Cauta

Războiul din Ucraina se rezumă acum la o întrebare: cine atacă primul?

Cea mai mare întrebare care planează asupra câmpului de luptă în primele trei sau patru luni ale acestui an este dacă invadatorii ruși sau apărătorii Ucrainei vor lansa o ofensivă majoră și probabil prematură. Ambii beligeranți se află sub diferite tipuri de presiune.

Rusia ar avea probabil de câștigat dacă ar merge mai încet. Este o țară cu resurse interne mari, dar adesea neexploatate. Are nevoie de timp pentru a crește producția militară, pentru a se aproviziona cu aparatura electronică necesară pentru armamentul modern, pentru a antrena și echipa corespunzător sutele de mii de soldați mobilizați din septembrie anul trecut – și pentru a remedia haosul din sistemul său de mobilizare, o problemă pe care generalul Valeri Gherasimov a recunoscut-o.

Una dintre cele mai coerente linii de propagandă a Kremlinului este menită să îi pregătească pe ruși pentru un conflict de lungă durată.

„Operațiunea militară specială din Ucraina este doar prima etapă fierbinte a celui de-al treilea război mondial”, a scris bloggerul Gherman Kulikovski pe canalul său Telegram, care are peste 620.000 de abonați.

Un raport recent al Rand Corporation intitulat „Avoiding a Long War”, evaluează posibilitatea ca Rusia, în timp, să pună stăpânire pe mai mult teritoriu ucrainean drept un cost „minor”.De asemenea, principalul susținător financiar și militar al Ucrainei, SUA, ar putea considera că nu suferă prea multe efecte negative de pe urma unui conflict prelungit.

Iar administrația Biden nu ar lua în considerare amenințarea războiului nuclear, nu s-ar preocupa prea mult de victimele ucrainene, doarece acordă prioritate slăbirii Rusiei, comentează Bloomberg. O astfel de evaluare i-ar sugera lui Putin să ducă un război de tatonare.

Dar ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, susține că Rusia pregătește o ofensivă majoră care să coincidă cu marcarea unui an de la începutul invaziei – 24 februarie.

Ucraina este supusă unei presiuni mai mari decât Rusia pentru a ataca prima, cu ajutorul armelor furnizate de Occident. Pur și simplu, Volodimir Zelenski nu își poate permite un război prelungit. Fiecare săptămână aduce și mai multă devastare și, în fiecare lună, zeci de mii de refugiați ucraineni se revarsă în Europa.

Mai presus de toate, ajutorul militar occidental este, în practică, condiționat de noi victorii. Așadar, forțele ruse de pe front se așteaptă la o ofensivă ucraineană în curând. Canalele rusești pro-război de pe Telegram spun că ucrainenii vor încerca calea spre regiunea rusă Belgorod. Experții militari occidentali scriu despre un imperativ de a elibera Crimeea. O împingere ucraineană de succes în sud ar duce la blocarea peninsulei și, poate, ar face-o nesustenabilă pentru Rusia.

Cu toate acestea, orice ofensivă ucraineană s-ar lovi acum de poziții rusești proaspăt fortificate, ocupate de soldați mai experimentați. Deoarece atacatorul riscă întotdeauna pierderi mai mari decât apărătorul, ucrainenii au nevoie de mai multă siguranță în fața pierderilor potențiale.

În condițiile în care ambele părți acumulează resurse pentru un atac, dar ezită să facă pasul decisiv, echilibrul fragil de pe front este din ce în ce mai instabil. Cineva, în curând, va trebui să cedeze.

 

 

 

 

 

Ultimele stiri

  • Statele Unite consideră că operaţiunea israeliană de la Rafah rămâne „limitată”
  • AUR: Nicolae Ciucă prejudiciază campania electorală prin panourile uriașe amplasate în țară
  • Ciolacu s-a întâlnit cu investitori americani în domeniul energiei
  • Ciucă: „Cota unică nu și-a încheiat aplicabilitatea în România”
  • Cum pot economisi românii mai mulţi bani de la o lună la alta. Greşeala pe care s-o eviţi!
  • Partidele Politice Fantomă strivesc România între măsele
  • Scene şocante la bordul unui avion: un bărbat a început să alerge pe culoar. Ce au făcut poliţiştii (VIDEO)
  • Alege ce citești
  • Ordin pe unitate: ARMATĂ OBLIGATORIE!
  • Actul cu care NU poţi merge la vot! Șeful AEP, mesaj pentru alegătorii români
  • Exit mobile version