Președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, sugerează că nu ar avea niciun cuvânt de spus în coaliție, pe motiv că ar fi minoritari. Aceasta este cauza pentru care restul coaliției a decis majorarea TVA, în timp ce PSD nu a reușit să impună varianta impozitului progresiv, mai puțin împovărător pentru cei cu venituri mici și medii. Pe de altă parte, același Grindeanu amenință că PSD este decis să forțeze, în pachetul 2, și măsuri care să taxeze și profiturile multinaționalelor, din aceeași poziție de minoritar.
În prezent, toți cei din coaliție se comportă ca și cum ar fi aterizat de pe Marte sau, în orice caz, ca și cum nu s-ar fi perindat pe la guvernare și au aflat, cu stupefacție, ce dezmăț bugetar, ce evaziune fiscală și ce transferuri de profit ale multinaționalelor în afara țării se petrec în România. Pentru reducerea deficitului bugetar, primele și cele mai importante măsuri s-au luat împotriva celor cu venituri mici și medii, care se vor confrunta cu un nivel de sărăcie fără precedent.
Despre majorarea TVA, Sorin Grindeanu, președintele interimar al PSD, ne spune că social-democrații nu au fost de acord, așa cum ne-a spus și Nicușor Dan, că nici el nu a fost de acord. Mai mult, Grindeanu susține că PSD a încercat să impună, în locul majorării de TVA, impozitarea progresivă, dar că nu a reușit, pentru că PSD este minoritar în coaliție. Adică PNL, USR, UDMR și minoritățile sunt cei care au insistat pentru majorarea TVA și s-au împotrivit impozitării progresive, aruncând PSD într-o opoziție în interiorul coaliției. Neputința PSD, partidul care a obținut, totuși, cel mai mare număr de parlamentari, expusă public de Grindeanu, este, de fapt, o ipocrizie, atâta vreme cât și-a asumat guvernarea, prin coaliție, și a acceptat, cu ușurință, asumarea răspunderii Executivului pentru pachetul de măsuri.
Impozitarea progresivă, fără orizont de timp
Susținerea impozitării progresive de către PSD pare un act mai mult formal, în condițiile în care chiar Sorin Grindeanu afirmă că, deși va insista pentru introducerea acesteia în pachetul 2 de măsuri, ea nu se va putea aplica decât după finalizarea digitalizării ANAF. Adică într-un orizont de timp nedefinit. Pe de altă parte, Grindeanu a vorbit despre datoriile de 85 de miliarde de lei la bugetul de stat, susținând că, dacă am fi încasat jumătate din acestea, am fi fost pe excedent bugetar. Așa, și? Mai departe? Mai departe, nimic. Pentru că aceste datorii nu se pot recupera, în marea lor majoritate, tot din cauza politicilor guvernamentale și legislative, care au permis, cu larghețe, evaziunea fiscală la vedere. Tot Grindeanu ne spune că se lucrează acum la o nouă lege a insolvenței, care va veni de la PSD, se pare, și nu de la Guvernul Bolojan, care nu manifestă nicio grabă în a stopa marea evaziune fiscală. Mai mult, Grindeanu chiar s-a lăudat cu faptul că atunci când guvernările celorlalte partide au aruncat bugetul în aer, fără să se știe ce s-a făcut cu banii, PSD nu a căutat vinovați și ”a încercat să repare”. Deci nu contează ce s-a făcut cu banii țării, pentru care acum populația este pusă să plătească, și nu trebuie să căutăm responsabili.
Profiturile multinaționalelor, în siguranță
Președintele interimar al PSD a abordat și problema optimizărilor fiscale, ”amenințând” că, în perioada următoare, se va ocupa de ceea ce înseamnă transferul de capital din România. Cum se va ocupa? Nimeni nu știe. Și asta pentru că nici Guvernul Bolojan, nici PSD nu au propus măsuri concrete pentru împiedicarea exportului de profit, un sport practicat în masă de companiile străine. În fapt, Sorin Grindeanu a vorbit, de la tribuna Parlamentului, despre taxarea externalizării profiturilor de către multinaționale, o noțiune ambiguă, atâta vreme cât externalizarea profiturilor se face prin metode pe care ANAF nu a reușit să le documenteze și să le sancționeze.