În contextul în care războiul din Ucraina se îndreaptă spre ceea ce se pare că va fi o iarnă sângeroasă atât pentru Rusia, cât și pentru Ucraina, există o persoană care nu are de suferit pe frontul intern: Vladimir Putin, al cărui rating de aprobare a rămas la un nivel constant ridicat, chiar și în timp ce numărul victimelor din conflict continuă să crească.
Există un factor cheie care ajută la explicarea supraviețuirii liderului rus: ideologia. În ianuarie 2022, Putin a publicat un decret prezidențial special care a introdus o listă de valori spirituale și morale ale Rusiei. Kremlinul promovează viziunea “lumii rusești”.
Sistemul educațional al țării a fost revizuit din 2023, ca parte a aceluiași efort ideologic, relatează Foreign Affairs, standardizând manualele de istorie modernă pentru a se potrivi liniei propagandistice oficiale, cerând ca fiecare școală rusă să aibă un consilier pentru a facilita educația civică și patriotică a elevilor, instruind toate școlile să organizeze o ceremonie de ridicare a drapelului în fiecare săptămână și alte măsuri de acest gen.
Generația tânără are misiunea de a lupta pentru Rusia. Putin trebuie să conducă poporul la victorie. Statul garantează statutul de mare putere a Rusiei. Fără stat, Rusia nu există.
De asemenea, conceptul de politică externă îi oferă lui Putin o viziune aproape mesianică a Rusiei ca forță numită pentru a contesta ordinea globală existentă.
Un element fundamental în construirea ideologiei este folosirea miturilor legate de cel de-al Doilea Război Mondial, cunoscut în Rusia sub numele de Marele Război Patriotic: domină narațiunea anti-occidentală a Kremlinului, în care Occidentul este implicat în istoria agresiunii naziste, iar Uniunea Sovietică l-a învins singură pe Hitler. Putin nu vorbea întâmplător despre obiectivul „denazificarii” Ucrainei.
Aceste filoane ideologice constituie împreună o teorie simplă și ușor de înțeles pentru ruși a modului în care funcționează lumea. Putin însuși a pus bazele ideologice timp de decenii, lucrând pentru a unifica opinia rusă în sprijinul regimului. Iar efortul de îndoctrinare al Kremlinului nu numai că dă roade, ci și se accelerează pe măsură ce războiul din Ucraina continuă.
În urma prăbușirii URSS, societatea rusă a cunoscut un fel de vid ideologic. Liberalii au eșuat în mare măsură să vină cu o identitate colectivă pro-occidentală rusă, iar Putin a profitat de această oportunitate: a adoptat pur și simplu multe dintre temele cvasi-sovietice și imperialiste care erau deja familiare, inclusiv statutul de mare putere al Rusiei, excepționalismul cultural și anti-occidentalismul.
Versiunea lui Putin a identității rusești s-a dovedit a fi acceptabilă datorită predispoziției maselor către patriotismul orb și militant: credința că trebuie să îți susții conducătorul suprem indiferent dacă aceasta are dreptate sau nu, că națiunea își poate urmări interesele prin țeava tancului și că autocrația este mai presus de compromis sau negociere.
A rezultat o combinație puternică și eficientă de nationalism, resentimente și nostalgie. Viitorul Rusiei va fi mai bun pentru că va semăna mai mult cu trecutul: o țară care își va recăpăta gloria și poziția internațională de odinioară. Poporul rus este gata să îmbrățișeze aceste convingeri. Putin ideologul are un succes total.