AcasăPoliticaPutin, rămas cu buza umflată? Xi al Chinei nu i-a oferit exact...

Putin, rămas cu buza umflată? Xi al Chinei nu i-a oferit exact ce-și dorea

Xi Jinping a folosit cele două zile de discuții de la Moscova pentru a se alinia ferm cu Rusia împotriva SUA. Dar liderul chinez s-a abținut de la a-i oferi lui Vladimir Putin ceva ce acesta căuta: un angajament de a cumpăra mult mai mult gaz.

Vizita lui Xi, prima în Rusia de la invadarea Ucrainei de către trupele lui Putin în urmă cu puțin peste un an, a marcat un câștig politic pentru ambii lideri.

Xi a văzut o oportunitate de a riposta la SUA și de a-și consolida imaginea de om de stat global după ce a ajutat la medierea unui acord între Arabia Saudită și Iran, în timp ce Putin poate arăta că are sprijinul unuia dintre cei mai puternici lideri din lume, chiar dacă americanii încearcă să-l izoleze.

Cu toate acestea, notează Business Standard, lipsa progreselor în ceea ce privește orice acord major în domeniul energiei – sau a unor detalii concrete privind alte domenii de cooperare economică – a arătat o oarecare ezitare din partea Chinei de a părea prea apropiată de Rusia.

Xi dorește să evite confruntarea cu sancțiuni economice mai severe care ar putea afecta economia Chinei, păstrând în același timp Rusia drept partener care ar putea să riposteze împotriva SUA și a aliaților săi – și să ofere acoperire pentru țările care nu doresc să aleagă o tabără.

„Planul lui Xi este de a găsi un echilibru: China vrea ca Rusia să supraviețuiască, dar nu vrea să fie văzută ca sprijinind complet Rusia”, a declarat Dongshu Liu, profesor asistent specializat în politica chineză la City University of Hong Kong.

Asimetria crescândă în relația economică a fost evidentă în declarațiile privind energia. Putin a promis să livreze Chinei 98 de miliarde de metri cubi de gaz pe an până în 2030. Deși această cantitate este de peste șase ori mai mare decât cea pe care a vândut-o Chinei anul trecut prin conducte, este încă mult sub ceea ce Rusia a livrat Europei la apogeul său.

Dar Xi nu i-a dat lui Putin un acord explicit și nici măcar un semn din cap pentru un progres minim în ceea ce privește gazoductul Power of Siberia 2, o legătură crucială , deoarece Moscova încearcă să vândă mai mult gaz în est, în timp ce infrastructura sa de export este în mare parte orientată spre vest.

Putin a declarat după discuții că noua conductă, care ar urma să ajungă în China prin Mongolia, a fost discutată și că „aproape toți” parametrii unui acord au fost conveniți. Însă declarațiile comune au fost mult mai puțin explicite.

În timp ce această conductă ar putea furniza Chinei o alternativă mai ieftină la gazul natural lichefiat, Beijingul  rămâne concentrat pe asigurarea diversității aprovizionării – în esență, fără a repeta eroarea europeană de dependență excesivă de Rusia. Și există o mulțime de țări care caută să vândă gaz în acest moment, inclusiv SUA, Qatar, Australia și Turkmenistan, conform lui Batt Odgerel, un analist senior de cercetare la Energy Policy Research Foundation.

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.120 afisari

10 COMENTARII

  1. Ce sa-i dea?
    Pai voi nu stiti transcripltu de la dineu de aseara? OFFF…
    Şişiioimping
    – Dar esti cam mototolit nefericit badie gaspadin Vladimir azi, fi mai fericit te vede lumea si asa carnea asta de cerb 🦌 e ca carnea de vaca 🐂 tare fara gust atoasa de parca e mamut de pe vremea lui Lau Tz…
    Vladimir Vladimirovici
    -Domnule Şişiioimping, eu nu te oblig la carne de cerb daca nu îți place ia icre de manciuria … lumea occidentala nu imi pasa. Sa bem pana la fund!
    Şişiioimping
    -De ce domnule Vladimir pana la fund?Noviciocu are depuneri ca vinu? Eu beau cat pot nu cat vrea chelneru…
    Vladimir Vladimirovici
    -Sa vedem daca chelner ma faci si cand in loc de Rusia la granite o sa fie Sua…
    Şişiioimping
    -Domnule Vladimir , Drumu Matasi o sa treaca prin Sua atunci spre Europa. Inainte de Rusia a fost Marco Polo iar inainte de Marco a fost China. Nu a fost Atila Hunul
    sau hanul Gingis ori slavii cei barbari…
    Vladimir Vladimirovici
    -Ma doare in cur de drum si de Europa domnule eu vreau glorie…
    Şişiioimping
    -Domne, gloria trece – drumu ramane. Si ce glorie ai matale cand matale de 1 an tragi in gol la Bahmut. Singura glorie a matale e furtul de frigidere din magazine…
    Atunci Vladimir Vladimirovici da cu pumnul in masa si cheama un chelner cu manusi negre si zice in rusa:
    -Te rog sa nu-i mai dai vin ca se imbata porcu. Sau daca i dai dai cu vomitiv sa se facă de ras…
    La
    care Şişiioimping cheama un aghiotant si zice in chineza:
    -Saracu e asa de prost ca el nu stie ca are sa ne dea Manciuria inapoi nu icre de Manciuria. Dupa care se ridica brusc a iesit si a plecat. Dupa ce a trantit portiera Vladimir Vladimirovoci a spus candid:
    -Sa ma pupi in cur!

    -Data viitoare iti iau si Taiwan!…..

    • 😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😅😆😅

  2. Propaganda ,pedofililor ,pupunarilor si drogatilor occidennttalli,natiuni degenerate

  3. Cineva a fost tras pe sfoara bine de tot dupa „intilnirea la virf”! Stalin si cu Mao nu vor sta niciodata in aceeasi teaca .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger