AcasăPoliticaRăzboiul din Gaza. Se rupe alianța Israel-SUA?

Războiul din Gaza. Se rupe alianța Israel-SUA?

Israelul nu se va lăsa ținut în zgardă de administrația Biden

Crește tensiunea între cei doi aliați: secretarul american al apărării, Lloyd Austin, tocmai a avertizat Israelul că riscă o „înfrângere strategică” dacă nu protejează civilii palestinieni din Fâșia Gaza.

IDF  își reia campania militară, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu nu va permite Autorității Palestiniene să guverneze în Gaza după război.

„În acest tip de luptă, centrul de greutate este reprezentat de populația civilă. Iar dacă îi împingi în brațele inamicului, înlocuiești o victorie tactică cu o înfrângere strategică”, a declarat Austin într-un discurs ținut în cadrul Forumului Național de Apărare Reagan din California.

Joe Biden și alți oficiali americani de rang înalt i-au avertizat pe omologii lor israelieni că trebuie să evite tipul de strămutări interne în masă declanșate de bombardamentele lor asupra nordului Gazei.

Austin, fost comandant al forțelor americane în Orientul Mijlociu, susține că Israelul ar trebui să învețe lecțiile SUA în lupta împotriva Statului Islamic în Irak, care a implicat lupte urbane intense. „La fel ca Hamas, ISIS era adânc înfipt în zonele urbane. Iar coaliția internațională împotriva ISIS a lucrat din greu pentru a proteja civilii și pentru a crea coridoare umanitare, chiar și în timpul celor mai grele bătălii”. Chiar așa?

Americanii au o problemă: vor și călare, și pe jos. Vor ca Israelul să lichideze grupul terorist Hamas, dar să respecte dreptul umanitar. Nu toți palestinienii vor să plece din Gaza. Nici nu au unde, nu-i vrea nimeni.

Și Biden se află sub o presiune din ce în ce mai mare din interiorul administrației sale și a Partidului Democrat pentru a constrânge Israelul. Armata israeliană a intensificat sâmbătă atacurile aeriene în sudul Fâșiei Gaza și a ordonat locuitorilor din unele orașe palestiniene de frontieră să își părăsească locuințele.

În timpul încetării temporare a focului, Hamas a eliberat 84 de femei și copii, în timp ce Israelul a eliberat din închisoare aproximativ 240 de femei și copii palestinieni. Forțele de Apărare ale Israelului au declarat că Hamas încă mai ține ostatice 136 de persoane, printre care 17 femei și copii. Restul ostaticilor sunt în principal soldați și rezerviști israelieni.

Netanyahu a acuzat Autoritatea Palestiniană, cu sediul în Ramallah, de promovarea şi finanţarea terorismului. Și a promis să continue războiul împotriva Hamas „până la capăt” şi până la „victoria finală”.

Astfel de declarații nu au căzut bine pentru Biden. SUA pledează pentru crearea unui stat palestinian și pentru unificarea Fâşiei Gaza şi a Cisiordaniei sub conducerea  AP după încheierea războiului. Netanyahu nici nu vrea să audă de această posibilitate, argumentând că Autoritatea Palestiniană și  Hamas au în comun „ideologia care neagă existenţa Israelului”. Un mesaj dur pentru Casa Albă: Israelul nu se va lăsa ținut în zgardă de administrația Biden.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
645 afisari

1 COMENTARIU

  1. HOLOCAUSTUL E VALABIL SI PENTRU PALESTINIENI SI DUREAZA DE 75 DE ANI !!,ASTA NU SE VEDE ?,IAR VINOVATII SUNT ENGLEZII !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger