Raportul privind climatul investițional din România, întocmit de către Departamentul de Stat al SUA, este, în ceea ce privește corupția, un atac direct la PSD, pe care îl consideră vinovat de slăbirea eforturilor de combatere a corupției. Pe de altă parte, SUA laudă din plin Legea offshore, arătând că actul normativ nu a impus cerințe de performanță ca o condiție pentru stabilirea, menținerea sau extinderea unei investiții.
În raportul privind climatul investițional din România, Departamentul de Stat al SUA a acordat un spațiu extrem de generos capitolului corupție, în care a ținut să atace PSD, considerat vinovat de slăbirea eforturile de combatere a corupției, a cadrului legislativ penal și judiciar și a independenței justiției. Potrivit SUA, lupta împotriva corupției a mers strună doar în perioada lui Băsescu, aceasta suferind brusc eșecuri semnificative în 2017-2019, ”din cauza unei campanii concertate sub un guvern anterior condus de Partidul Social Democrat (PSD)”.
Asociațiile profesionale, ONG-urile, UE și guvernele aliate NATO și-au exprimat îngrijorarea cu privire la inițiativele legislative care au promovat această tendință în acea perioadă, se precizează în raportul SUA, care amintește și faptul că, în indicele de percepție a corupției din 2022 al Transparency International, România s-a clasat pe locul 63 din 180, plasând România printre cele mai jos clasate dintre statele membre ale UE. ”Actuala coaliție de guvernare listează reforma justiției și lupta împotriva corupției printre prioritățile sale oficiale, dar rămâne de văzut dacă va obține rezultate tangibile. Experții naționali și internaționali în domeniul statului de drept și forțele de ordine observă că multe dintre modificările la Codul Penal introduse de fostul guvern condus de PSD în perioada 2017-2019 rămân în vigoare și astăzi și continuă să slăbească trusa de instrumente de investigație în lupta împotriva corupţie. Legile revizuite ale justiției au fost adoptate de președintele Iohannis în decembrie 2022 și sunt în curs de implementare. Criticii au susținut că noile legi nu merg suficient de departe pentru a inversa prevederile Legilor Justiției 2017-2019”, se arată în raportul Departamentului de Stat al SUA.
Despre offshore numai de bine
La capitolul avantaje pentru investitori este trecut și faptul că, în general, guvernul din România nu impune angajarea locală. O excepție notabilă este Legea Offshore (Legea 256/2018), care prevede ca cel puțin 25 la sută dintre angajații titularilor de titluri offshore să fie cetățeni români cu reședința fiscală în România. Însă nicio viză, ședere, permis de muncă sau alte cerințe similare excesiv de oneroase nu împiedică mobilitatea investitorilor străini sau a angajaților acestora. ”Guvernul nu a impus nicio condiție privind permisiunea de a investi. Guvernul nu cere investitorilor să stabilească sau să mențină stocarea datelor în România. România nu respectă și nici nu are legislație care să impună localizarea în legătură cu bunuri, tehnologie sau date. România nu solicită furnizorilor de IT străini să predea codul sursă sau să ofere acces pentru supravegherea guvernamentală. România nu are măsuri care să împiedice sau să împiedice în mod nejustificat companiile să transmită în mod liber date despre clienți sau alte date legate de afaceri în afara țării. Guvernul nu a impus cerințe de performanță ca o condiție pentru stabilirea, menținerea sau extinderea unei investiții”, se arată în raportul SUA.
Contractele de privatizare, confidențiale
Departamentul de Stat al SUA remarcă faptul că legea română permite includerea unor clauze de confidențialitate în contractele de privatizare și de parteneriat public-privat pentru a proteja informațiile deținute de afaceri și alte informații, dar că, în unele privatizări importante, Parlamentul a forțat dezvăluirea publică a unor astfel de prevederi. ”România nu are o istorie de pagube motivate politic la proiectele sau instalațiile investitorilor străini. Tulburările civile majore sunt rare, deși unele au avut loc în ultimii ani. Actuala coaliție, una dintr-o serie de coaliții din ultimii doi ani, susține un mediu favorabil afacerilor, dar nu este sigur cât de mult va face coaliția în atingerea obiectivelor sale. Nu au existat tulburări civile majore în 2022. Mediul politic a fost în general stabil, în ciuda nemulțumirii din cauza unei economii lente și a creșterii prețurilor la energie”, se mai precizează în raportul Departamentului de Stat al SUA.