AcasăPoliticaRăzboaie prin procură.Occidentul nu poate lupta pe două fronturi

Războaie prin procură.Occidentul nu poate lupta pe două fronturi

În luna de după atacul  Hamas asupra Israelului, acoperirea redusă a războiului din Ucraina pare să fi însemnat că sprijinul occidental pentru această țară este în scădere. Dar poate ascunde un adevăr incomod: Ucraina – și Occidentul – pierd războiul cu Rusia.

Chiar și cei mai înfocați admiratori ai lui Volodimir Zelenski sunt descumpăniți: contraofensiva forțelor ucrainene, susținută de NATO, s-a blocat. Ucraina a ajuns într-un impas. Rusia continuă să facă progrese semnificative, mai ales în nord-est. Își dublează acum eforturile pentru a captura orașul Avdiivka din est, care a fost un simbol al rezistenței ucrainene din 2014.

Așadar, ce urmează? Având în vedere situația de pe front, Ucrainei nu i-au mai rămas multe opțiuni. Una dintre ele este să se retragă și să se pregătească pentru un lung război de uzură – unul în care Rusia are avantajul.

Forțele ucrainene vor avea nevoie de o aprovizionare constantă cu arme din partea Occidentului, în cantități și mai mari decât în prezent. Dar spijinul aliaților este  în scădere, în special în SUA.

Joe Biden a sperat să învingă rezistența republicană la trimiterea mai multor bani către Ucraina, legând și ajutorul pentru Israel (pentru care există un sprijin bipartizan copleșitor) într-un singur proiect de lege în valoare de 100 de miliarde de dolari.

Această situație s-a complicat și mai mult în ultima lună. Pentru că războaiele din Israel-Gaza și Ucraina sunt mai strâns legate decât s-ar putea crede – nu în termenii simpliști de bine contra rău folosiți de Biden, ci pentru că ele reprezintă efectiv două fronturi ale unui război global prin procură în care Occidentul se confruntă cu Rusia, China și Iran.

Este motivul pentru care Occidentul nu poate accepta o înfrângere publică în Ucraina în acest moment. Ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu are implicații directe asupra conflictului din Ucraina și viceversa, iar ambele părți știu acest lucru.

În cele din urmă, însă, la fel ca în Ucraina, este greu de văzut cum poate câștiga Occidentul în Gaza. Chiar dacă Israelul reușește să elimine complet Hamas, numărul mare de morți în rândul civililor nu va face decât să înăsprească sentimentele anti-occidentale în regiune, și nu numai.

Dacă Occidentul a crezut că încurajarea războiului va reaprinde influența sa în declin în Europa de Est și în Orientul Mijlociu, pe ambele fronturi, atunci luptă într-o bătălie pierdută.

418 afisari

5 COMENTARII

  1. RAHATUL PROVOCAT DE SUA IN UCRAINA SI GAZA SCOATE LA IVEALA NIVELUL LA CARE A AJUNS AMERICA ,AMERICA MULT LAUDATA !,2 CONFLICTE MINORE AU PUS-O PE CHITUCI !,
    INCEPE SA LE IASA PE NAS RAZBOAIELE INSTRUMENTATE SUB STEAG FALS.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Peste 120 de blocuri din Capitală, fără apă caldă și căldură din cauza unei avarii. Anunțul Termoenergetica

O veste cum nu se poate mai proastă, la început de săptămână, pentru locuitorii a peste 120 de blocuri din Capitală. Deși afară e...

Chiar şi ministrul Agriculturii recunoaşte că România e groapă de gunoi: „Intră lactate care n-au văzut laptele”. Inutil, tot nu face nimic

Afirmaţie şocantă de la ministrul Agriculturii, Florin Barbu. A spus că, în România, intră produse din lapte care nu sunt produse, de fapt, din...