Vladimir Putin a fost întotdeauna un maestru al manipulării, iar ultimele sale discuții cu Donald Trump evidențiază cât de priceput este în arta negocierii.
Încă de la început, Putin l-a făcut pe Trump să aștepte mai mult de o oră înainte de a-i răspunde la telefon. Întârzierea, în timpul căreia Putin era implicat într-o conferință televizată cu lideri de afaceri ruși, nu a fost un accident, relatează The Hill. A fost un joc de putere care a consolidat dominația sa nu doar asupra lui Trump, ci și pentru publicul din Rusia.
Steve Witkoff, trimisul special al lui Trump, ar fi fost pus să aștepte opt ore înainte de a se întâlni cu Putin la Moscova.
Mesajul e clar: președintele rus deține controlul, iar Trump și Volodimir Zelenski trebuie să asculte. Rusia își păstrează capacitatea de a-și continua operațiunile militare mai ample în Ucraina.
Refuzul lui Putin de a accepta o încetare totală a focului asigură faptul că forțele sale își pot menține ofensiva în estul Ucrainei, continuând să lovească orașele și infrastructura.
Putin rămâne încrezător pe termen lung, în special cu retorica lui Trump care sugerează o schimbare în politica Statelor Unite.
În opinia Kremlinului, progresul către pace ar necesita încetarea ajutorului militar occidental și a sprijinului în materie de informații pentru Ucraina. Trump a semnalat deja disponibilitatea de a încetini livrările de arme și de a reduce schimbul de informații – o mișcare aliniată direct intereselor Rusiei.
În prelungirea negocierilor, Putin vede o oportunitate de a câștiga timp, și, în cele din urmă, de a prezenta un cadru de „pace” care nu face decât să consolideze expansiunile teritoriale ale Rusiei.
Exploatând abordarea tranzacțională a lui Trump față de diplomație, Kremlinul a reușit să ajungă într-o poziție în care poate dicta termenii angajamentului, obținând în același timp concesii din partea SUA.
De fapt, Putin nu are niciun interes real pentru pace – cel puțin nu în condiții care implică returnarea teritoriului ucrainean sau restabilirea status quo-ului de după 2014.
Profită de moment, joacă pe termen lung și modelează o poveste care menține Occidentul divizat și Ucraina vulnerabilă.
Poate că Trump are intenții bune, poate că vrea să oprească acest război devastator prin orice mijloace. Dar președintele american – orgolios și impulsiv – nu va recunoaște niciodată că a fost manipulat de Putin.
Yankeii, au uitat din ce serviciu l-a promovat Eltin.
Am crezut ca citesc un articol de al lui Bufnila, chiar asa.
Dar a mai citit un articol bun uite aici: https://trenduri.blogspot.com/2025/03/pe-ce-lume-traim.html
Incepem sa vedem valoarea rusilor acum in ultima clipa cand v-om fi trimisi sa luptam cu ei.
Cam trist dar daca am ajuns sa vem o prostocratie la varf ne meritam soarta.