AcasăPoliticaPutin are două priorități: războiul și puterea. Buget uriaș pentru armată

Putin are două priorități: războiul și puterea. Buget uriaș pentru armată

Rusia asigură miliarde de ruble pentru mașinăria de război în Ucraina

Cabinetul lui Vladimir Putin apelează la măsuri din ce în ce mai neregulate de colectare a veniturilor pentru a finanța creșterea rapidă a cheltuielilor pentru apărare, care s-au triplat de la invazia Rusiei în Ucraina.

Guvernul de la Moscova a declarat că își propune să cheltuiască anul viitor o sumă impresionantă de 10,8 miliarde de ruble (108 mld. dolari) pentru apărare, de trei ori mai mult decât suma alocată în 2021, ultimul an înainte de invazie, și cu 70% mai mult decât a fost planificat pentru acest an.

Bugetul apărării „ne va permite să susținem în totalitate sarcinile operațiunii militare speciale”, a declarat ministrul de finanțe Anton Siluanov. Majorarea cheltuielilor militare, este „esențială pentru a ne atinge obiectivul principal: să ne asigurăm că vom câștiga”.Potrivit Financial Times, bugetul record de 36,6 miliarde de ruble va duce cheltuielile pentru apărare la 6% din PIB.

„Putin are două priorități: războiul și puterea”, subliniază Konstantin Sonin, economist și profesor la Universitatea din Chicago. „De aceea, procesul bugetar funcționează acum în așa fel încât factorii de decizie politică se asigură mai întâi că armata primește ceea ce are nevoie pentru război”.

Ca parte a planurilor de finanțare pentru 2024, veniturile bugetare neregulate vor sări la 2,52 miliarde de ruble, cel mai înalt nivel înregistrat vreodată.

Ca parte a planurilor de finanțare pentru 2024, veniturile bugetare neregulate vor sări la 2,52 miliarde de ruble, cel mai înalt nivel înregistrat vreodată.

Alte 2 miliarde sunt așteptate să provină din noile taxe de export legate de ratele de schimb, din „donațiile voluntare” ale companiilor occidentale la plecarea din Rusia, din creșterile de taxe și reducerile de subvenții pentru producătorii de energie, precum și din creșterea tarifelor la utilități.

Aceste măsuri vin după ce în acest an Rusia a strâns 300 de miliarde de ruble din impozitul excepțional pe „profiturile excesive” realizate de companiile de mărfuri, în special din sectorul metalurgic, alte creșteri de taxe în sectorul energetic și 114 miliarde de  ruble de la companiile occidentale.

O altă sursă de venituri va proveni din accizele pentru alcool și tutun, care se vor tripla în 2024.De asemenea, Rusia va profita de veniturile din exporturile de energie.

Dar căutarea de noi fonduri a tras un semnal de alarmă în rândul afaceriștilor ruși, care resimt deja presiunea sancțiunilor occidentale și a încercărilor guvernului de a susține rubla.

„Prioritățile noastre sunt să avem o economie suverană și să îmbunătățim bunăstarea cetățenilor noștri”, a precizat săptămâna trecută oligarhul Oleg Deripaska. El susține că o nouă taxă de export ar șterge cea mai mare parte a profiturilor companiilor din Siberia.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
244 afisari

5 COMENTARII

  1. Nu duceti voi da grija lui Vladimir Vladimirovici !
    Mai bine mutati-va privata din fundul curtii in casa !

    • Cei de sunt amerlocii în suflet, așa-i? La ei te referi. Sau la ei s-ar referi orice om normal.

    • RADU MAMI RADULE PORTI UN NUME DINTRUN CINTEC FRUMOS DAR TU PE PERSOANA FIZICA ESTI PROST DE DAI IN GROPI .

  2. Stiu ca la asta visezi… Dar „10,8 miliarde de ruble (108 mld. dolari)” n-o sa vezi niciodata!!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger