AcasăPoliticaRăspuns de ministru pentru reputatul medic Leon Dănăilă: ”Indiferent de cine este...

Răspuns de ministru pentru reputatul medic Leon Dănăilă: ”Indiferent de cine este pacientul… ”

Răspuns de ministru pentru reputatul medic Leon Dănăilă: ”Indiferent de cine este pacientul... ” (foto: stiriedu.ro)

Continuă să apară ecouri ale evacuării pacienților de la Spitalul Foișor, la ore târzii în noapte. Acum îndeosebi prin prisma pacienților cu operații amânate. Deloc puțini la număr. Mai nou, s-a aflat cum vede lucrurile ministrul Sănătății, când vine vorba despre un foarte cunoscut doctor, și, până la urmă, coleg de breaslă, Mihailă fiind medic endocrinolog.

De numele profesorului Leon Dănăilă, reputat neurochirurg și academician, se leagă o carieră uriașă și multe vieți salvate. Recent se aflase că la rândul său, medicul â n vârstă de 87 de ani are nevoie de o operație. Și anume de o proteză de șold, și că fusese programat la operație înainte de evacuarea îndelung comentată, de dinainte ca spitalul sp devină suport-COVID.

De la Timișoara, unde a mers, vineri, într-o vizită și a făcut alături de primarul orașului, cu ocazia deschiderii primului centru de vaccinare drive-thru din orașul amintit, Ioana Mihăilă a fost întrebată despre cazul cunoscutului medic și ce anume îi transmite academicianului Leon care aşteaptă o proteză de şold.

”Am toată compasiunea şi toată simpatia pentru toţi pacienţii care în cursul anului trecut şi de când a început pandemia, nu au reuşit să ajungă la asistenţa medicală. Dar nu pot să mă opresc în a avea compasiune pentru acei pacienţi infectaţi cu COVID care au trebuit să stea zile întregi în unităţile de primiri urgenţe. Aşa că, în acel moment, decizia a fost luată pentru acei pacienţi care deja ajunseseră la spital şi pentru care riscul era de a-şi pierde viaţa în următoarele zile.

Acesta a fost motivul, motiv pe care l-am explicat şi în întâlnirile pe care le-am avut cu şefii de secţie şi cu managerii de la Foişor şi care a părut că este înţeles de către personalul medical de acolo, motiv pentru care doresc să le mulţumesc pentru colaborarea din aceste săptămâni şi pentru faptul că au fost deschişi la a trata pacienţii care aveau atâta nevoie în acel moment de asistenţă medicală”, a afirmat Ioana Mihăilă, citată de news.ro.

Ce încurajează ministrul

Nu a fost, însă, singura întrebare referitoare la cazul neurochirurgului Dănăilă pe care a primit-o ministrul USR PLUS al Sănătății. S-a vrut să se afle de la oficialul guvernamental dacă ia în calcul urgentarea celor care au nevoie de operaţii, cum este cazul academicianului Leon Dănăilă, ministrul Sănătăţii răspunzând că încurajează tratarea pacienţilor în funcţie de prioritatea de natură medicală.

Cred că fiecare pacient va fi tratat în funcţie de nivelul de urgenţă pe care afecţiunea o reprezintă, nu neaparat numele pacientului îl reprezintă. Aşa că indiferent de cine este pacientul care are nevoie de asistenţă medicală, încurajez personalul medical şi managerii să trateze aceşti pacienţi în funcţie de prioritatea medicală pe care afecţiunea o reprezintă”, a susținut Mihăilă, conform sursei amintite.

author avatar
Andrei Coman