucleară într-o regiune importantă din punct de vedere strategic, fără a recurge la arme atomice, ci prin înarmarea și controlul unei terțe țări.

Americanii procedează cu prudență, testând reacțiile Moscovei și împingând în mod constant limitele a ceea ce este posibil în ceea ce privește armele furnizate Kievului, precum și alegerea țintelor pentru acestea.

Este probabil ca această strategie să se bazeze pe convingerea că liderii ruși nu vor îndrăzni să folosească arme nucleare în conflictul actual și că referirile la arsenalul nuclear de care dispun nu sunt altceva decât o cacealma. Americanii au fost chiar calmi – cel puțin în aparență – cu privire la desfășurarea de arme nucleare rusești non-strategice în Belarus.

O astfel de atitudine este un rezultat direct al schimbărilor geopolitice din ultimele trei decenii și al schimbării generațiilor aflate la putere în SUA și în Occident în general.Teama de bomba atomică, prezentă în a doua jumătate a secolului al XX-lea, a dispărut. Armele nucleare au fost scoase din ecuație. Concluzia practică: nu trebuie să ne fie teamă de un astfel de răspuns rusesc.

Dar este o concepție greșită și extrem de periculoasă, subliniază Modern Diplomacy. Traiectoria războiului ucrainean indică o escaladare spre o confruntare armată directă între Rusia și NATO. Dacă inerția acumulată nu va fi oprită, o astfel de ciocnire va avea loc, iar în acest caz războiul, după ce se va extinde în Europa de Vest, va deveni aproape inevitabil nuclear.

Iar după un timp, un război nuclear în Europa va duce, cel mai probabil, la un schimb de lovituri între Rusia și SUA. Occidentul joacă cu adevărat  ruleta rusească.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
601 afisari

7 COMENTARII

  1. SRI-UL SUNT PRINCIPALUL FURNIZOR DE DROGURI DIN ROMANIA, nu intra niciun gram de drog in tara noastra fara acordul lor! Aveti incredere in ce va spun, stiu foarte bine ce vorbesc, toti din sistem cunosc aceste lucruri: DROGURILE SUNT ALE SRI-ului! Toti care vand droguri, mai ales in cluburi, AU ACORDUL SRI! Din „Moartea alba” se fac tone de bani, SRI-ul nu are niciun fel de scrupule cand vine vorba de profitul FAMILIEI MAFIOTE CU EPOLETI!
    1 iulie 2023veghepatriei

    https://veghepatriei.wordpress.com/2023/07/01/sri-ul-sunt-principalul-furnizor-de-droguri-din-romania-nu-intra-niciun-gram-de-drog-in-tara-noastra-fara-acordul-lor-aveti-incredere-in-ce-va-spun-stiu-foarte-bine-ce-vorbesc-toti-din-sistem-cuno/

  2. Speram dupa Ucraina nazista arsa pina la timelier cu 3000 de grade urmeaza si vecinii PL si RO care nu si vad de treaba lor si fac jocul Diavolului drogat si criminal amerllocc

    • Nu PL si RO fac jocurile amerlocce, ci niste conducatori descreierati ai acestor tari, astia ar trebui lapidati, nu popoarele in intregime. Daca s-ar face niste sondaje pe bune, nu masluite asa cum ne-am obisnuit, s-ar vedea ca oamenii obisnuiti doresc pace si prosperitate, nu razboi si curbe de sacrificiu pentru sustinerea razboiului.

  3. Vreai sa vad si eu daca dupa Hiroshima, Nagasaki, Cernobal si Fukushima un bou 🐂 mai poate folosi o astfel de arma?
    Cu siguranta nu.
    Au rol doar propagandistic.

  4. SUA și Anglia se joacă nepermis cu reglementările privind armamentul interzis. Au anunțat că vor livra către Ucraina muniție de artilerie cu fragmentare (sau cu submunitie sau cu bombleti). Cine încalcă convențiile? De ce Rusia nu ar încălca alte înțelegeri inclusiv folosirea muniției nucleare tactice ? Cine este cel bun și cine este cel rău? Cine are responsabilitatea escaladării ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger