În pofida eșecului Rusiei de a sparge apărarea Ucrainei, a pierderilor grele și a unei serii de înfrângeri militare, Kremlinul a continuat să mențină un refren: obiectivele invaziei lui Vladimir Putin vor fi atinse în totalitate.
Țintele Rusiei au părut să se schimbe în funcție de câștigurile pe termen scurt pe care Putin consideră că trupele sale le pot obține pe câmpul de luptă. El a redus un plan inițial de a cuceri zonele centrale, inclusiv capitala Kiev, în favoarea unui nou asalt concentrat asupra regiunii Donbas din est.
Dar obiectivele armatei ruse, printre care Putin a precizat clar că se numără și desființarea statului ucrainean, rămân neschimbate, potrivit persoanelor implicate în eforturile de a intermedia un acord de pace între Moscova și Kiev.
Acest lucru înseamnă că este pregătit pentru un conflict prelungit care să meargă mult mai departe decât planul recent schițat de „eliberare” a Donbasului. Putin vrea să captureze tot sud-estul Ucrainei pentru a izola țara de Marea Neagră și a crea o platformă pentru alte atacuri.
Un influent magnat de la Moscova a declarat pentru Financial Times că războiul din Ucraina va continua atâta timp cât va fi nevoie pentru ca Putin să îl vândă ca pe un succes pe plan intern.
Evaluând că Rusia trebuie să se regrupeze, oficialii ucraineni au crezut inițial că Putin va căuta o modalitate de a declara victoria până pe 9 mai, când sărbătorește triumful Uniunii Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial cu o paradă militară în Piața Roșie.
Dar cu puține câștiguri militare asigurate până acum și cu discuțiile de pace slăbite, există semne că rușii se pregătesc pentru un conflict prelungit pe care îl văd ca un război proxy cu Occidentul.
Pentru a câștiga teren în primele linii, armata lui Putin are nevoie de eforturi suplimentare.
Acest lucru se poate face doar prin reținerea recruților, convocarea rezervelor sau mobilizarea voluntarilor – toate impun Kremlinului să admită că duce un război complet, mai degrabă decât o „operațiune specială”, explică Jack Watling, politolog la think-tank-ul Royal United Services Institute.
În loc să semnaleze un impuls pentru a pune capăt războiului, ofensiva din Donbas poate fi preludiul extinderii conflictului.
Când generalul rus Rustam Minnikayev, a subliniat planurile de a ocupa sud-estul Ucrainei săptămâna trecută, el a sugerat, de asemenea, că este planificat un atac asupra Moldovei vecine, a indicat că Rusia se pregătește pentru un război mai lung de uzură împotriva a ceea ce va rămâne din Ucraina și că Moscova a văzut conflictul ca parte a unei mai mari ciocniri geopolitice.”
Una peste alta, suntem acum în război cu întreaga lume, așa cum am fost în Marele Război Patriotic, când toată Europa, toată lumea era împotriva noastră. Și este la fel și acum, nu le-a plăcut niciodată Rusia”, a declarat Minnikayev.
Deși analogia lui Minnikayev nu are prea mult sens – SUA și aliații europeni au luptat împotriva naziștilor alături de Uniunea Sovietică – aceasta indică o convingere că invazia din Ucraina este doar un episod al unei confruntări mai mari cu Occidentul.
„Până când Putin nu va reuși să pecetluiască un nouă Ialta” – conferința din 1945 care a împărțit Europa în sfere de influență americană și rusă – „Rusia nu se va limita la Ucraina”, susține Tatiana Stanovaia, fondatoarea proiectului de analiză politică R. Politik.
1. Rusia a patruns in Ucraina pentru a proteja comunitatile rusesti din est, la solicitarea acestora.
2. Nimeni nu poate spune cu certitudine care au fost planurile lui Putin, DAR se contureaza tot mai clar ideea ca s-a urmarit unirea regiunilor Donețk și Luhansk cu Crimeea si ocuperea sudului Ucrainei, adica a ceea ce unii numesc „Noua Rusie”.
3. Rusia nu a angajat in Ucraina nici cele mai performante arme, nici elitele sale militare, deoarece stia ca in Ucraina nu se va confrunta cu armata ucraineana, ci cu NATO. ASTA E ARTA RAZBOIULUI!
4. Pana la debarcarea aliatilor anglo-americani in Europa, URSS s-a luptat cu intreaga Europa continentala, care se afla sub ocupatia sau influenta Germaniei naziste.
5. Razboiul cu Ucraina nu va fi unul de dorata, deoarece UE si SUA se vor confrunta cu mari probleme economice, sociale si de mediu si deci nu vor mai putea sustine Ucraina.
6. Ucraina va sfarsi prin a se alatura Rusiei in razboiul cu Vestul, deoarece nu va avea alta alternativa.
Va place, nu va place, ASTA E REALITATEA!