AcasăPoliticaPutin saltă dolarul american!

Putin saltă dolarul american!

Dolarul american rămâne o  valoare de refugiu tradiţională în perioade de crize: a urcat miercuri până la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, în contextul în care piețele financiare au fost zguduite de anunțul președintelui Vladimir Putin privind  mobilizarea rezerviștilor, deschizând calea pentru o escaladare majoră a conflictului în Ucraina.

De asemenea,  traderii se aşteaptă la o nouă majorare semnificativă a dobânzii din partea Rezervei Federale americane.

Putin a ordonat prima mobilizare a Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, avertizând Occidentul că, dacă va continua ceea ce el a numit „șantaj nuclear”, Moscova va răspunde cu puterea întregului său vast arsenal. Ulterior, ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a precizat că Rusia va mobiliza 300.000 de rezervişti pentru a-şi consolida trupele în Ucraina.

Vestea a propulsat Dollar Index, care măsoară evoluţia monedei americane în raport cu un coş format din alte şase valute: a urcat cu 0,5% până la 110,87 puncte, un nou record înregistrat după 2002.

În schimb, monedele europene au avut de suferit, euro depreciindu-se cu 0,56% până la 0,9913 dolari iar lira sterlină cu 0,31% până la 1,1345 dolari, după ce anterior a coborât până la 1,1304 dolari, minimumul ultimilor 37 de ani.

„Îngrijorarea legată de o escaladare a conflictului din Ucraina afectează monedele europene” a declarat pentru Reures strategul valutar al Societe Generale, Kenneth Broux.

Rezerva Federală majorează ratele dobânzilor cu trei sferturi de punct procentual pentru a treia oară consecutiv și va  semnala cât de mult și cât de repede ar trebui să crească costurile de împrumut pentru a stăpâni o inflație aproape de maximumul ultimilor 40 de ani.

Decizia marchează cea mai recentă mișcare din cadrul unei schimbări sincronizate a politicilor băncilor centrale mondiale, care  testează rezistența economiei globale și capacitatea țărilor de a gestiona șocurile cursului de schimb, pe măsură ce valoarea dolarului crește.

Indicele dolarului a crescut cu aproape 16% în acest an și este pregătit pentru cel mai mare salt anual din 1981 încoace.Analiștii au subliniat că fundalul de incertitudine geopolitică sporită nu a făcut decât să contribuie la întărirea dolarului.

„Evident că avem o situaţie în care investitorii se îndreaptă spre valori de refugiu.(…) Dolarul era deja puternic iar apropierea Ucrainei de ţările din Europa îi face pe oameni să se gândească cum va arăta situaţia dacă războiul escaladează. Deci este o sabie cu două tăişuri, care afectează în mod diferit euro, lira sterlină şi dolarul”, a declarat Danni Hewson, finanțist la AJ Bell.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
346 afisari

4 COMENTARII

  1. Europeni o sa afle pe pielea lor în aceasta iarna cine le este adevăratul inamic și ce înseamnă expansiunea globalist,o satanica și cât prețuiesc ei în fata aleșilor trimiși de ei ca la le reprezinte intereselesi cine este cel mai câștigat din aceasta mascarada planetară

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger