AcasăPoliticaRar moment de sinceritate în PSD: „Pensiile speciale nu vor putea fi...

Rar moment de sinceritate în PSD: „Pensiile speciale nu vor putea fi eliminate”

PSDRar moment de sinceritate în PSD: „Pensiile speciale nu vor putea fi eliminate”

Eliminarea pensiilor speciale se află de ceva vreme în dezbatere parlamentară, dar proiectul a fost adesea blocat de partidele aflate la guvernare.

Tema eliminării pensiilor speciale este una care a fost speculată în 2020, an electoral, de toate formațiunile politice. În Parlament însă PSD, PNL, UDMR și PMP au adoptat anul trecut un proiect de lege controversat care elimina pensiile speciale pentru mai multe categorii profesionale. Proiectul a fost respins de Curtea Constituțională.

Plenul reunit al Parlamentului a votat, miercuri,17 februarie, proiectul de lege al PSD privind eliminarea pensiilor speciale pentru deputați și senatori, după ce comisia de statut a respins cele două inițiative legislative ale PNL și USR. Cu 357 de voturi pentru și niciun vot împotrivă, proiectul PSD a fost adoptat.

Pensiile speciale ale parlamentarilor reprezintă 1% din totalul de pensii speciale

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, afirmă că pensiile speciale nu vor putea fi eliminate. Acesta subliniază că valoarea acestor indemnizaţii reprezintă doar 1% din cuantumul pensiilor speciale şi califică decizia PSD de a vota eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor drept un demers prin care partidul a vrut să arate consens în interiorul clasei politice.

Dîncu a precizat că PSD nu doar că a votat eliminarea pensiilor speciale, ci a şi depus un proiect în acest sens, proiect de care preşedintele Consiliului Naţional al PSD nu s-a arătat încântat.

„Eu, personal, nu am fost încântat să depunem noi un proiect, pentru că era deja proiect depus de alţii şi până la urmă, era o competiţie. Eu, în general, sunt de acord să găsim forme raţionale de a face pensiile toate introduse în acelaşi sistem, sistemul contributivităţii, foarte clar. Acesta este singurul criteriu adevărat pentru pensii. Sigur că există pensii de serviciu cum sunt pensiile militarilor sau alte tipuri de pensii unde se poate ajunge de acum încolo la principiul contributivităţii”, a declarat Vasile Dîncu la Prima TV.

De ce pensiile speciale nu pot fi eliminate

Liderul social-democrat este sceptic cu privire la faptul că actualii guvernanţi vor reuşi să elimine aşa-numitele pensii speciale.

„Noi am participat, ca şi toată clasa politică acum, am vrut să arătăm un consens, să le dăm şi un pic de curaj guvernanţilor care au promis că vor merge mai departe. Eu nu cred că vor merge mai departe cu alte proiecte de genul acesta pentru că va fi foarte complicat, că este vorba de a tăia unele din coloanele puterii din România şi pentru asta îţi trebuie curaj pe de o parte şi, pe de altă parte, îţi trebuie cu adevărat nişte analize foarte serioase, pentru că astea nu se fac demagogic, cum vorbim noi la televiziune. Trebuie analize foarte serioase şi refăcut sistemul, întreaga arhitectură a pensiilor şi a salariilor”, consideră Vasile Dîncu.

author avatar
Andreea Vlad
525 afisari

2 COMENTARII

  1. Bai Dancule,sistemul te-a infipt n fata la PSD sa vorbesti prostii,un fel de Orban al doilea.Ai inceput sa ” analizezi,sa te mai gandesti,pana ori moare magrul,ori piere samarul „. E greu sa clintesti pensia aia de 78.000 de Lei. Daca mai ” analizezi” mult pela PSD impreuna cu Ciolacu,cu Ponta,veti aduce PSD-ul la coada clasamentului.Sau poate asta va este sarcina ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger