AcasăPoliticaRăzboiul din Gaza se va revărsa pe străzile orașelor occidentale?

Războiul din Gaza se va revărsa pe străzile orașelor occidentale?

Statul Islamic a făcut apel la atacuri de tip “lup singuratic” împotriva unor obiective civile din Europa și Statele Unite

Întrebarea nu este dacă, ci când violențele legate de Gaza se vor revărsa pe străzile orașelor europene și americane.

Uciderea lui Saleh Al-Arouri(Beirut, 2 ianuarie), membru al executivului Hamas, a sporit în mod semnificativ amenințarea reprezentată de grupul terorist, de miliția șiită libaneză Hezbollah și de jihadiști.

Hezbollah a promis că va răzbuna pentru uciderea în Liban a oricărui reprezentant al Axei de Rezistență susținută de Iran, care include Hamas, Houthii yemeniți și milițiile irakiene, alături de miliția șiită libaneză și Republica Islamică.

Reținută de dorința de a nu antrena Libanul falimentar într-un război în toată regula, Hezbollah ar putea opta pentru o ripostă departe de granița israeliano-libaneză, notează Modern Diplomacy, desi a lansat sâmbătă 62 de rachete asupra unui post de observare israelian, în ceea ce a numit un „răspuns preliminar” la moartea lui Al-Arouri. Atacul a părut calibrat pentru a menține ostilitățile cu israelienii sub control.

În Irak,Mohammad Hussein Al-Kawtharani, reprezentantul liderului Hezbollah, Hasan Nasrallah, ar pregăti atacuri coordonate asupra țintelor americane. Departamentul de Stat al SUA oferă o recompensă de 10 milioane de dolari pentru informații despre activitățile, rețelele și asociații lui Al-Kawtharani.

Din punctul de vedere al Hamas, răspunsul la uciderea lui Al-Arouri prin atacarea în străinătate a ambasadelor, a facilităților diplomatice și a reprezentanților israelieni este cea mai bună opțiune a sa.

Este puțin probabil ca Hamas să considere un baraj de rachete lansate din Gaza spre orașe israeliene, majoritatea fiind interceptate de apărarea antiaeriană Iron Dome, drept un răspuns suficient.

Ridicând miza, Statul Islamic a făcut apel la atacuri de tip “lup singuratic” împotriva unor obiective civile din Europa și Statele Unite, inclusiv biserici și sinagogi.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al grupării, Abu Ḥudhayfah Al-Ansari, a cerut musulmanilor din Occident, într-un mesaj audio de 67 de minute, să își renoiască “activitatea și operațiunile pe străzile din America, Europa și din lume”. Evreii și creștinii din orașele occidentate „trebuie torturați și uciși”.

„Aruncați-i în aer cu explozibili, ardeți-i cu bombe incendiare, împușcați-i cu gloanțe, măcelăriți-le gâtul cu cuțite și călcați-i cu autobuzele. Nu faceți diferențe între un necredincios civil sau militar, deoarece toți sunt necredincioși și trebuie judecați în același mod”.

Al-Ansari a lansat apelul după ce gruparea a revendicat responsabilitatea pentru două explozii în orașul iranian Kerman care au ucis cel puțin 89 de persoane.

Statul Islamic este iritat de sugestiile iraniene potrivit cărora Republica Islamică va accepta o rezolvare a conflictului israeliano-palestinian cu două state, dacă aceasta ar fi fost alegerea palestinienilor.

Al-Ansari a acuzat Hamas, Autoritatea Palestiniană a președintelui Mahmoud Abbas și mișcarea Al Fatah că sunt manipulați de SUA și Iran.

Dar o serie de atacuri în Occident ar putea face jocul Hamas,  o mișcare care s-a dovedit capabilă să supraviețuiască uciderii de către Israel a liderilor săi succesivi în ultimele două decenii. Al-Arouri a subliniat în repetate rânduri că “palestinienii trebuie menținuți radicalizați și furioși”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor