De când Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022, aproximativ 30% din cele 5 580 de focoase nucleare ale sale se află într-o poziție precară și nesustenabilă.
Potrivit Foreign Affairs, cel puțin 14 depozite nucleare rusești se află acum în raza de acțiune a dronelor ucrainene. Două dintre acestea sunt situate la mai puțin de 160 km de granița cu Ucraina, iar alte cinci la 300 km, aproape sau chiar dincolo de raza de acțiune a rachetelor avansate furnizate de Occident, pe care forțele ucrainene solicită permisiunea de a le utiliza împotriva țintelor convenționale din Rusia.
Responsabilitatea de a-și muta focoasele nucleare din calea pericolului revine guvernului rus, dar Kremlinul nu a făcut niciun anunț în acest sens. Poate Vladimir Putin crede că mutarea focoaselor nucleare rusești ar fi un semn de slăbiciune. Sau armata rusă să se teamă că Occidentul ar interpreta greșit mutarea ca fiind pregătiri pentru un atac nuclear, ceea ce ar provoca NATO.
Riscuri majore
Posibilitatea ca o dronă sau o rachetă ucraineană să lovească un focos nuclear și să creeze o explozie care să distribuie material fisionabil este deja un risc major. Dar nu este singurul. Chiar mai periculoasă este posibilitatea ca o rachetă ucraineană sau o preluare teritorială să arunce un depozit într-un haos operațional, permițând actorilor necinstiți să pună mâna pe focoasele nucleare – sau să provoace involuntar escaladarea nucleară a Rusiei.
Rusia a încălcat un principiu sacru al securității nucleare prin lansarea de atacuri împotriva Ucrainei de la baze militare, precum Engels, care stochează focoase nucleare, făcând astfel din aceste baze o țintă legitimă pentru contraofensive.
Dacă un focos nu se află în buncărul său, deoarece este mutat pentru întreținere(procedură obișnuită) sau la un punct de transfer feroviar, și este lovit de o dronă sau o rachetă, ar putea provoca o explozie nucleară.
Dacă Statele Unite sau Ucraina ar detecta o mișcare secretă a focoaselor și ar interpreta că face parte dintr-o operațiune intenționată împotriva Ucrainei sau a unei țări NATO, ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a viza preventiv acel transport.
Dincolo de riscurile imediate, depozitarea focoaselor nucleare într-o zonă de război crește probabilitatea unor acțiuni de escaladare din partea Kremlinului. Doctrina nucleară a Rusiei susține că un atac asupra oricărui element al forței sale de descurajare justifică un răspuns nuclear.
Mai există un scenariu terifiant: faptul că focoasele sale nucleare se află atât de aproape de Ucraina ar putea, de fapt, să tenteze Rusia să lanseze o operațiune sub steag fals asupra propriilor depozite pentru a justifica un atac nuclear.