Ori Ciolacu își duce până la capăt opera de distanțare a partidului față de propriul electorat, ori PSD și-a ascuns, cu viclenie șitalent, suficiența care acum îi iese la iveală. A câta oară votează la ordin? A câta oară răspunde cu supușenie cerințelor liberalilor?
Amânarea votului pe „legea carantinării”, de la Senat, unde social-democrații sunt majoritari, nu mi se pare a fi decât un truc ieftin. Unul de natură să inducă ideea că PSD face opoziție. Este aceeași brașoavă veche, de care și țâncii s-au plictisit.
Ciolacu nu mai convinge pe nimeni
N-ar fi prima dată când PSD apelează la așa ceva. Imediat după ce a demis prin moțiune Guvernul Orban, social-democrații și-au schimbat radical atitudinea. Primul pas a fost acordarea votului de încredere aceluiași guvern pe care îl trimiseseră la plimbare. Au urmat, în ordine, aprobarea stării de urgență, prelungirea ei, deși era ilegală, dar și aprobarea stării de alertă. Pe deoparte se opune, pe de alta e de acord. Țipă că face opoziție, dar înghite cu nesaț orice potlogărie pusă la cale de liberali și le acordă credit. Momentele acestea nu pot trece neobservate, pentru că există o comisie juridică a cărei sarcină este tocmai vegherea la păstrarea legalității. Când, în timp, ceea ce au votat se întoarce împotriva lor sau nu le mai convine, dau din colț în colț. N-au citit nimic, habar nu au de conținutul legilor votate și s-au bazat doar pe semnul făcut de liderul de grup. Iar acesta ori nu știe nici el despre ce este vorba ori execută ordinul venit de sus.
Ar fi interesant de parcurs lista deputaților social-democrați care au votat „pentru” la „legea carantinării”. Măcar de amuzament. Dar și mai interesant ar fi de aflat dacă au înțeles despre ce este vorba. Ajuns la Senat, proiectul de lege a declanșat răscoala. PSD a sărit ca ars că este vorba de adevărate orori. Așa că hai să mai stăm și să analizăm. Că s-au jucat cu nervii lui Ludovic Orban nu e rău, dar asta nu se mai numește Opoziție. Nimeni din PSD, nicio minte mai de dai Doamne nu a văzut, la Cameră, gulgutele strecurate de liberali în textul legii? Ce au votat deputații PSD? Ce a aprobat Marcel Ciolacu? Votul în turmă pe orice măgărie liberală? A urlat nervos și l-a chemat pe Orban la explicații. Lăsați, lăsați, domnu’ Marcel, electoratul s-a prins ce rol jucați în PSD, nu vă mai agitați inutil. Deja nu mai convingeți, decât când vreți să arătați cum vă faceți de râs.