AcasăPoliticaRăzboiul din Israel scumpește petrolul. Oferta globală, în pericol?

Războiul din Israel scumpește petrolul. Oferta globală, în pericol?

Istoric, prețurile țițeiului înregistrează creșteri susținute după crizele din Orientul Mijlociu

Prețul petrolului a crescut cu peste 4% luni, după ce mișcarea islamistă palestiniană Hamas a lansat o ofensivă surpriză împotriva Israelului în weekend, stârnind îngrijorări cu privire la consecințele asupra livrărilor.

Barilul Brent a urcat cu 4,7%, la 86,65 dolari. În SUA, West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 4,5%, la 88,39 dolari.

Atacul Hamas și răspunsul Israelului au făcut deja peste 1.100 de victime și există temeri privind o nouă creștere a tensiunilor în Orientul Mijlociu – o regiune care reprezintă aproape o treime din oferta globală de țiței.

„Ceea ce este crucial pentru piețe este dacă conflictul se extinde în alte regiuni, în special în Arabia Saudită”, au declarat pentru AFP economiștii  Brian Martin și Daniel Hynes. „Cel puțin inițial, piețele par să creadă că situația va rămâne limitată în ceea ce privește amploarea, durata și impactul asupra prețului petrolului. Dar ne putem aștepta la mai multă volatilitate”.

„Prima de risc pentru petrol este în creștere din cauza perspectivei unei conflagrații mai ample care s-ar putea răspândi în țările vecine mari producătoare de petrol, cum ar fi Iranul și Arabia Saudită”, potrivit  analistul energetic Saul Kavonic, citat de BBC.

„Dacă conflictul învăluie Iranul, care a fost acuzat că a sprijinit atacurile Hamas, până la 3% din oferta globală de petrol este în pericol”,

Această criză survine într-un moment în care prețurile petrolului sunt deja ridicate din cauza îngrijorărilor legate de o reducere a producției de către Rusia și Arabia Saudită.

De asemenea, ridică temeri cu privire la impactul asupra inflației. Creșterea costurilor energetice este una dintre principalele cauze ale actualei creșteri a prețurilor.

Scăderea producției se menține

WTI și Brent, cele două referințe globale, au crescut pentru scurt timp cu peste 5% pe piețele asiatice, înainte de a reveni sub această valoare.

Cu toate acestea, Stephen Innes de la SPI Asset Management a avertizat că „istoria a arătat că prețurile petrolului tind să înregistreze creșteri susținute după crizele din Orientul Mijlociu”.

Vineri, prețul petrolului a încheiat în ușoară creștere la New York, beneficiind doar marginal de revenirea apetitului pentru risc, compensată de îngrijorările persistente privind cererea globală și de ridicarea parțială a restricțiilor impuse de Rusia asupra exporturilor de motorină.

Săptămâna trecută, un grup de experți ai Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații lor (OPEC+) a recomandat menținerea strategiei actuale de reducere a producției, consolidată de reducerile saudite și rusești, pentru a susține prețurile.

De asemenea, a lăudat „eforturile Arabiei Saudite”, liderul grupului, care a redus voluntar producția cu un milion de barili pe zi începând din iulie.Ministerul saudit al Energiei a confirmat că această măsură va continua până la sfârșitul acestui an.Prin urmare, producția regatului ar trebui să fie de aproximativ 9 milioane de barili pe zi pentru lunile noiembrie și decembrie.

Rusia, o altă forță a OPEC, își menține, de asemenea, reducerile exporturilor de aproximativ 300.000 de barili pe zi până în decembrie, potrivit vicepremierului Alexander Novak.

Aceste decizii se adaugă reducerilor introduse la începutul lunii mai și în vigoare până la sfârșitul anului 2024 de către nouă țări, printre care Irak și Emiratele Arabe Unite, care totalizează 1,6 milioane de barili pe zi.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
298 afisari
Zenville

Ultimele știri

Veşti bune pentru românii care desfăşoară aceste activităţi profesionale. Ocupaţia lor se va calcula la vechimea în câmpul muncii

Conform unei propuneri legislative recent înregistrată la Senat, pentru care inițiatorii cer adoptarea în procedură de urgență, se prevede egalizarea tratamentului dintre contractul de...

Emmanuel Macron, la un pas să ducă NATO în conflict direct cu Rusia. Preşedintele Franţei a vorbit din nou despre un eventual război

Emmanuel Macron a vorbit despre un eventual război într-un videoclip de campanie electorală. Președintele Franței susține campania pentru alegerile europene a lui Valérie Hayer,...
proger