AcasăPoliticaRăzboiul de expansiune al lui Putin alimentează o bătălie pentru viitorul Moldovei

Războiul de expansiune al lui Putin alimentează o bătălie pentru viitorul Moldovei

Republica Moldova se află într-o poziție precară. Este în mare parte înconjurată de Ucraina și are un potențial butoi de pulbere în est: Transnistria, o regiune controlată de separatiștii pro-ruși.

An armoured convoy of pro Russian troops moves along a road during Ukraine Russia conflict in the southern port city of Mariupol Ukraine April 21 2022 REUTERSChingis Kondarov

Regiunea contestată a rămas practic neschimbată de la prăbușirea Uniunii Sovietice, chiar și până la steagul cu secera și ciocanul.

Moscova spune că trupele sale rămân pentru a menține pacea în această fâșie îngustă de pământ de-a lungul râului Nistru. Chișinăul le acuză de ocuparea ilegală a zonei. Comunitatea internațională vrea ca acestea să părăsească ceea ce este teritoriul Moldovei. Nimeni nu a cedat.Acest lucru s-ar putea să se schimbe.

Tiraspol, campanie “false flag”

În urmă cu două săptămâni, unul dintre generalii de top ai Rusiei a declarat că „dobândirea controlului asupra sudului Ucrainei va oferi o poartă către Transnistria” și că „populația de limbă rusă de acolo se confruntă, de asemenea, cu opresiunea”.

De atunci, oficialii de la Tiraspol, capitala autoproclamatei republici separatiste, au tras un semnal de alarmă cu privire la presupusele atacuri asupra clădirilor guvernamentale și au declarat că au dejucat loviturile cu drone „teroriste ucrainene”.

Analiştii de la Politico spun că rapoartele ar putea face parte dintr-o campanie “false flag” menită să tragă regiunea în război.„Ceea ce a început ca îngrijorare se transformă rapid în panică”, a declarat Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova în SUA și care acum conduce Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale din Chișinău.

„Sunt declarații din partea rusă care arată clar că Moldova este o țintă și ar putea exista planuri de invadare din Transnistria”, a adăugat el. „Dar societatea este împărțită în ceea ce privește ce să facă – Ucraina ne avertizează că suntem următorii, în timp ce liderii noștri insistă că cel mai bine este să liniștim Moscova rămânând în afara războiului”.

Până acum, guvernul moldovean a rezistat apelurilor de a se alătura UE și aliaților occidentali pentru a impune sancțiuni Rusiei și a transporta arme în Ucraina, invocând angajamentul său constituțional față de neutralitate.

În practică, totuși, țara poate fi forțată să aleagă între Est și Vest – și nu este unită în ce direcție să se îndrepte.

Un sondaj, realizat de centrul de cercetare CBS-AXA în aprilie, a arătat că, în timp ce 46% dintre moldovenii intervievați au declarat că privesc invazia rusă ca pe un „atac nejustificat”,  18% cred în argumentul fals al Kremlinului că este vorba de „eliberarea Ucrainei de nazism”.

De asemenea, unul din cinci a declarat că Moscova doar apără regiunea ucraineană Donbas – unde separatiștii susținuți de Rusia se luptă de ani de zile cu armata Kievului. Asta înseamnă că aproape jumătate acceptă argumentul lui Putin pentru război.  “Este rezultatul propagandei ruse”, deplânge Munteanu.

“Avem nevoie de arme”

Unii politicieni din Moldova susțin că un aflux de arme este exact ceea ce are nevoie țara.

„Avem nevoie de arme, avem nevoie de muniție, avem nevoie de drone și de arme antitanc”, a spus Viorel Cibotaru, fostul ministru al Apărării. „UE trebuie să ne ajute să ne consolidăm capacitățile militare și să ne scape  de moștenirea noastră sovietică. Nu suntem doar o zonă tampon – ne aflăm în inima Europei – dar acum suntem transformați în Fâșia Gaza”.

Între timp, un sondaj publicat de firma de cercetare Date Inteligente din Chișinău în martie a constatat că, deși aproximativ 60% dintre moldoveni susțin aderarea la UE, ceea ce ar oferi beneficii economice și migratorii substanțiale, trei sferturi se opun renunțării la neutralitate și aderării la alianța militară NATO.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
232 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger