AcasăPoliticaPunct nevralgic: bătălia pentru orașul Gaza

Punct nevralgic: bătălia pentru orașul Gaza

Pătrunderea forțelor israeliene în Gaza City este cel mai recent pas în misiunea lor de a distruge grupul militant Hamas

Mai întâi a urmat un bombardament de o lună. Apoi, blindatele și infanteria israeliană au atacat în spatele unui baraj continuu de lovituri cu rachete și tunuri care au tăiat în două Gaza asediată și au izolat bastionul militar al Hamas din nordul teritoriului.

După încercuire, pătrunderea forțelor israeliene în orașul Gaza este cel mai recent pas în misiunea lor de a distruge grupul militant – lovind ceea ce un oficial a numit „centrul de greutate” al Hamas.

Campania va solicita resursele militare ale Israelului și va expune trupele sale la pericolele luptei corp la corp, plasând în același timp palestinienii direct în focul încrucișat dintre Hamas și IDF.

Israelul, cea mai avansată forță de luptă din regiune, a evoluat de-a lungul deceniilor pentru a se concentra pe amenințări îndepărtate, de la raiduri țintite în Siria la pregătirea pentru conflictul cu Iranul și cu aliații săi din Orientul Mijlociu.

Dar războiul cu Hamas a însemnat adaptarea la complexitatea bătăliei într-un mediu urban aflat la o oră de mers cu mașina de Tel Aviv, împotriva unor militanți teroriști care au petrecut ani de zile pregătindu-se tocmai pentru această confruntare.

Pe măsură ce trupele israeliene au intrat în Gaza, luptătorii Hamas au hărțuit liniile logistice care le aprovizionează. Militanții sunt experți în a ieși din tunelurile ascunse și din clădirile pe jumătate distruse pentru a lansa rachete antitanc.

Întreruperile de comunicare fac dificilă evaluarea progreselor FDI. Dar imaginile din satelit, combinate cu interviuri cu actuali și foști soldați israelieni și experți militari, dau o idee despre bătălia care se apropie pentru orașul Gaza, care avea o populație de aproximativ 600.000 de locuitori înainte de război.

Scopul Israelului, au declarat oficialii militari și analiștii pentru Financial Times,  nu va fi acela de a lupta pe stradă cu stradă, așa cum au făcut forțele conduse de SUA în Fallujah în timpul celui de-al doilea război din Irak. În schimb, planul  este de a curăța zone din cartiere și de a le folosi ca baze pentru raiduri urbane.

Itamar Yaar, un fost șef adjunct al Consiliului Național de Securitate al Israelului, a declarat că IDF nu au nevoie să preia controlul asupra „fiecărui centimetru pătrat din orașul Gaza” pentru a-și atinge obiectivele principale. “Pas cu pas vor prelua controlul fiecărei părți pe care o consideră importantă”.

Scopul fiecărui raid este de a aduna informații noi despre Hamas și infrastructura sa militară. Forțele israeliene se vor retrage apoi și vor apela la lovituri aeriene, ceea ce va duce la alte raiduri, într-un proces repetat.

Urmează alte operațiuni complexe:  IDF a indicat deja că intenționează să preia controlul asupra spitalului al-Shifa, cel mai mare din fâșie, situat în inima orașului Gaza. Israelul afirmă că Hamas a construit un vast sediu subteran sub unitatea medicală.

Alături de ofensiva terestră, dronele de recunoaștere ale IDF s-au răspândit pe teritoriu, furnizând imagini de pe câmpul de luptă, comparate cu cele anterioare. Orice schimbare este analizată pentru a vedea dacă reprezintă o potențială amenințare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
311 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger