Cel mai fierbinte punct de pe glob se mută în Coridorul Suwalki. Am mai scris despre acesta, e singura legătură terestră a Rusiei cu enclava Kaliningrad. Sub controlul Poloniei și al Lituaniei, această fâșie de pământ e singura legătură a Moscovei cu regiunea poate cea mai puternic militarizată din Europa. Temutele rachete Iskander (rază lungă) de aici bat peste tot vestul și nordul continentului.
Cotidianul „Bild” reia tema războiului, pe care nu o mai abordase de luna trecută. Acum, nemții fac public un document clasificat obținut de la Statul Major al Forțelor Armate germane, care prezintă scenariul NATO pentru un război cu Rusia. Scrie „Bild” că Berlinul cunoaște în amănunt datele problemei, ba chiar se fac pregătiri pentru acest conflict care ar fi iminent.
Documentul obținut de la Ministerul Apărării descrie în mod realist și cu detalii șocante calea spre conflict între Federația Rusă și NATO.
Cum începe cel de-Al Treilea Război Mondial
Cum începe, nimeni nu știe, acum, dar ce va fi după, ne putem face o idee…
Începutul va fi mai repede decât ne așteptăm, în februarie 2024, potrivit datelor din analiza Ministerului german al Apărării. De ce atât de repede? Pentru că Moscova și-ar dori să profite de faptul că în toată lumea este un an electoral.
„În timp ce trupele lui Putin încearcă să recupereze teren în estul Ucrainei, Bundeswehr (n.r. – Armata Germană) se pregăteşte pentru un scenariu dramatic – un atac hibrid al Rusiei asupra flancului estic al NATO”, notează Bild. În documentul ce are ștampila „strict secret” sunt descrise acţiunile ruseşti şi occidentale, totul culminând cu desfăşurarea a sute de mii de soldaţi NATO şi cu o iminentă izbucnire a războiului, în vara anului 2025.
Scenariul Bundeswehr „Apărarea Alianţei 2025” începe, de fapt, în februarie 2024. La această dată Kremlinul ar urma să lanseze un nou val de mobilizare, chemând sub arme încă 200.000 de soldaţi. Apoi, Vladimir Putin ordonă o ofensivă totală de primăvară împotriva Ucrainei. Armata Roșie obţine succese majore până în iunie 2024. Trupele Kievului sunt împinse înapoi, aproape de Capitală, tot estul Ucrainei cade sub controlul Rusiei.
Conform scenariului, început sub acoperire, apoi din ce în ce mai fățiș, atacul Rusiei împotriva Occidentului va demara în iulie. Mai întâi, prin atacuri cibernetice, apoi va lua alte forme de război hibrid. Se va întâmpla în principal în statele baltice, unde sunt așteptate noi crize. Aici, în Estonia, Letonia şi Lituania, Moscova va începe să incite minorităţile etnice ruseşti, zice Bild, citând scenariul Statului Major. Nimic despre măsurile împotriva minorităților etnice, deja luate și implementate în forță de la Riga și până la Vilnius.
În statele baltice ar urma să aibă loc primele ciocniri violente, conform scenariului german, pe care Rusia le va folosi ca pretext să lanseze operațiunea „Zapad 2024”, cu 50.000 de soldaţi masați în vestul țării şi în Belarus. Startul acestui „atac”: septembrie 2024.
Ce urmărește Putin
Ce urmărește Putin, e clar – să câștige controlul asupra Coridului Suwalki, actualul punct nevralgic din strategia militară rusă.
În documentul publicat de Bild ofițerii militari de informații scriu că situaţia ar putea escalada. În octombrie, Rusia va muta trupe şi noi rachete în Kaliningrad, iar înarmarea enclavei se va face sub pretextul unui iminent atac al NATO. De fapt, insistă nemții, obiectivul secret al Kremlinului ar fi cucerirea coridorului îngust polono-lituanian, care blochează calea spre Kaliningrad. Coridorul Suwalki.
Potrivit scenariului, începând cu decembrie 2024, va fi un „conflict de frontieră” pe granița Belarus – Polonia, în zonă. „Vor fi revolte cu numeroşi morţi”, scriu nemții.
Nucleara vine în ianuarie 2025 – chiar în momentul în care SUA ar putea rămâne fără președinte pentru câteva săptămâni, în urma alegerilor din noiembrie (schimbul la Casa Albă), Rusia va invada statele baltice, spunând că trebuie să-i apere pe etnicii din regiune, oprimați. În paralel, Moscova va solicita o reuniune extraordinară a Consiliului de Securitate al ONU, în cadrul căreia va acuza Occidentul că se pregăteşte să-i declare război.
În ianuarie 2025, Polonia și statele baltice vor cere o întâlnire extraordinară a Consiliului NATO, solicitând protecție sub prevederile articolului 5. Până se vor pune de acord „Aliații”, Vladimir Putin va suplimenta contingentul militar din statele baltice și Belarus (martie 2025).
Răspunsul NATO, nu ce ne-am aștepta noi
Surprinzător, răspunsul NATO nu va veni mai devreme de luna mai, poate chiar iunie 2025. De ce atât de târziu? Pentru că, așa cum declara și fostul premier al Estoniei, Articolul 5 nu se aplică tuturor și imediat, așa cum li se spune românilor.
În cazul statelor baltice, protocolul (semnat și asumat prin acordurile de aderare) prevede ca Vilnius, Tallin și Riga să reziste 180 de zile înainte ca Alianța Nord-Atlantică să intervină militar.
Revenind. Mai 2025. Scenariul Bundeswehr spune că „NATO decide măsuri de descurajare credibile” pentru a preveni un atac rusesc asupra Coridorului Suwalki din direcţia Belarus şi Kaliningrad. Conform documentului, „în ziua X, comandantul-şef al NATO ordonă desfăşurarea a 300.000 de soldaţi pe flancul estic”.
Scenariul Germaniei se încheie la 30 de zile după ziua X. Până atunci, sute de mii de soldați ruși și occidentali înarmaţi până în dinţi se vor confrunta în jurul Coridorului Suwalki.
Dacă Rusia va fi descurajată de desfăşurarea NATO rămâne o întrebare deschisă în scenariul Germaniei, Bild nu merge mai departe cu supozițiile.
„În principiu, pot să vă spun că luarea în considerare a diferitelor scenarii, chiar dacă sunt extrem de improbabile, face parte din activitatea militară de zi cu zi, în special în cadrul antrenamentelor”, a comentat Ministerul german al Apărării dezvăluirile din presă.