AcasăPoliticaPutin pierde, chiar dacă l-a pus cu botul pe labe pe Prigojin

Putin pierde, chiar dacă l-a pus cu botul pe labe pe Prigojin

Rebeliunea mercenarilor Wagner a eșuat. Evgheni Prigojin scapă de urmărirea penală, deși a încercat să ocupe Moscova și să răstoarne regimul de la Kremlin.

Dacă Rusia a scăpat de un război civil, Vladimir Putin s-a confruntat în mod direct cu prima revoltă din partea liderului Wagner și a înțeles că putea să piardă controlul în urma unei lovituri de stat.

Cu un Prigojin mutat în Belarus –  altă dovadă de frică din partea Mosovei –  și pus deocamdată cu botul pe labe, Putin nu se poate considera un învingător. Omul său de încredere i-a arătat că poate declanșa un conflict în care rusul să tragă în rus.

E greu de crezut că atotputernicele servicii secrete nu știau că mii de mercenari Wagner vroiau să controleze Rostov-pe Don și apoi să înainteze spre Moscova. Știau, și asta înseamnă că undeva la nivelurile puterii s-a acceptat pentru moment ideea înlăturării lui Putin.

Președintele a întors jocurile, dar rămâne cu o umilință nemaiîntâlnită de când a preluat funcția. Prigojin a creat un precedent: i-a șifonat definitiv imaginea de stăpân care poate sugruma din fașă orice tentativă de opoziție.În plus, l-a contrazis oficial pe Putin spunând că invazia Ucrainei este nejustificată și a denunțat incompetența în înaltul comandament al Rusiei.

Cea mai mare victorie pentru Prigojin ar fi fost ca Putin să fie de acord să îl demită pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu, sau pe șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov. Numai o astfel de cerere este un seism în structura de conducere de la Kremlin.

Mercenarii Wagner au fost numiți Armata lui Putin, Prigojin însuși este invenția lui Putin. Indiferent ce va urma,  o Rusie slăbită de jocuri de putere este o mană cerească pentru Ucraina.

Prigojin a dat înapoi pentru a evita vărsarea de „sânge rusesc”, dar episodul rebeliunii Wagner a arătat că Rusia se află într-o criză profundă, dincolo de efortul de război și de sancțiunile occidentale.

Și dacă această criză va continua sub diferite forme, Vladimir Putin va vedea că regulile lui de control pot fi atacate. Se va confrunta cu alte forțe contestatoare și cu bătălii între foști și actuali aliați.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
762 afisari

19 COMENTARII

  1. mai omule chiar nu intelegi ca este manevra lui Putin ? daca va inlocui pe cineva asta va fi ca a vrut Putin sa o faca cu mana lui Prigojin .

  2. Conform presei „internationale” Putin pierde si atunci cind cistiga si NATO cistiga si atunci cind pierde. Adevarul e c’ ati luat-o ‘n bot! Si voi si Stolteberg si Piticul Infam dela Kiev!

      • Fratioare nu e teatru nici butaforie nici melodrama nici circ.
        E smardoiala intre 2 capi del tutti capi.
        CE DRACU I ASA DE GREU?
        Bucartarul – măcelar facea pliscu mare la țar ca nu e bun ca o sa piarda ca i cacaciocas nu are munitie, ca minte cutare. Țarul nervos se scoala într-o dimineata calda nu gaseste laxativ si taifun de nervi ordona nimicirea macelariei. Stupoare.
        Macelarul era la bucatarie si scapa.
        Ca in orice story urmeaza razbunarea care i dulce. Suna bucatar-macelarul la tar si promite ca vine la Moscba sa discute problema si nu vine si singur xa e cu treaba isi cheama si carmangeria. Tarul rade dar dupa 4 ore primeste un telefon ca bucatarul macelar e la 100km de Moskba si ca se aproprie de ultimul record al domnului Hitler anume 10 km. Tarul se sperie si propune pacea si gratierea doar sa se faca baietel cuminte. Zis si facut viata merge mai departe.
        O afacere strict ruseasca vorba iranienilor.

        • care doi capi prostane ? daca voia Putin ii facea praf cu doua avioane si 3 bombe , du-te si te kk !

  3. Nu-i teatru ieftin deloc. Intre timp americanii au anuntat ca nu vor impune sanctiunile planificate impotriva lui Prigojin pentru ca nu vor sa fie vazuti ca sant de partea lui Putin. Sanctiunile includeau inchiderea minei de aur pe care Progojin o are in Africa de sud. Asa ca dupa teatrul ieftin Prigojin iese cu basma curata si ramane cu aurul

  4. Ciudat! Un articol in acest ziar in care Putin nu este laudat. Cred ca este singurul.
    Iar trolul rus care scrie mai multe comentarii innebuneste.
    „omule chiar nu intelegi Putin este Dumnezeul pe Pamant” Orice se intampla in aceasta lume este cu voia lui Putin
    Cu asa gandire a rusilor, chiar merita sa stea tatucul Putin inca 100 de ani

    • Putin este Judoka cu centura neagra. Putin face baie in apa rece ca gheata de Boboteaza. Putin are doua diplome Universitare. Putin merge cu submarinul Atomic. Putin merge cu avionul cu reactie. Putin cinta bine la pian. Putin stie multe limbi straine. Putin vineaza in padurile siberiene. Putin pescuieste la bustul gol in riurile siberiene. Putin babardeste gimnaste tinere.Putin trage cu pistolul. Putin trage cu Kalashnikovul. Putin stie sa codifice si sa decodifice rapid mesaje secrete. Putin este devotat Tarii si Natiunii. Putin nu a permis ca Rusia sa devina ce a devenit Romania. BE LIKE PUTIN!

      • Da da Putin a facut pipilica calda la ultimul mesaj mi-o adus aminte de Cescuta si sinistra lui madona in 20 dec 89 cand seara anunta cum aginturli si ielementi huliganice au distrus vitrini in Timis iar Cescuta a ordonat impachetarea lor… 🤗…
        Unde e Targovistea in Rusia?
        Sa impart banii concret in seminte bere si luminari.

        https://m.youtube.com/watch?v=ioBKBXF3LEY

        • „Seminte, bere si luminari” ?! Pentru O.T.A.N. poate. In Luna Mai in bombardamentele de le Khemelnitkii rachetele supersonice Rusesti au vaporizat depozitele de proiectile cu uraniu saracit. Doua rachete doua tinte lovite! Rachetele supersonice Rusesti nimeresc o putza de albina de la o mie de kilometri distanta si sint invizibile pentru sistemele de rachete O.T.A.N.
          In alta ordine de idei, in 1989, Europa de Est a schimbat jugul de lemn Sovietic cu jugul de Fier occidental. In zilele noastre insa, Natiunile sint in fata unui pericol si mai mare: a schimba jugul de Fier occidental cu jugul de Plumb(sau de Plutoniu!) al Globalismului, cea mai infama forma de tiranie inventata de Omenire.

    • Cine, Jacotă îl laudă vreodată pe Putin? În loc să-l lauzi pe autoor, căci sunteți din aceeași specie (mangalitza), tu îi dai în cap?

    • ESTI MAI PROST CA NOAPTEA TU NU INTELEGI SI JACOTA E MAI PROST CA TINE APROAPE TOT ZIARUL E DIN TRADUCERI DE LA ATIJACOTA CACANARUL.SLAVA SI ALUPIGUS .

  5. Bravo boss! Cat de … sa fii sa crezi ca o mana de mercenari poate invinge o armata ca a Rusiei?

  6. Singurii castigatori au fost mafia bolsevica doar pentru o suma de ani. Mafia rusa care e mult mai mica nu are ce castiga decat pentru un nr restrans de zile.
    Cum vine asta a omorat 20 de piloți rusi si e gratiat de țar. Vorba generalului din dreapta lui;
    -Dar tu cine esti?…

  7. Am urmarit si eu cu nesaț aventura bucatarului măcelar si ma pregatisem cu bere si seminte in speranta marii revolutii ruse… cand ca intr-un film SF american in care incepe teribil de bine are un mijloc profund si apoi vine regizoru si scuipa pe sfarsit si impinge in graba un Predator in scena si se taie tot.
    Am ramas deceptionat ca asteptam impuscaturi de revolutie.Rusul teribil de fricos ca un arici sa ascuns in propiul spin…
    Poate data viitoare.

  8. Multumiri Digi pt film nu e vina voastra pt final pustiu sa fie promovat ca a fost primu si curajos.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger