AcasăPoliticaPutin vrea să fim speriați! Cum se poate răspunde la amenințările nucleare...

Putin vrea să fim speriați! Cum se poate răspunde la amenințările nucleare ale Kremlinului?

Chiar se poate întâmpla așa ceva? Din păcate, răspunsul este da. Președintele Putin tocmai și-a reiterat amenințarea de a folosi arme nucleare și a anunțat că teritoriul ucrainean controlat de Rusia va deveni parte a Federației Ruse.

Este probabilă sau sigură utilizarea armelor nucleare? Putin vrea să fim speriați, dar Occidentul trebuie să înceteze să-și ascundă capul în nisip, așa cum a făcut-o de prea mult timp cu Rusia. Acum i-a ajuns cuțitul la os.

Pentru a minimiza șansele de utilizare nucleară – tactică sau strategică – „trebuie să presupunem că amenințarea este reală”, notează The Spectator. Și că la un moment dat, probabil pe măsură ce trupele rusești se vor confrunta cu un colaps major în sud-estul Ucrainei în următoarele șase până la nouă luni, Putin va folosi sau se va apropia de utilizarea armelor nucleare tactice.

În fiecare moment, el a ales să escaladeze și să crească riscul. Parcă ar căuta în mod obsesiv un război. Provoacă, e sfidător și amenințător.Nu există niciun semn că va face ceva diferit. Și nici nu există vreo dovadă că va fi înlăturat din funcție.

Prin urmare, aliații occidentali trebuie să se  gândească serios la modul în care vor abate Rusia de la un curs de acțiune care va fi catastrofal pentru ea și pentru lume.Dar cum se va putea evita escaladarea unui război care va ucide milioane de oameni? Cum arată această planificare?

Ar putea implica opțiuni de război pentru a înțelege ceea ce armata numește puncte de decizie – oportunități critice de a modela și influența acțiunile rusești.

Ar trebui să includă reasigurarea că această amenințare este luată în serios și că se lucrează pentru a minimiza riscul.

Ar trebui să cuprindă colaborarea cu China și India pentru a face presiuni asupra Rusiei. Într-adevăr, China se  poate dovedi a fi un actor esențial în a-l opri pe Putin din cele mai rele instincte ale sale. Partenerii militari și energetici ai Rusiei ar putea fi, de asemenea, utilizați.

Este nevoie acum de un răspuns potențial global pentru a modela comportamentul Rusiei în lunile următoare.

Dacă Occidentul va continua să creadă în continuare că tot ce face Putin este o cacealma, va rămâne cu un pas în urma Rusiei.

Aproape toți cei care spun că Putin nu va folosi arme nucleare sunt comentatori și politicieni occidentali. Cei care spun că Rusia le va folosi sunt comentatori ruși și însuși liderul rus, în cel puțin două ocazii.

Ultimele mișcări ale președintelui Putin sunt cele ale unui comandant ce se confruntă cu o înfrângere convențională pe câmpul de luptă. Mobilizarea rezerviștilor Rusiei, amenințarea cu utilizarea armelor nucleare și anexarea de teritorii sunt toate acțiuni menite să susțină un efort de război în colaps.

De asemenea, acestea sunt concepute pentru a forța Occidentul să înceteze să mai aprovizioneze Ucraina. Această legătură între Occident și Ucraina, financiară, politică și militară este marea miză. Dacă Putin reușește să o rupă, el poate totuși să câștige. De aici, în parte, amenințarea nucleară.

În general, orice politician european zdravăn la cap nu își mai poate permite să ignore latura întunecată a Rusiei, așa cum majoritatea au făcut-o din 2007 încoace.

Dacă statele occidentale ar fi înarmat Ucraina, dacă Germania s-ar fi îndepărtat de gazul rusesc, ar fi posibil să fi prevenit acest război. Zilele acelea au trecut de mult. Putin caută un război și mângâie butonul roșu.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
451 afisari

14 COMENTARII

  1. Cum dracu e posibil sa ai asemenea subiect de discutie???Asa ceva nu e pentru ziaristi sau TV ca sa terorizati publicul cu pornografie nucleara.Cei care au astfel de discutii sunt cei de la ONU…consiliul de securitate.Ultima data cand am verificat Romania nu facea parte din consiliul de securitate,sau poate stie mai multe radio vacanta de la Costinesti

    • Bine bine ,despre puțin și tulburările lui comportamentale știm,vedem și auzim ,însă partea trista este ,ca si occidentul care pana mai ieri era etalonul păci,libertăți democratice ,la fel provoacă și baga bota prin gard iar aici lucrurile par a se imputi rău de tot ,mai ales cu ce conducere are America

  2. Occidentul pompeaza miliarde de euro in Rusia in fiecare luna. Nemtii il pupau in fund pe Volodea si acum se mira ca ala si-a cumparat arme si vine peste ei!

    • Intradevar , Rusia a fost dibace vanzand gaze , petrol, materii prime sub preturile de la Bursa iar tarilor occidentale le-a convenit, cred constiente ca banii lor se duc in industria de armament. Conducatorii rusi, daca nu invadau Ukraina, ar fi avut relatii econimice foarte bune cu tarile occidentale, primind la schimb tehnologie avansata , pe care Rusia nu o are.Acum Rusia a pierdut in primul rand zeci de mii de cetateni, unii morti si raniti cu infirmitati pe viata iar altii, in special educati, parasind tara. Pe de alta parte adio tehnologie inalta iar sanctiunile economice o sa contribuie la scaderea drastica a economiei cu repercusiuni grave in nivelul de trai al rusilor si asa scazut comparativ cu cel din occident.

  3. Tot ce trebuie facut este respect. Cat timp cineva crede ca numai cum vrea el este bine si punctul asta de vedere trebuie impus cu orice pret tot ce e nevoie e sa isi gaseasca nasul si gata bubuiala e garantata

  4. Respectul se castiga prin atitudine, nu se impune prin inocularea fricii. Putin a facut gresala vietii lui, cu urmari catastrofale pt. Rusia. Oricum , Putin este criminal dar nu este nebun sa duca Rusia la distrugere in caz ca va ordona lovituri nucleare.

    • Putin are 70 de ani si boli ascunse deci AMR-ul sau pe acest pamant e foarte mic
      Crezi ca are ceva de pierdut ?
      Poate merge pe principiul
      Dupa mine Potopul
      Asta daca a auzit de Madame de Pompadour

  5. Pt. a apasa butonul nuclear, eufemistic vorbind, este nevoie de degetele multor decidenti. Asa un nebun de presedinte poate sa hotarasca soarta lumii, ceea ce nu este cazul nici un Rusia , nu numai in tarile civilizate

  6. Acest criminal dezaxat furios,ajuns la ananghie,mai periculos decat Hitler sau nebunul dela Phenian,nu mai are mult si veti vedea,va ajunge la casa de nebuni.Pt.ca nu toti cei din jurul lui sunt tacaniti ca el. Nu va trece mult timp,il vor inhata de urechi si vor da cu el de pamant.Are destui ” pretini ” in anturaj care nu sunt de acord cu conceptiile lui bezmetice de criminal drogat.Pana la urma cine este Putina ? O jigodie de agent maruntel KGB,care se va ineca in propiul lui rahat in care vrea sa scufunde lumea intreaga.Cu toate ca si printre romani sunt unii suciti din vrej care-i tin partea si-i sug madularul.

  7. Bai, trebuie lasat ca romanasii sa se ia in gura cu rus-nacii aia sal-batici, sigur ii dovedesc, se stie ca romanii la datul din gura sunt campioni mondiali 🙂 Cand o sa vada tarul de la Moscova ca nu are cu cine, o sa se apuce de alte chestii 🙂 Scapa cine poate, cam despre asta e vorba, astia chiar vreau sa faca redu-cerea pop-ulatiei nu intr-un cincinal, ca nea niku ciz-marul, ci in 4 ani jumate 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger