Potrivit șefului serviciilor de informații militare ucrainene, Rusia intenționează să cheltuiască 1,1 trilioane de dolari (950 de miliarde de euro) pentru reînarmare în următorii 11 ani, în vederea pregătirii pentru un eventual război la scară largă.
„A avut loc o mobilizare totală a politicii, economiei și societății Federației Ruse în a se pregăti pentru războiul de foarte mare amploare care va urma”, a declarat Kirilo Budanov la reuniunea anuală a ambasadorilor ucraineni, conform Direcției Generale de Informații (GUR).
Acesta ar fi cel mai ambițios program de reînarmare al Rusiei de la prăbușirea Uniunii Sovietice, notează Le Parisien. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat la 30 aprilie că Rusia este pregătită să își intensifice efortul de război la niveluri care nu au mai fost atinse de la al Doilea Război Mondial, susținând că „milioane” de civili sprijină armata prin donații de provizii și echipamente.
Ca parte a acestui plan pentru 2036, Rusia a început deja să își revizuiască propria armată prin crearea a două noi districte militare – Moscova și Leningrad – și se pregătește să formeze divizii și unități suplimentare, potrivit lui Budanov.
Anul trecut, bugetul militar a crescut cu 42%, ajungând la 462 de miliarde de dolari, depășind cele 457 de miliarde de dolari cheltuite pentru apărarea colectivă a Europei, arată datele Institutului Internațional pentru Studii Strategice.
Un plan de a investi 1100 de miliarde de dolari în reînarmare ar fi echivalent cu jumătate din PIB-ul Rusiei în 2024. Șeful serviciilor de informații din Germania, Bruno Kahl, și-a exprimat deja anul trecut îngrijorarea cu privire la investițiile militare ale Rusiei, afirmând că forțele ruse sunt capabile să atace NATO până în 2030.
CNN a relatat că Statele Unite și Germania au dejucat un complot de asasinat atribuit Rusiei împotriva directorului grupului industrial Rheinmetall, care furnizează arme Ucrainei. Teama de sabotaj a declanșat alerte de securitate la două baze militare din Germania.
Mai mult decât înfrângerea Ucrainei, „obiectivul Moscovei este de a impune altor țări propria sa viziune asupra viitoarei ordini mondiale”, a subliniat Budanov. Rusia încearcă deja să „perturbe ordinea economică și de securitate actuală”. Totuși, asta nu înseamnă neapărat că va exista un conflict major pe termen scurt. Dar până în 2036?