AcasăPoliticaPutin începe 2024 dintr-o poziție de forță!

Putin începe 2024 dintr-o poziție de forță!

Vladimir Putin a intrat în noul an cu încrederea unui om care simte că ar putea să obțină avantajul într-un meci de wrestling împotriva unui rival superior

Vladimir Putin a intrat în noul an cu încrederea unui om care simte că ar putea să obțină avantajul într-un meci de wrestling împotriva unui rival superior. Desigur, rivalul nu este Ucraina.

Colapsul politic, militar și economic al Rusiei, pe care mulți din Occident îl sperau, nu s-a materializat niciodată.

Din perspectiva Kremlinului, Rusia este angajată într-o bătălie epică împotriva întregii mașinării occidentale, căreia Ucraina s-a oferit în mod nesăbuit drept câmp de luptă și sursă de carne de tun. Această poveste este cea în care liderii ruși cred cu adevărat și pe care o vând cu succes publicului rus.

În 2023, Rusia nu a înregistrat câștiguri spectaculoase pe câmpul de luptă, dar nici nu a pierdut teren. Contraofensiva ucraineană foarte așteptată a eșuat lamentabil în a obține vreun progres major și strategic – spre bucuria Kremlinului.

Economia Rusiei este, de fapt, în plină dezvoltare datorită cheltuielilor militare fără precedent, produsul intern brut crescând mai repede decât media mondială.

Regimul politic este, de asemenea, mai stabil decât a fost vreodată. Războiul i-a permis lui Putin să elimine orice tip de opoziție, relatează Al Jazeera. Rebeliunea armată pusă în scenă de Grupul Wagner a generat multă emoție în cercurile de șoimi din Occident, dar s-a dovedit a fi un eveniment complet lipsit de consecințe.

Faptul că războiul nu l-a slăbit pe Putin și că este puțin probabil să o facă dacă va continua pare să fie o idee greu de digerat de elitele politice occidentale.

Luna trecută, comandatul armatei belgiene, Michel Hofman, a declarat că Rusia va viza probabil Republica Moldova și statele baltice. Fostul ambasador al SUA la Națiunile Unite și actual candidat la președinție, Nikki Haley, i-a făcut ecoul, sugerând într-un tweet din 5 ianuarie că Rusia intenționează să atace și Polonia, care are una dintre cele mai mari armate din NATO.

Dar o serie de dezvăluiri făcute de un negociator ucrainean și de o serie de oficiali străini cu privire la negocierile de pace, care au avut loc la Istanbul în martie 2022, au scos la iveală câteva adevăruri incomode: și anume, că apetitul real al Rusiei la începutul războiului era mult mai modest și se limita în mare măsură la menținerea Ucrainei în afara NATO.

Așa cum se prezintă acum, acest război se va încheia rău pentru Ucraina: va pierde și mai mult teritoriu, va suporta consecințele infrastructurii distruse și ale unor mari suprafețe de teren acoperite de mine și bombe cu dispersie și va suferi pierderi umane imense pe care guvernul de la Kiev preferă să nu le dezvăluie.

Există multe întrebări fără răspuns –  subiectul unor controverse pentru decenii de acum încolo. Războiul a putut fi evitat? Ce l-a împins pe Putin să ordone o invazie totală după un an de răfuială? Cine l-a încurajat pe Volodimir Zelenski să rămână ferm în loc să cedeze presiunii rusești?

A fost cu adevărat în joc însăși existența Ucrainei sau a plătit acest preț enorm pentru o perspectivă iluzorie de aderare la NATO și UE?

În multe privințe, Occidentul și Rusia au revenit la punctul de plecare, o nouă versiune a Războiului Rece urmând să se instaleze după încheierea fazei fierbinți a războiului din Ucraina.

Va fi tragică pentru oamenii din Ucraina, Rusia și întreaga Europă. Dar nu și pentru complexele militar-industriale de  pe ambele părți ale faliei geopolitice nou formate și, nu în ultimul rând, pentru cea mai notorie întruchipare a acestora – Vladimir Putin.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
644 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger