AcasăPoliticaPSD, săgeți către liberalul de la șefia Energiei: „Să nu se mai...

PSD, săgeți către liberalul de la șefia Energiei: „Să nu se mai mire ministrul Popescu că prețurile furnizorilor sunt mari”

(sursa foto: Stefan Radu Oprea/Facebook)

Un nou mesaj vine din direcția PSD, prin vocea senatorului Ştefan Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al formațiunii politice, la adresa liberalului Virgil Popescu, ministrul Energiei. „La muncă, domnule Virgil Popescu!” – sună îndemnul oficialului social-democrat.

Oprea susține că la momentul de față piața energiei lipsește marfa, nu se încheie contracte și susține, în acest context, că ministrul Virgil Popescu n-ar trebui să se mire că prețurile furnizorilor sunt mari. Oficialul PSD prezintă și o soluție, înainte de a-l îndemna pe ministrul Popescu să se apuce de muncă. „Încheierea rapidă a contractelor bilaterale, la prețuri corecte, este soluția care ar tempera creșterea prețurilor la energie prin recâștigarea încrederii furnizorilor, companiilor și clienților casnici”, susține Ştefan Radu Oprea.

Radu Oprea aduce în discuție o serie de întrebări apărute în spațiul public în legătură cu situația din energie. Și se oprește asupra „elementelor de noutate” din ordonanța pe energie.

„Ce se întâmplă cu companiile din perspectiva energiei? Care este rolul ministrului energiei Virgil Popescu?

Acestea sunt întrebări prezente în toate studiourile televiziunilor. Ordonanța nouă pe energie nu prevede plafonarea prețurilor pentru companiile mari și reduce sprijinul pentru IMM-uri. Va rezista economia în aceste condiții? Ce prețuri vor plăti companiile?
Ordonanța pe energie aduce mai multe elemente de noutate, dar unul mi se pare extrem de important: obligația companiilor producătoare de energie (Hidroelectrica, Nuclearelectrica, CEO etc.) să încheie contracte bilaterale cu furnizorii de energie și cu companiile mari.

Ce înseamnă acest lucru? Mutarea volumelor de energie tranzacționate de pe piața zilei următoare PZU, acolo unde se înregistrează acele valori extrem de mari (speculative), pe piața contractelor bilaterale unde prețurile ar trebui să reflecte costurile de producție și un profit decent. Volumul tranzacționat pe PZU ajunsese la 50%, adică jumătate din cantitatea de energie consumată în România”, a transmis Radu Oprea, marți, 20 septembrie, pe pagina sa de Facebook.

Purtătorul de cuvânt al PSD explică și cum se încheie astfel de contracte bilaterale. Și anume prin mandatarea de către ministrul energiei „a reprezentanților statului în AGA companiilor mai sus menționate, pentru a realiza planurile de vânzare pe 5 ani și a semna contracte bilaterale cu furnizorii de energie și cu companiile din România”.

Ce soluție prezintă Oprea. „La muncă, domnule Virgil Popescu!”

Senatorul PSD își continuă mesajul susținând că astăzi, pe piața energiei, lipsește marfa și nu sunt încheiate contracte.

„Deci, Virgil Popescu are foarte mult de lucru, trebuie să mandateze reprezentanții statului în regim de urgență.

Astăzi, pe piața energiei lipsește marfa, nu se încheie contracte. Să nu se mai mire ministrul Popescu că prețurile furnizorilor sunt mari. Legile pieței libere (sau liberalizată, care îi place atât de mult ministrului Popescu) spun că în lipsa ofertei prețurile cresc.

Încheierea rapidă a contractelor bilaterale, la prețuri corecte, este soluția care ar tempera creșterea prețurilor la energie prin recâștigarea încrederii furnizorilor, companiilor și clienților casnici.

Deci, la muncă, dle. Virgil Popescu!”, conchide social-democratul Oprea.

author avatar
Andrei Coman
196 afisari

3 COMENTARII

  1. Nenorocitilor, de ce mai exista BVB, daca noi ca prostii planetei ne ghhidam dupa bursa de la Viena sau din alta parte ? Idiotilor, Hotilor Pungasilor Liberali cretini

  2. rade harb de oala sparta , sinteti la fel mu i sti lor , aceiasi mizerie , impreuna ii jefuiti pe romani de 30 de ani .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger