Săptămâna trecută, oficialii europeni s-au bucurat când Donald Trump a cerut o încetare a focului de 30 de zile în Ucraina și a amenințat cu noi sancțiuni împotriva Rusiei. Luni, o convorbire telefonică cu Vladimir Putin a arătat că aceste speranțe erau nefondate.
După două ore de discuții cu Putin, Trump a declarat pe rețelele sociale că Ucraina și Rusia vor „începe imediat negocierile” pentru o încetare a focului – dar posibil fără SUA. Potrivit Bloomberg, nu a existat nicio amenințare cu sancțiuni, nicio solicitare pentru un calendar și nicio presiune asupra liderului rus.
După luni de zile în care Putin nu a reușit să se apropie de pace, Uniunea Europeană se teme că Trump se retrage din eforturile sale de a pune capăt războiului, lăsând Ucraina și aliații săi pe cont propriu.
Cerând Rusiei și Ucrainei să negocieze direct un cadru pentru discuțiile de pace înainte de instituirea unui armistițiu, Trump îi permite în esență lui Putin să câștige timp.
La Istanbul, săptămâna trecută, delegația rusă a prezentat cereri maximaliste, inclusiv recunoașterea internațională a controlului Moscovei asupra a patru regiuni ucrainene pe care forțele lui Putin nu le ocupă în totalitate și restricții privind capacitățile militare ale Kievului.
„Astăzi, se pare că ne întoarcem la un scenariu pe termen mult mai lung, în care Putin câștigă mai mult timp pentru el și pentru armata sa”, susține Kristine Berzina, director general al programului Geostrategy North al German Marshall Fund din Washington.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat lipsa unui termen precis pentru o încetare a focului: „Nu există niciun termen limită și nu poate exista niciunul”.
„Cred că se va întâmpla ceva, iar dacă nu se va întâmpla, eu mă retrag și ei vor trebui să continue”, a precizat Trump. „Aceasta este o situație europeană. Ar fi trebuit să rămână o situație europeană”.
Astfel de afirmații sugerează că retragerea președintelui SUA din negocieri nu este o cacealma. În contextul în care se adâncesc diviziunile transatlantice privind încheierea războiului din Ucraina, nu se știe cât de implicat ar mai dori să fie Trump.
Retragerea ar semnala Kremlinului că Washingtonul nu se mai angajează să împiedice extinderea puterii ruse în Europa. Putin, care nu mai este deranjat de o putere de contrabalans precum Statele Unite, ar stabili un mozaic de relații individuale cu țările europene, confruntându-le pe unele cu amenințări teritoriale și tactici de tip „zonă gri” (cum ar fi campaniile de dezinformare) și recompensându-le pe altele pentru contractele cu energie ieftină.
Dacă SUA abandonează Ucraina, nicio putere europeană nu va putea să umple golul. Scenariul unui război prelungit până la victoria Rusiei începe să devine realitate.
Dacă SUA abandonează Ucraina, nicio putere europeană nu va putea să umple golul. Scenariul unui război prelungit până la victoria Rusiei începe să devine realitate.
Pai si micron? Nu e el cocosul galic? Nu le face el pe toate?