AcasăPoliticaPutem scăpa de importurile de energie. Ministerul nu vrea

Putem scăpa de importurile de energie. Ministerul nu vrea

Virgil Popescu, încă ministru al Energiei

Deși ministrul Energiei, Virgil Popescu, își menține decizia de a ține închisă Termocentrala Mintia până la vânzarea acesteia, sindicaliștii din sector susțin că aceasta ar putea porni oricând pe gaze, aducând un plus de 300 MWh pe piața internă. Adăugând majorarea producției la Complexul Energetic Oltenia și redeschiderea termocentralei din Gorj, România ar putea renunța la importurile de energie electrică, fapt care ar conduce la o scădere a prețurilor. 

În loc să dea pomeni din bugetul și așa sărăcit, Guvernul ar trebui să ia măsuri pentru scăderea prețurilor la energia electrică, care ar produce și ieftiniri ale produselor de bază. Principala măsură este deblocarea deciziilor de la Ministerul Energiei, care opune rezistență la tot ce este benefic pentru economia românească.

De exemplu, Termocentrala Mintia, pe care ministrul Virgil Popescu a închis-o din martie anul trecut și pe care vrea să o vândă,  poate produce energie pe gaze, deci energie verde. Sindicaliștii din sector susțin însă că grupurile pe gaze vor fi pornite abia când termocentrala va fi vândută.

”Comitetul creditorilor de la Termocentrala Mintia a avut o convocare pe 29 martie, dar nu s-au prezentat toți. Probabil că i-au convocat ca să-și asume vânzarea termocentralei, dar mulți se feresc să fie trecuți în scripte. Cei mai importanți creditori sunt Ministerul Mediului, prin Administrația Fondului de Mediu, ANAF-ul, Hidroelectrica și Apele Române, adică tot statul. Este și contextul de așa natură, că fiecare se gândește că, dacă semnează așa ceva, o să răspundă pentru asta. Trebuie spus faptul că termocentrala poate porni oricând pe gaze. Ei au tot marșat pe condițiile de mediu, că nu avem desulfurarea făcută, deși puteam funcționa cu cărbune fără sulf din Indonezia, dar termocentrala poate funcționa numai pe gaze naturale, adică oricum se putea porni dacă voiau”, ne-a declarat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.

Încă 1.000 de MWh în sistem

Pe gaze, Termocentrala Mintia poate produce 300 MWh, ceea ce înseamnă mult mai mult decât mini hidrocentralele de pe Jiu, pe care autoritățile vor să le continue acum, și care produc în total 100 MWh. Finalizarea acestor investiții ar dura însă ani de zile, iar soluțiile trebuie găsite acum. ”Vor porni pe gaz Termocentrala Mintia când va fi vândută, pentru că pe gaz este nevoie de mai puțin salariați acolo. Dacă s-ar porni acum Mintia pe gaz s-ar reduce importul de energie electrică. Și, dacă s-ar mai porni și Termocentrala din Gorj, cu încă 300 MW, unde sunt făcute desulfurările, plus majorarea cu peste 300 MW a producției la Complexul Energetic Oltenia, am scăpa de tot de importuri. În plus, pornirea pe gaz la Mintia ar însemna și venituri pentru societate. Pe de altă parte, această renunțare la importuri, prin aducerea în sistem a unei cantități de energie din producția internă, ar însemna automat o scădere a prețului energiei electrice în piață”, ne-a mai precizat președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iștoc.

Țările UE amână Green Deal-ul

Tot mai multe state din UE au decis să-și reia producția de energie pe cărbune și să amâne termenele de oprire a termocentralelor. Cel mai recent anunț a fost făcut de Grecia, care a decis să amâne cu minimum trei ani închiderea centralelor termice pe lignit și să majoreze producția de cărbune. ”Această problemă este comună în toată Europa şi de aceea toate ţările au în vedere alternative de tranziţie cu diverse surse de energie pentru a se proteja de de cele mai rele scenarii posibile”, a afirmat premierul grec, Kyriakos Mitsotakis.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.154 afisari

14 COMENTARII

    • A incercat si Câțu sa scape de ministrul energiei si si a pierdut scaunul. Scapa multinaționalele de tot poporul roman prin frig si întuneric, dar de gunoiul asta vândut, nu scapa ministerul energiei. Dar ne meritam soarta, ca daca romanii aveau coloana vertebrală, acum era in Ucraina sa lupte împotriva rusilor ca mercenar

      • Explică te rog. Un cetățean care si-a luat nickname Romanul ar dori să meargă să lupte împotriva Rusiei ca mercenar al Ucrainei, țară care le interzice românilor ,cetateni ucrainieni, sa vorbească româna, să -și educe copiii in limba lor maternă și mai mult le-a umplut bisericile cu naziști autohtoni înarmați ca să fie siguri că nici nu se roagă la Dumnezeu in română.
        „Dar ne meritam soarta, ca daca romanii aveau coloana vertebrală, acum era in Ucraina sa lupte împotriva rusilor ca mercenar”

        Intrebarea mea domnule, de ce nu esti deja acolo? Nu uita sa ne comunici dacă esti intr-adevăr român, in ce biserică il aperi pe Dumnezeu de români. Crede-mă eu personal mă voi agită sa-l conving pe Iohannis sa te decoreze cu medalia mercenarului trădător in numele lui Klaus Schwab si a WEF

    • Sau noi poporul român care suntem subereni, sa, l aruncam de acolo cu șuturi în fund pe acest asasin economic

  1. Pe carbune Mintia are putere instalata de aproape trei ori mai mare decat cei 300MWh pe gaze. Acum gazele sunt scumpe, dar carbunele poate fi extras ieftin de la minele din apropiere. Insa ministrul tradator vrea sa o vanda pe nimic in loc sa o puna sa functioneze in interesul romanilor.

  2. Probabil ca de aia nu poate fi dat jos popescu, pentru ca e sustinut din afara Romaniei. Misiunea lui e sa faca praf sectorul energetic din romania. Ne conduc tradatorii.

  3. UN DOBITOC MAI MARE CA ACEST V POPESCU N-A AVUT ROMANIA . ACEST INDIVID TREBUIE ACUZAT DE SUBMINAREA ECONOMIEI NATIONALE !,CE PAZITI VOI DNA -UL ??

    • DNA este UM anti PSD, raspunde doar la ordinul lui Tatucu, daca Tatucu doreste o Romanie zero, o va avea

  4. Daca acum rusii sunt interzisi asta care a ruinat tot sist energetic al cui e?? Al astora care ne sunt cica parteneri ??!!

  5. sa il vindem …
    0,68 lei pe kg… cine ia partea cu capul , 1 leu ptr partea cu fundul …

  6. iarasi povestea asta ca limbricul asta nu vrea el . asta-i politica oficiala a statului ronan , de sabotare si distrugere a ec nationale si a locuitorilor lor care trebuie tinuti in saracie . m-a saturat de gargara asta ca nu vrea , vasile sau dumitru sau nu stiu care . toti sint marionete si executanti al intereselor straine .

  7. O secventa de slugarnicie pana la ridicol Iohanus se buita la POpescu iar acesta se topeste de fericire si da din umeri des alintandu-se in fata dulapului Ce mai …dragoste ..dragio”[Popescu si ioha =love!)

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger