AcasăPoliticaRăzboiul din Ucraina, chilipirul Americii la Marea Neagră

Războiul din Ucraina, chilipirul Americii la Marea Neagră

Miza este rivalitatea geoeconomică cu Rusia

Pentru Statele Unite, acest război reprezintă o oportunitate de a-și atinge obiectivele, care sunt departe de a sprijini Ucraina. Miza este rivalitatea geoeconomică cu Rusia.

„Oficialii americani văd războiul din Ucraina ca pe o modalitate de a consolida strategia la Marea Neagră, o regiune bogată în energie, care face legătura între Rusia, Europa de Est și Orientul Mijlociu”, notează Responsible Statecraft.

„Statele Unite recunosc de mult timp importanța geostrategică a regiunii Mării Negre”, a declarat în fața Senatului James O’Brien, oficial al Departamentului de Stat. „Nu numai că Marea Neagră se învecinează cu trei aliați NATO, dar este, de asemenea, un coridor vital pentru circulația mărfurilor – inclusiv cereale ucrainene și alte produse destinate piețelor mondiale – și găzduiește resurse energetice semnificative neexploatate.”

Pe măsură ce forțele ucrainene susținute de SUA au impus pierderi majore forțelor rusești, americanii și aliații lor au lucrat pentru a izola Rusia din punct de vedere economic și pentru a-i limita veniturile din vânzarea de petrol și gaze naturale.

Când O’Brien a luat cuvântul în fața unei comisii a Senatului, la 25 octombrie,  numai că a prezentat războiul ca fiind „o afacere foarte bună” pentru Statele Unite, citând faptul că „ucrainenii plătesc cea mai mare parte a costurilor”, dar l-a descris ca pe o oportunitate pentru Statele Unite de a atinge obiective geopolitice majore, pe care le-a indicat „incredibil de interesante”.

Un obiectiv cheie este consolidarea prezenței NATO la Marea Neagră. Un alte obiectiv este de a îndepărta Ucraina și alte țări  din regiune de Rusia, integrându-le în același timp în Uniunea Europeană, unde li se va cere să respecte regulile de comerț și de producție ale acesteia.

Susținând că Asia Centrală se bazează prea mult pe China și Rusia pentru a-și exporta resursele energetice, O’Brien a trecut în revistă multiple posibilități de conducte alternative  de petrol și gaze care să treacă prin Armenia, Azerbaidjan, Georgia și Turcia. „Indiferent de calea pe care o luăm, ne duce la Marea Neagră”, a spus el.

Companiile energetice americane Chevron și ExxonMobil, ambele cu operațiuni în Kazahstan, se bazează pe o conductă care duce la Marea Neagră.

La începutul acestui an, Mara Karlin, oficial al Departamentului Apărării, a vorbit despre „importanța geostrategică critică” a regiunii Mării Negre, caracterizând-o ca fiind o linie de front majoră pentru alianța transatlantică, o legătură între Europa și Orientul Mijlociu și „un nod cheie pentru infrastructura de tranzit și resursele energetice”.

Oficialul Departamentului de Stat, Geoffrey Pyatt, fost ambasador al SUA în Ucraina, care acum conduce diplomația americană în domeniul energiei, a explicat că Statele Unite se confruntă cu oportunități extraordinare în regiunea Mării Negre, „unul dintre punctele de sprijin ale hărții energetice a Europei de astăzi”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
567 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger