AcasăPoliticaRafah: o nouă baie de sânge în Fâșia Gaza?

Rafah: o nouă baie de sânge în Fâșia Gaza?

Bătălia pentru Rafah nu va semăna cu nicio alta de când au început luptele în urma atacurilor teroriste ale Hamas

Premierul Benjamin Netanyahu vede situația din Gaza ca pe un joc cu sumă nulă – Israelul fie distruge Hamas, fie pierde războiul.

Având în vedere că aceasta este strategia sa, asaltul asupra orașului Rafah din cea mai sudică parte a Fâșiei Gaza, la frontiera cu Egiputul, unde Forțele de Apărare Israeliene (IDF) cred că se ascund până la patru batalioane de teroriști Hamas, este perfect logic.

Sâmbătă, în fața îngrijorării internaționale tot mai mari cu privire la viitoarea operațiune, Netanyahu a anunțat: „Cei care spun că în niciun caz nu ar trebui să intrăm în Rafah spun practic să pierdem războiul, să ținem Hamas acolo”. În timpul nopții, Israelul a început un bombardament cu rachete asupra orașului.

Bătălia pentru Rafah nu va semăna cu nicio altă bătălie de când au început luptele în urma atacurilor teroriste ale Hamas.

Rafah, care avea o populație de aproximativ 171 000 de persoane înainte de război, numără acum 1,2 milioane de bărbați, femei și copii disperați, care trăiesc în condiții jalnice, suferind de malnutriție și de toate bolile asociate cu lipsa cronică a apei potabile.

Cele două spitale, parțial funcționale, sunt pline până la refuz cu bolnavi și răniț. Rafah nu mai este un oraș, ci o tabără de refugiați în pragul catastrofei, unde speranța a dispărut de mult. Și toată această mizerie de nedescris se desfășoară pe o suprafață de aproximativ 171 de kilometri pătrați.

Netanyahu ordonat armatei sale să pregătească un plan de evacuare a palestinienilor din Rafah. Dar încotro fuge această comunitate dezmoștenită și deposedată, atunci când trăiește deja în ultimul loc „sigur” din Gaza?

Este aproape imposibil să vedem cum ar putea forțele de apărare israeliene să elibereze Rafah fără a aduce suferința poporului palestinian la un nivel nou și de neimaginat, relatază The Spectator. Și dacă există într-adevăr patru sau cinci batalioane de luptători Hamas gata și dispuși să moară pentru cauza lor perversă, costul impus IDF va fi mare – posibil mai mare decât cel văzut în orice bătălie purtată până acum de Israel.

Hamas s-a dovedit a fi un grup de luptători capabili și nemiloși, antrenați de membri ai Corpului Gărzilor Revoluționare Iraniene în utilizarea atacurilor explozive improvizate, a lunetiștilor și a ambuscadelor. Teroriștii vor transforma fiecare clădire într-un punct forte care să fie ținut cu orice preț. Confruntarea cu IDF se anunță nemiloasă.

Apoi, mai există și problema ostaticilor și ce se va întâmpla cu ei dacă asaltul asupra Rafah se va transforma într-o baie de sânge. Există încă 134 de israelieni ținuți prizonieri de Hamas.

Pentru Natanyahu, bătălia pentru Rafah ar putea fi ultimul efort înainte de victoria totală, dar pentru mulți din comunitatea internațională ar însemna punctul de cotitură care va pune capăt sprijinului occidental și, posibil, al SUA.

Washingtonul a avertizat deja Israelul că o invazie a Rafah ca parte a asaltului său asupra Gaza ar fi un „dezastru”, în timp ce UE și ONU și-au exprimat propriile îngrijorări. Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a postat pe X: “O ofensivă a armatei israeliene asupra Rafah ar fi o catastrofă umană”.Ministrul egiptean de externe, Sameh Shoukry, a declarat că orice ofensivă terestră ar avea „consecințe dezastruoase”, în timp ce ministrul de externe al Arabiei Saudite a avertizat asupra unor „repercusiuni foarte grave” dacă Rafah ar fi luat cu asalt.

Natanyahu a subliniat că obiectivul său este distrugerea Hamas. În schimb, obiectivele Hamas au fost de a spori izolarea internațională a Israelului, de a demonstra incapacitatea forțelor de apărare israeliene de a menține statul evreu în siguranță și de a face să deraieze acordurile Abraham – normalizarea relațiilor dintre Israel și statele arabe.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
301 afisari

3 COMENTARII

  1. Asta se numeste genocidul poporului palestinian cu complicitatea statelor islamice care stau indifernti la acest genocid!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger