Amenințarea lui Donald Trump de a impune tarife severe Rusiei dacă Vladimir Putin nu oprește războiul din Ucraina în termen de cincizeci de zile, a fost primită la Moscova cu un dispreț teatral.
Ministrul de externe, Serghei Lavrov, care nu ratează niciodată o ocazie de sarcasm diplomatic, a ironizat deschis intervenția lui Trump de marți: ”Cincizeci de zile. Înainte erau 24 de ore, iar apoi au devenit 100 de zile. Rusia a trecut prin toate acestea și acum vrea să înțeleagă care sunt motivele președintelui american”.
Oficialii ruși s-au angajat să continue „atingerea obiectivelor operațiunii militare speciale”, notează The Spectator. Această sfidare părea a fi o bravadă rusească tipică, dar o examinare mai atentă sugerează că încrederea Moscovei este mai degrabă calculată decât teatrală.
Sătul de intransigența lui Putin, Trump a promis să reia livrările de arme către Ucraina și a anunțat că va impune tarife de import de 100% pentru bunurile provenite din orice țară care face comerț cu Rusia.
Exporturile de petrol rusesc, motorul mașinăriei de război a lui Putin, ar fi în vizor. Astfel de sancțiuni ar elimina cinci milioane de barili pe zi de pe piețele mondiale. Însă prețurile petrolului abia s-au clintit. Se vede treaba că piețele împărtășesc planurile Kremlinului – și pe bună dreptate.
În martie, Trump a semnat un ordin executiv prin care impune tarife de 25 % țărilor care importă petrol din Venezuela – tarife care nu s-au materializat. Cum va bloca acum marii cumpărători de țiței rusesc – China, India și Turcia?
Termenul de cincizeci de zile îi oferă lui Putin atât o oportunitate, cât și un stimulent pentru a-și continua ofensiva de vară. Până în septembrie, ar putea fi mai bine poziționat pentru a negocia o încetare a focului dintr-o poziție de forță sau poate pentru a-și convinge omologul american că are nevoie de încă puțin timp pentru a-și îndeplini obiectivele.
În mod ironic, amenințarea lui Trump i-a oferit deja lui Putin un cadou neașteptat: a neutralizat efectiv eforturile Congresului SUA de a adopta un pachet bipartizan de sancțiuni mai serioase.
Putin a mai apelat la blufurile lui Trump și a ieșit victorios. Având în vedere că realitatea economică, constrângerile politice și propriile interese strategice ale Americii lucrează în favoarea sa, este foarte posibil ca președintele rus să fi calculat că își poate permite să râdă de încă un ultimatum american.
Întrebarea nu este dacă Putin va clipi – ci dacă amenințările lui Trump se vor dovedi mai substanțiale decât termenele sale anterioare. Încrederea Moscovei arată că știe răspunsul.