AcasăPoliticaRăzboiul din Ucraina: Europa pierde cel mai mult, SUA câștigă, Rusia slăbește

Războiul din Ucraina: Europa pierde cel mai mult, SUA câștigă, Rusia slăbește

Uniunea Europeană se va dovedi a fi cel mai mare perdant al războiului, indiferent de modul în care urmează să se desfășoare conflictul armat dintre Rusia și Ucraina după anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea rezerviștilor. Consecințele pentru țările europene nu sunt doar șocurile economice resimțite de toate păturile sociale și o bunăstare pierdută, ci și implicațiile geopolitice apărute în urma prelungirii luptelor din Donbas.

Un prim semnal că lucrurile nu stau tocmai bine a fost dat de Banca Europeană de Investiții – ponderea întreprinderilor din UE care pierd bani, zice BEI, a crescut de la media normală de 8% la 15%, în primele luni de după începerea conflictului ruso-ucrainean. În același timp, datele mai arată că și procentul firmelor care riscă să intre în incapacitate de plată a datoriilor a crescut de la 10% la 17%, în aceeași perioadă analizată.

Așadar, semnale vin și de pe piața financiar-bancară. Ca să nu mai pomenim că anunțul lui Putin de miercuri a fost ca o lovitură în plin aplicată euro. Rezultatul s-a văzut la cursul de schimb, moneda UE pierzând din valoare câteva puncte.

UE, lăsată fără materii prime. Intenționat!

Chiar dacă nu toate țările europene depind într-o mare măsură de petrolul și gazele Rusiei, Moscova rămâne un furnizor atât de important pentru piețele internaționale încât întreruperea comerțului, în primul rând din cauza sancțiunilor dictate de la Washington, s-a tradus într-o explozie a prețurilor la utilități și alte produse; în foarte multe domenii, de la construcții la agricultură, chiar și în turism, costurile de producție au crescut până la un nivel neatins vreodată!

Iar Europa, din păcate, este cea mai lovită! De ce? În primul rând fiindcă în UE s-a distrus noțiunea de „producție”. Nu mai există, cel puțin nu în România! Am devenit toți niște importatori, consumatori, iar acum, o dată cu criza energetică, vedem cum prețurile au luat-o razna și pe piață nu mai sunt bani pentru satisfacerea nevoilor.

Greul sancțiunilor orchestrate de America este suportat nu de toată lumea, ci doar de UE, cu Germania ducând greul pierderii gazelor și a petrolului rusesc. Iar popoarele europene, în frunte cu românii, văd acum cum le fuge pământul de sub picioare din cauza „blatului” pus la cale, în SUA, de corporațiile care stăpânesc Administrația Biden. Fără gaz din Rusia, prețul acestei materii prime a luat-o razna, iar marii jucători din piața energetică au profitat din plin, facturând sume exorbitante pentru electricitatea livrată consumatorilor casnici!

Când inflația a devenit un flagel

Ca o consecință firească a capcanei (economice) americane întinse Europei, inflația a devenit un flagel al cărui impact grav se reflectă în calitatea vieții oamenilor din țările UE.

Prețurile multor produse de bază, cum ar fi grâul, îngrășămintele și gazele, sunt în continuă creștere, cu ultima estimare vizând o majorare de încă 10% până la sfârșitul anului în curs! Lanțul slăbiciunilor, așa poate fi numită situația de acum – majorarea prețurilor va înăbuși cererea, iar asta nu poate decât să afecteze producția și, într-un final, creșterea economică. În schimb, va impulsiona noi scumpiri la alimente și energie.

Este un cerc vicios pentru situația economică generală din țările Uniunii Europene, dar o realitate arhicunoscută la Bruxelles și pe care europarlamentarii o acceptă fără nicio remușcare.

Nu este de mirare că în multe orașe europene, de la Praga și până la Paris, din Napoli până-n Munchen au izbucnit protestele sociale (Bucureștiul încă nu s-a trezit din somnul rațiunii) împotriva sprijinului militar acordat Ucrainei. Oamenii de rând cer guvernelor naționale să se concentreze asupra nevoilor zilnice ale populației, s-au săturat să sufere ei din cauza/ de grija altora!

Nimeni nu contestă că cei mai afectați de explozia prețurilor sunt angajații cu salarii mici (azvârliți de Bruxelles în niște așa-zise „grupuri sociale vulnerabile”), doar că nimănui dintre cei aflați „la butoane” nu pare să-i pese!

Vocea UE pe scena internațională, tot mai stinsă

Dacă UE ar fi însemnat cu adevărat ceva pe scena internațională și ar fi reușit să se afirme, cumva, ca un bloc politic puternic și mai ales independent, atunci războiul din Ucraina ar fi putut fi evitat cumva. Iar SUA, cu toate jocurile lor și politica bățului prin gardul treburilor interne ale Europei, ținute la distanță!

Cum în fruntea UE sunt doar niște marionete manevrate de păpușarii din spatele cortinei, America a reușit să-și reafirme conducerea asupra Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. Iar Uniunea Europeană, temându-se să stea pe propriile picioare, a urmat cu obediență calea dictată de Washington, doar că acum trebuie să plătească prețul.

În timp ce SUA au știut cum să-și urmeze interesul (fără sancțiuni impuse importului de uraniu și titan din Rusia, apropo de ipocrizia lui Biden), economia europeană și mai ales standardele de viață ale cetățenilor săi au fost puse la pământ.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
958 afisari

27 COMENTARII

  1. Până nu dispare america teroristă și naziștii din nato, până atunci nu v-a fi liniște.

    • Vocea UE pe scena internațională e tot mai stinsă din cauză că Unssula vdl 15% a trecut la consumul de greieri și libărci și i s-a cam stins vocea. La al nostru n-are ce i se stinge că e mut.

    • AMERICA A FOST , ESTE SI VA FI VESNIC SIMBOLUL LIBERTATII PLANETEI PAMANT !

    • Ia ataca Nato si America sa vezi ce liniste vesnica la camp cu iarba verde si flori ti se face… 🤗…

    • Corect, dar trebuie sa dispară și sorosistii puși în fruntea UE, în servicii și la butoanele puterii din tarile UE, de către Oculta occidentala. Planul a fost diabolic și a fost pregătit demult. Ce se vede este numai vârful icebergului, care a fost……. grec, vorba bancului cu evreul și icebergulu!

  2. Cand e razboi nu castiga nimeni.
    Decat firmele de arme.
    Sper sa reusim sa ne luam cele mai bune arme prin programul american si cat mai repede, deoarece americanii nu vor mai face fata la cereri.
    Noi inteligente usoare practice determinante!!!

  3. Europa merge in jos pentru ca america sa mearga in sus. Banii din Europa se muta in america, se asteapta ca multi tineri educati sa se mute in america. Toate astea pentru ca america este in decadere si nu se poate sustine singura decat luand de la altii. Datorii tot mai mari in curand imposibil de platit dobanda dupa ele, societate in decadere, educatie sub orice critica. In final tot acolo ajung, doar dureaza mai mult inte timp cei de la putere pot sa isi bage mai mult in buzunar

  4. Slabirea si dezbinarea rusiei este dorinta americii. Daca vor reusi ramane de vazut, rusii s-au prins de jocurile pe la spate au intrat in ofensiva de fapt defensiva

  5. Aktual 24. ro , 21 Septembrie 2022 , articol de Mara Popescu : ” PREMIERA , Israelul furnizeaza Ucrainei armament pentru doborarea dronelor iraniene operate de Rusia . Miscare semnificativa a Tel Avivului ” – Dronedj . com .

  6. barbule, sa nu te inhibi acum ca mi-am dat seama cat de pr0st esti.
    nici vanghele, tsi ga n de-al tau, nu a putut conjuga verbul „a fi”…

    • Problema care te pasionează pe tine nu este conjugarea lui „a fi” ci modul cum este scris sufixul „va” în condițiile în care verbul este la viitor, deci stați jos că sunteți prost, domnule „profesor”

  7. v-a fi sau va fi – trebuie reţinut că singura corectă este va fi (fără cratimă), formă pentru modul indicativ,
    pentru barbu, in razboi cu gramatica romana.

  8. Atâta timp cat marea parte din conducerea ue si a statelor europene au in frunte slugi a celor de la Davos, nu vom merge decat in jos. Senili aia nu vor decat ca Europa sa dispară, iar ce rămâne din ea, sa fie doar membrii lgbtq, avem si pe aici in comentatori destui, ii vezi dupa cum comentează si ii apăra pe davosisti

    • Kosteo , nu te mai da Stefan cel Mare , stiu toti unde esti internat si ca te hartuiesti cu Napoleon …..hihihihi

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger