AcasăPoliticaRaportul Departamentului de Stat al SUA, atac direct la PSD

Raportul Departamentului de Stat al SUA, atac direct la PSD

SUA se bagă, din nou, în politica românească

Raportul privind climatul investițional din România, întocmit de către Departamentul de Stat al SUA, este, în ceea ce privește corupția, un atac direct la PSD, pe care îl consideră vinovat de slăbirea eforturilor de combatere a corupției. Pe de altă parte, SUA laudă din plin Legea offshore, arătând că actul normativ nu a impus cerințe de performanță ca o condiție pentru stabilirea, menținerea sau extinderea unei investiții.

În raportul privind climatul investițional din România, Departamentul de Stat al SUA a acordat un spațiu extrem de generos capitolului corupție, în care a ținut să atace PSD, considerat vinovat de slăbirea eforturile de combatere a corupției, a cadrului legislativ penal și judiciar și a independenței justiției. Potrivit SUA, lupta împotriva corupției a mers strună doar în perioada lui Băsescu, aceasta suferind brusc eșecuri semnificative în 2017-2019, ”din cauza unei campanii concertate sub un guvern anterior condus de Partidul Social Democrat (PSD)”.

Asociațiile profesionale, ONG-urile, UE și guvernele aliate NATO și-au exprimat îngrijorarea cu privire la inițiativele legislative care au promovat această tendință în acea perioadă, se precizează în raportul SUA, care amintește și faptul că, în indicele de percepție a corupției din 2022 al Transparency International, România s-a clasat pe locul 63 din 180, plasând România printre cele mai jos clasate dintre statele membre ale UE. ”Actuala coaliție de guvernare listează reforma justiției și lupta împotriva corupției printre prioritățile sale oficiale, dar rămâne de văzut dacă va obține rezultate tangibile. Experții naționali și internaționali în domeniul statului de drept și forțele de ordine observă că multe dintre modificările la Codul Penal introduse de fostul guvern condus de PSD în perioada 2017-2019 rămân în vigoare și astăzi și continuă să slăbească trusa de instrumente de investigație în lupta împotriva corupţie. Legile revizuite ale justiției au fost adoptate de președintele Iohannis în decembrie 2022 și sunt în curs de implementare. Criticii au susținut că noile legi nu merg suficient de departe pentru a inversa prevederile Legilor Justiției 2017-2019”, se arată în raportul Departamentului de Stat al SUA.

Despre offshore numai de bine

La capitolul avantaje pentru investitori este trecut și faptul că, în general, guvernul din România nu impune angajarea locală. O excepție notabilă este Legea Offshore (Legea 256/2018), care prevede ca cel puțin 25 la sută dintre angajații titularilor de titluri offshore să fie cetățeni români cu reședința fiscală în România. Însă nicio viză, ședere, permis de muncă sau alte cerințe similare excesiv de oneroase nu împiedică mobilitatea investitorilor străini sau a angajaților acestora. ”Guvernul nu a impus nicio condiție privind permisiunea de a investi. Guvernul nu cere investitorilor să stabilească sau să mențină stocarea datelor în România. România nu respectă și nici nu are legislație care să impună localizarea în legătură cu bunuri, tehnologie sau date. România nu solicită furnizorilor de IT străini să predea codul sursă sau să ofere acces pentru supravegherea guvernamentală. România nu are măsuri care să împiedice sau să împiedice în mod nejustificat companiile să transmită în mod liber date despre clienți sau alte date legate de afaceri în afara țării. Guvernul nu a impus cerințe de performanță ca o condiție pentru stabilirea, menținerea sau extinderea unei investiții”, se arată în raportul SUA.

Contractele de privatizare, confidențiale

Departamentul de Stat al SUA remarcă faptul că legea română permite includerea unor clauze de confidențialitate în contractele de privatizare și de parteneriat public-privat pentru a proteja informațiile deținute de afaceri și alte informații, dar că, în unele privatizări importante, Parlamentul a forțat dezvăluirea publică a unor astfel de prevederi. ”România nu are o istorie de pagube motivate politic la proiectele sau instalațiile investitorilor străini. Tulburările civile majore sunt rare, deși unele au avut loc în ultimii ani. Actuala coaliție, una dintr-o serie de coaliții din ultimii doi ani, susține un mediu favorabil afacerilor, dar nu este sigur cât de mult va face coaliția în atingerea obiectivelor sale. Nu au existat tulburări civile majore în 2022. Mediul politic a fost în general stabil, în ciuda nemulțumirii din cauza unei economii lente și a creșterii prețurilor la energie”, se mai precizează în raportul Departamentului de Stat al SUA.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.025 afisari

67 COMENTARII

  1. Cum tovarasu Blinken, dupa ce ati infiltrat si capusat PSD de aripa Cia mosad a SRI acum veniti cu nemultumiri?! Se stie ce fel de circulare ati trimis cu acel control total in state voastre satelit, dar nu se prea poate… Romanii nu mai ling de mult timp aripa cia mosad a SRI si a altor sclavi din servicii… O sa fie banchet national cand o sa dispareti voi de aici… Ati facut JAF National din 89 pana azi cu toate cozile voastre de topor din servicii! Sictir Blinken!

  2. Americanii sa stea acasa si sa si vindece coruptia la nivel statal!Base le a umflat gusa si acum ravnesc iara!

  3. Cand auzi pe astia vorbind de coruptie cand la ei colcaie si la toti care macane aceasta marota dar cum se face ca ambasadele fac pe aici miscarile?? Off shore e tot o coruptie ca nu platesc taxe .

  4. Cand vor cadea bombe rusesti peste bazele americane din România, poporul român va organiza petrecere mare.
    De asemenea, cand poseidon si celelalte jucarii nucleare rusesti vor topi america, in România va fi ziua dezrobirii de criminali si jefuitori americani.
    sua trebuie pusa pe off.
    aici e România, iar pentru noi, departamentul de stat al sua= banda de crima organizata. fuck sua!

  5. Eu,unul,nu cred ca rusii isi vor irosi rachetele pe o tara de cocalari,derbedei si slugi cretine precum cele care se exprima aici.Vor avea rabdare ,ne vom duce singuri in neantul istoriei prin propria prostie si imbecilitate.

  6. Asta e cea mai penibila interferența in colonia de mana a treia Romanica. Asta ne spune ca este ok cu offshore ul, ca e normal ca statul roman sa nu ia nici un sfant din gazele ce se extrag din mare, in schimb PSD ul le a dat peste cap planul in care distrugeau si ultimul afacerist roman cu capital românesc. Si asta ne spune pe scurt, ca de asta nu au putut prelua toate afacerile romanesti, tovarășii americani, ca nu ia lăsat PSD ul. Ca daca era luluta nu mai exista urma de afacerist roman, bravo popor de oi

  7. Primul Ministru Iranian MOHAMMED MOSADEGH a intentionat in 1958 sa Nationalizeze Compania Iraniana de Petrol ca Anglo-Americanii sustrageau 90% din profit. Pina la urma a cazut de acord sa Nationalizeze mijloacele fixe si sa dea Anglo-Americanilor 50% din profit. Cind Sahul REZA PAHLAVI ARYAMER a decis sa ia si celelalte 50% din profit in 1974 i-au pus-o de o Revolutie. KHOMEINI care se refugiase la PARIS si era intervievat de zeci de ziaristi saptaminal le-a promis astora marea cu sarea iar cind a venit la putere le-a bagat dintzii pe git.

  8. Bai ciorlakule, te=ai trezit si tu, bai eroule din buzau ? Ha ha ha 🙂 Bai, dar eroul de la Nassyria unde pw-ula mea se ascunde, ca nu a mai makanit nimic de cand rusnacii aia salbatici au aruncat in aer depozitele alea pline cu armament de la Reni !! Bai, vedeti ca toti bogatanii de prin Iasi, Galati, Braila si Tulcea au inceput sa se relocheze prin alte parti, mai ales vestice, ale coloniei esuate de la Bukale !! Aviz amatorilor de senzatii tari, care vor fi folositi pe post de carne de tun de ciukanezul indolent si ratat, nu de alta, dar astia cauta acum sa faca rost de 1 milion de cobai tampiti si de idioti inutili pe care sa ii trimita urgent in ukro-na-zia pitikului jidan de Jewboy Jewlinski zdrelinski, care se joaca cu put-za pe pian, ca sa omoare 100 de mii de rusnaci salbatici, cam asta e end-game-ul pentru colonia esuata, in caz ca nu v-ati dat seama pana acum !! Bai, o sa va tinem pumnii sa dati coltul cat mai rapid, sa nu suferiti prea mult, asta e valabil pentru toti trotinetistii si tefeleii multilateral vaxxinat in cap cu serurile minune otrava ale jidanului Bourla, nu uitati, colonia esuata are nevoie de tampiti cu acte in regula !! Ha ha ha 🙂 Scapa numai care poate !! Bai ciukanezule dobitoque, atentie, comanda la mine: Drepti, Culcat, Drepti, Culcat !!

  9. Cu alte cuvinte in colonie treburile- pentru stapani desigur, merg struna. Colonia nu impune conditii, sau restrictii de nici un fel. Sat fara caini, unde te limbi fara bat.

  10. PARLAMENTUL SI GUVERNUL ROMANIEI SE FACVINOVATE DE INALTA TRADARE FAVORIZIND COMPANIILE STRAINE SI STATE IN DEFAVOAREA ROMANIEI vezi raprtul BLINKEN !
    1) Guv Romaniei nu impune angajare locala de personal !;
    2)Guv Romaniei nu impune stocarea datelor in Romania !!!!!!!, o invitatie la JAF FARA DOVEZI PALPABILE ;
    3)Romania nu respecta si nu are legislatie care sa impuna localizarea bunurilor,tehnologiilor,sau datelor !;
    4)Romania nu solicita furnizorilor de IT sa predea codul susa pentru supravegere !!;
    5) Romania nu are masuri care sa impiedice companiile sa transfere liber date !!;
    6)Guv Romaniei nu a impus cerinte de performanta ;
    7) Confidentialitatea contractelor de privatizare si de investitii ascund opiniei publice informatii ,clauze oneroase ce destabilizeaza Romania (nota propie ).
    O ROMANIE DESTABILIZATA ,VANDUTA LA BUCATA !,O ROMANIE TRADATA DE CLANURILE SI GASTILE MAFIOTE CE-SI ZIC PARTIDE.

  11. Ne-am lamurit si cu coruptia si statul de drept din SUA. Exemplul familiei Biden, cu protectia FBI, CIA si Departamentului de Justitie, este concludent. O singura conditie : sa ignoram cancanurile din presa majoritara de…cancan.

  12. Raportul Romaniei catre Dumnezeu

    Doamne,,il stii pe Antony Blinken
    Cel care ii ia apararea coruptului Hunter
    Cel care falsifica semnaturi pentru a-l apara
    Pe pedofilul acela ,stricatul dreikanter!

    A venit cu rapoarte false tendentioase
    Platit fiind de PNDleaua stupida
    Cu minciuni scoase din mintea-i perfida
    Pe PSD de la guvernare sa-l scoata!

    Au mai facut asta cu ambasadele
    Pe care le platea din banii nostri sa minta
    Si apoi sa puna ei gabja si labele
    Pe tara asta ca sa poata fura ei in junta!

    Doamne…Tu vezi capcaunii ce fac
    In frunte cu al lor Tatuca perfid ca o toapa
    Ii vezi ce manevre gretoase isi trag
    Scarbele astea ce au dus tara in groapa

    Da-le Doamne noroc pe masura
    La vandutii acestia dominati de ura
    La mincinosii acestia ce mint ambasadele
    Si departamente straine uscales-ar labele!

      • @X 2023-07-31 15:07 15:07:25 bravo, băgami-aș pu la în gura ta de poet ! haoleeeo…nu mai esti misu…militian cu experienta…dr mengele…motanu…acu esti x…
        Uite o „poezie” de la Sfintii Prorooci Parazitii
        Acum pentru voi
        Nimeni nu-i mai real decât mine
        Dacă vă deranjează, o să vă treacă!
        Asta-i o capcană, nu există ieșire
        N-avem o scăpare asta-i adevăru’
        Da’ ce vrei să fac? Să încep să cânt?
        Mi-e frică, mi-e frică
        Dacă n-ai imaginație, fă-te polițist
        N-ai făcut nimic în viată, fă-te polițist
        Băi lin gău convins, dacă n-ai nici-un vis
        Fă-te polițist, hai fă-te polițist
        Dacă nu ți se mai scoală, fă-te polițist
        Dacă vrei să n-ai prieteni, fă-te polițist
        Dacă mă ta-i cu rvă și tactu comunist
        (șapte mă ta ori mă ta en mă ta plus mă ta)
        Când au s upt-o moartă cot la cot
        Mamele voastre cur ve s-au că cat pe tort
        În ziua în care v-au salvat de la avort
        Au lovit în societate ca boala-n port
        Face-ți patrulă, sclavii mei, ce bine sună
        Tot ce aveți în frigider miroase a p ulă
        Codu’ penal pentru noi e sfânta scriptură
        Dăca voi sunteți legea, dreptatea-ndură
        Vreți să fiți oameni când ieșiți din tură
        Până și copii voștrii o să vă scuipe-n gură
        Jur pe julvent că toți vă-njură
        Vă luăm morții-n p ulă de la pământ la lună
        Marș la stăpân, aport, repaus
        Cu atâtea comenzi active, tot e haos
        Miliția-n acțiune depune icre
        Pizd ele cu insignă, dau share și like
        Dacă n-ai imaginație, fă-te polițist
        N-ai făcut nimic în viată, fă-te polițist
        Băi lingău convins, dacă n-ai nici-un vis
        Fă-te polițist, hai fă-te polițist
        Dacă nu ți se mai scoală, fă-te polițist
        Dacă vrei să n-ai prieteni, fă-te polițist
        Dacă mă ta-i curvă și tactu comunist
        Fă-te polițist, hai fă-te polițist
        Sunt bețivul Ion, raportez băi baieți
        Ca azi am aruncat beat, cu sticle în sticleți
        A venit milițica umflat de pufuleți
        Era unu singur, da zici că era tripleți
        Ia sărit muștarul, c-am fugit cu bancomatul
        Ca ca licita nu ma urmărit
        Că i se răceau mici
        Nu l-a dus capul prin școală
        De asta are boală
        Dacă trebuie să fie corect
        Se simte tras pe sfoară
        Păi de asta ni se scoală cavitatea ta bucală
        Băi comunism m uist, marș la gară
        Domnul polițist, eu mereu v-am respectat
        V-am spus că sunt fragil, vedeți sunt
        Spart și luat, și beat, și muci
        Tu nu prea știi ce se consumă
        Bă lăbarule, tu îți cam ieși din mână
        Și iată-ne pe toți, toți legați în dubă
        Cine nu strigă „Mu ie Garda”, mă-sa-i cu rvă
        Dacă n-ai imaginație, fă-te polițist
        N-ai făcut nimic în viată, fă-te polițist
        Băi lingău convins, dacă n-ai nici-un vis
        Fă-te polițist, hai fă-te polițist
        Dacă nu ți se mai scoală, fă-te polițist
        Dacă vrei să n-ai prieteni, fă-te polițist
        Dacă mă ta-i curvă și tactu comunist
        Fă-te polițist, hai fă-te polițist
        Dacă n-ai imaginație, fă-te polițist
        N-ai făcut nimic în viată, fă-te polițist
        Băi lingău convins, dacă n-ai nici-un vis
        Fă-te polițist, hai fă-te polițist
        Dacă nu ți se mai scoală, fă-te polițist
        Dacă vrei să n-ai prieteni, fă-te polițist
        Dacă mă ta-i c urvă și tactu comunist
        Fă-te polițist, hai fă-te polițist
        https://www.lyricfind.com/

      • UUU..wes wes wes ,wau wau,wau!!!!
        Ce uluiala ce vijelie !
        Presa e pe silentio-stampa
        Presa daca nu-i corupta si nu-i tonomat
        Se face ca ploua !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger