Cauta

Putin a pregătit Rusia pentru războiul economic cu Occidentul încă din 2012

SUA și UE nu au înțeles că Vladimir Putin va fi dispus să plătească orice preț pentru a-și continua războiul din Ucraina

Liderii occidentali nu au definit clar obiectivele sancțiunilor împotriva Rusiei.

Inițial, a fost vorba despre descurajarea ”operațiunii speciale” în Ucraina. Nu a funcționat, așa cum nu au funcționat eforturile menite să prăbușească economia rusă și rubla.

”Am subestimat abilitatea managerilor financiari ruși și măsura în care aceștia se pregăteau de  sancțiuni în urma anexării Crimeei în 2014”, a declarat Edward Fishman, un fost oficial al Trezoreriei SUA, citat de Responsible Stratecraft.

Maximilian Hess, autorul noii cărți  ”Economic War: Ukraine and the Global Conflict Between Russia and the West”, a susținut că Vladimir Putin a pregătit Rusia pentru un război economic cu Occidentul încă de la adoptarea Legii Magnitski de către SUA în 2012, prima listă de sancțiuni împotriva Rusiei.  În 2009, Serghei Magnitski a lansat o investigație despre fraudă fiscală în rândul elitei financiare ruse. A murit într-o închisoare din Moscova.

Doar câteva țări din afara Occidentului s-au alăturat sancțiunilor (Japonia, Coreea de Sud, Singapore, Australia). China, India, Turcia și alții și-au intensificat schimburile comerciale cu Rusia, cumpărând petrolul care nu mai ajungea în Europa.

Fishman a dezvăluit că decizia de a îngheța activele Băncii Rusiei a fost luată abia după invazia Ucrainei. Însă Occidentul se temea că o întrerupere bruscă a exporturilor de energie rusească ar provoca o explozie a inflației, astfel că petrolul și gazele au continuat să ajungă în Europa până în 2022. Băncile care efectuau plăți pentru exporturile de petrol și gaze au fost scutite de sancțiuni.

Statele Unite controlează nodurile critice din sectorul financiar, iar dolarul rămâne principala monedă pentru comerțul și investițiile internaționale. Dar Elina Ribakova de la Institutul Peterson a subliniat că Washingtonul nu are o astfel de influență critică asupra piețelor energetice și încă se luptă să găsească modalități de a monitoriza și reglementa exportul de tehnologii critice cu dublă utilizare.

Un joc cu sumă negativă

Potrivit unor analiști americani,  sancțiunile pot fi un joc cu sumă negativă, care dăunează țării care le impune la fel de mult ca și țării țintă. Acest lucru a fost cu siguranță valabil pentru Germania, afectată de o creștere de 400% a prețului gazelor naturale în 2022.

Rusia și-a extins o „flotă fantomă” –  tankere neasigurate care transportă petrol rusesc către India și China,  și rețele de  tranzacții financiare care facilitează eludarea sancțiunilor. S-a dovedit că economia rusă a rezistat și  rezistă sancțiunilor occidentale.

Mai presus de toate, SUA și UE nu au înțeles că Putin va fi dispus să plătească orice preț pentru a-și continua războiul din Ucraina.

Ultimele stiri

  • Ursula cu Piper(ea) 
  • Să zicem NU TVA-ului! 
  • Salarii mici în România: condamnarea tinerilor la umilință pe viață
  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Angajații de la casele de pensii au început protestele. „Sporul de condiții vătămătoare nu reprezintă un privilegiu”
  • Exit mobile version