AcasăPoliticaRăzboiul din Ucraina se rezumă acum la o întrebare: cine atacă primul?

Războiul din Ucraina se rezumă acum la o întrebare: cine atacă primul?

Cea mai mare întrebare care planează asupra câmpului de luptă în primele trei sau patru luni ale acestui an este dacă invadatorii ruși sau apărătorii Ucrainei vor lansa o ofensivă majoră și probabil prematură. Ambii beligeranți se află sub diferite tipuri de presiune.

Rusia ar avea probabil de câștigat dacă ar merge mai încet. Este o țară cu resurse interne mari, dar adesea neexploatate. Are nevoie de timp pentru a crește producția militară, pentru a se aproviziona cu aparatura electronică necesară pentru armamentul modern, pentru a antrena și echipa corespunzător sutele de mii de soldați mobilizați din septembrie anul trecut – și pentru a remedia haosul din sistemul său de mobilizare, o problemă pe care generalul Valeri Gherasimov a recunoscut-o.

Una dintre cele mai coerente linii de propagandă a Kremlinului este menită să îi pregătească pe ruși pentru un conflict de lungă durată.

„Operațiunea militară specială din Ucraina este doar prima etapă fierbinte a celui de-al treilea război mondial”, a scris bloggerul Gherman Kulikovski pe canalul său Telegram, care are peste 620.000 de abonați.

Un raport recent al Rand Corporation intitulat „Avoiding a Long War”, evaluează posibilitatea ca Rusia, în timp, să pună stăpânire pe mai mult teritoriu ucrainean drept un cost „minor”.De asemenea, principalul susținător financiar și militar al Ucrainei, SUA, ar putea considera că nu suferă prea multe efecte negative de pe urma unui conflict prelungit.

Iar administrația Biden nu ar lua în considerare amenințarea războiului nuclear, nu s-ar preocupa prea mult de victimele ucrainene, doarece acordă prioritate slăbirii Rusiei, comentează Bloomberg. O astfel de evaluare i-ar sugera lui Putin să ducă un război de tatonare.

Dar ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, susține că Rusia pregătește o ofensivă majoră care să coincidă cu marcarea unui an de la începutul invaziei – 24 februarie.

Ucraina este supusă unei presiuni mai mari decât Rusia pentru a ataca prima, cu ajutorul armelor furnizate de Occident. Pur și simplu, Volodimir Zelenski nu își poate permite un război prelungit. Fiecare săptămână aduce și mai multă devastare și, în fiecare lună, zeci de mii de refugiați ucraineni se revarsă în Europa.

Mai presus de toate, ajutorul militar occidental este, în practică, condiționat de noi victorii. Așadar, forțele ruse de pe front se așteaptă la o ofensivă ucraineană în curând. Canalele rusești pro-război de pe Telegram spun că ucrainenii vor încerca calea spre regiunea rusă Belgorod. Experții militari occidentali scriu despre un imperativ de a elibera Crimeea. O împingere ucraineană de succes în sud ar duce la blocarea peninsulei și, poate, ar face-o nesustenabilă pentru Rusia.

Cu toate acestea, orice ofensivă ucraineană s-ar lovi acum de poziții rusești proaspăt fortificate, ocupate de soldați mai experimentați. Deoarece atacatorul riscă întotdeauna pierderi mai mari decât apărătorul, ucrainenii au nevoie de mai multă siguranță în fața pierderilor potențiale.

În condițiile în care ambele părți acumulează resurse pentru un atac, dar ezită să facă pasul decisiv, echilibrul fragil de pe front este din ce în ce mai instabil. Cineva, în curând, va trebui să cedeze.

 

 

 

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
640 afisari

7 COMENTARII

  1. Sunt o droaie de tampiti care nu pricep un lucru elementar.Daca Putina castiga in Ucraina si evident o anexeaza in intregime,atunci toata Europa este in pericol,incepand cu ” strainatatea apropiata „. Pe modelul lui Petru I si mai apoi al lui Stalin. Iar Romania,Polonia,Moldova si haaaat in continuare pana la Berlin chiar Lisabona, vor intra sub papucul rusului.Conform lozincii,” Stalin si poporul rus libertate ne-a adus,si davai ceas,davai palton dela Lisabona pan-la Don „.

    • Ăștia ca tine trebuie înrolați și trimiși să-l apere pe perciunatul de jeleu. Să arate că le pasă cu adevărat.

    • Barbu, razboiul va continua inca multi ani. Va fi si NATO atras in conflict. La sfarsit se va folosi arma nucleara. Citez:”si cand se va intalni om cu om va fi sarbatoare”

  2. Hai să facem o simplă analiză . Rusii au armanent din anii 70 , au strans 500000 de soldati , au un avans teritorial de 20% , infrastructura ukrainiana este sub 45% , efectele sanctiunilor minore .
    Ukraina , armată de cateva milioane prin legea martiala , armament mult mai nou si mai sofisticat , spionaj sustinut de americani , logistică , instructori si tot ce se poate spune de bine despre ei .
    Efecte , Europa este in pierdere financiară de ordinul sutelor de miliarde . Tot Europa cumpără produse si armament de unde stim cu totii la preturi si de 3-4 ori mai mari .
    Morti , Rusia spun ukrainieni au pierdut 150000 de militari ( nici cand faci rencesamant nu poti da date exacte), Ukraina niciodata nu si-a recunoscut pierderile .
    Europa ajută Ukraina pentru că a fost invadată . De ce nu au sprijinit Irak , Kuvwei cand au fost invadate si au fost ucisi sute de mii de civili ? Despre Iugoslavia ce să mai vorbim .Probabil au atacat alianta defensivă NATO . Despre espansiunea mizerabilă a NATO si santajul politic , economic peste tot in lune nu discutati . Despre răstălmăcirea declaratiilor in functie de cum vreti să fie perceput un lucru nu spuneti nimic desi il vedem cu totii in mas-media .Aaaaa , este retorică . Nu , nu este retorică sunt fapte reale , concrete . Incapacitatea unora de a vedea si admite adevarul este de la informare . Oricine incearcă să explice să arate aceste elemente este doar un om normal care sa săturat să vadă minciuna la loc de frunte .

  3. Cu siguranta, in urma pregatirilor intense care se vad, acolo se va dezlantui iadul. Rusia va avea pierderi foarte mari si va fi nevoita sa se retraga. Insa retragerea nu inseamna sfarsitul razboiului. Rusia va continua sa loveasca Ucraina de sub umbrela nucleara.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger