AcasăPoliticaPutin face ce vrea cu Europa

Putin face ce vrea cu Europa

Am ajuns oare la finalul războiului energetic al lui Vladimir Putin împotriva Occidentului, la punctul în care va opri definitiv gazul? Dacă nu, atunci Europa slabă ne îndreaptă vertiginos spre acel punct zero.

Începând de miercuri dimineață, Gazprom a redus cantitatea de gaz care circulă prin conducta Nord Stream 1 către Germania la 33 de metri cubi pe zi. Va înjumătăți fluxul actual de 67 de milioane de metri cubi și reprezintă doar 20 la sută din cele 167 de milioane de metri cubi care treceau prin conductă înainte de invazia Rusiei în  Ucraina.

În aparență, tăierea se face din motive de „întreținere”. Este puțin probabil ca acest lucru să se schimbe. Nord Stream 1 se bazează pe o stație de comprimare alimentată de șase turbine, dar Rusia a primit două  de rezervă pentru a preveni orice nevoie de reducere a fluxurilor în timpul perioadelor de întreținere. Una dintre turbine tocmai a fost returnată în Rusia după ce a fost reparată în Canada.

Cea mai recentă reducere va avea efect în lanț în toată Europa, trimițând prețurile în aer încă o dată. Continentul, și în special cea mai mare economie a sa, Germania, nu se îndreaptă doar către turbulențe economice ca urmare a foametei de energie. Putin reușește să facă Europa să pară neputincioasă din punct de vedere politic.

Celor 27 de lideri naționali ai Uniunii Europene le place să laude solidaritatea care unește țările lor. Este o imagine falsă, o parodie. În momentul de față, Putin este  marea sperietură – atât războiul său fizic împotriva Ucrainei, cât și războiul său hibrid împotriva UE. Arma sa preferată este energia. A petrecut două decenii făcând UE vulnerabilă – adică dependentă de gazele naturale rusești și de alte hidrocarburi – prin construirea unei rețele de conducte către națiuni lacome precum Germania. Anul acesta, după invazia sa în Ucraina în februarie, a armat aceste arme și a pus degetul pe trăgaci. Amenință să îi facă pe europeni să stea în frig în locuințe neîncălzite și să forțeze închiderea unor segmente din industria europeană.

Rusia știe că poate forța nota în neștire, sancțiunile UE nu și-au atins scopul, războiul din Ucraina este istovitor, iar ajutorul militar al Occidentului nu va opri armata lui Putin.

Solidaritatea europeană nu mai înseamnă acum decât strânsul curelei, inflație, recesiune și o mare rușine: tremuratul  în nădragi de frica Rusiei. Capitularea. Putin  stabilește orarul, face ce vrea cu Europa.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
717 afisari

8 COMENTARII

  1. Putin,la fel ca si V Orban,este un om de stat care actioneaza conform intereselor tarii sale si poporului ei.Dincoace e o adunatura de larve care se tarasc ,la fel ca si voi asazisa presa catre bancomatele unde vi se alimenteaza cardurile.Cat priveste faptul ca aparatul de propaganda din care faceti parte aratati popoarelor Europei pe Putin in calitate de vinovat universal o sa mai tina o vreme la oamenii cu creier mic si botnita pe fata .Nu scrie nicaieri in Luna ca Rusia impreuna cu Putin sunt obligati sa asigure Occidentului obez gaze ,petrol,energie ieftina si materii prime, s-a terminat.Peste Europa se lasa o iarna grea.

  2. ” Putin reușește să facă Europa să pară neputincioasă din punct de vedere politic.” Putin este ajutat in Romania de unu’ Virgil Popescu – Ministrul Energiei care inchide in plina criza toate termocentralele.

  3. Dacă sancțiunile astea sunt un pistol cu apa de ce pune Rusia presiune pe Europa? Dacă e totul degeaba și e un rahat, de ce tare gazul în loc sa continue sa încaseze bani? Hai, nu mai fiți cretini și trageți niște concluzii normale, nu vedeți ca se bate tot cap în cap? Ucraina nu mai rezista, dar rusii de 2 luni avansează mai încet decât nemții în primul război mondial, sancțiunile nu au impact dar trebuie sa tăiem gazul ca motive, dacă Vestul trimite arme Rusia le distruge dar stai ca nu poate.

    Sa se ducă în morții lor și sa își ia și gazul cu ei. Sa îl vândă pe un sfert de rubla la chinezi. Dacă nu le-a convenit sa coopereze cu „Vestul decadent” ss devina preș pentru chinezi care va stoarce Rusia și se va pisa pe ea.

  4. Și încă ceva, va faceți de (mai mult) rahat. Deja prostati articole de genul „putin tare în pl, occident de rahat” de 2, 3 ori pe zi, chiar asa mare e disperarea?

    As întra în detalii și indicatori economici gen ca Rusia a impossible cele mai stricte măsuri de control al caputalului și ca nu mai raportează indicatori economici, dar sunteți prea analfabeți ca să pricepeți.

  5. Felicitari si respect pentru Putin care pune UE comunitatea drogatilor,pedofililor si homolailor Jos

  6. Marco SIlva esti idiot ? Sustii niste criminali pt. ca urasti UE, SUA, NATO, pt. ca esti nostalgic comunist ? Rusia te primeste cu bratele deschise, de ce mai stai in Romania ?

    • Idiotul de Marca Silva nici nu postează din România! Țipă Tiraspolul din el…

  7. Putin este pe cea mai bună cale să-și pună țara pe butuci. Dacă Rusia exporta în UE cca 130 mld mc de gaz, piața chineză absorbea doar 10 mld…. Până canstruiesc conducte de mare capacitate, excedentul rămas de pe piața europeană îl trimit în China poate cu baloane… Să fim serioși: Europa se poate decupla, odată pentru totdeauna, fără probleme majore, de gazul rusesc; reciproca nu e valabilă! E simplu.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger