AcasăPoliticaPSD anunță că nu e de acord cu taxarea prosumatorilor de energie...

PSD anunță că nu e de acord cu taxarea prosumatorilor de energie din surse regenerabile: „În actualul context economic, statul trebuie să…”

Mesaj de ultim moment de la nivelul Partidului Social Democrat în contextul discuțiilor despre așa-numita „taxă pe soare”. Partidul condus de către Marcel Ciolacu anunță, luni, că nu e de acord cu taxarea prosumatorilor de energie din surse regenerabile. Social-democrații susțin că, dat fiind contextul energetic, statul ar trebui să încurajeze gospodăriile care pot face investiții în sisteme de producție de energie regenerabilă.

„PSD nu este de acord cu introducerea unei taxe pentru energia auto-produsă din surse regenerabile. Chiar dacă s-ar aplica din 2026, o astfel de măsură ar avea ca efect descurajarea investițiilor în acest domeniu, ceea ce contravine obiectivelor României de a dezvolta surse alternative de energie electrică.

PSD consideră că, în actualul context economic, statul trebuie să încurajeze gospodăriile și IMM-urile care pot face investiții în sisteme de producție de energie regenerabilă, pentru acoperirea consumului propriu și, eventual, pentru livrarea surplusului în sistemul energetic național”, transmite PSD, într-un comunicat de presă.

Citiți și: Decizie bombă a Ministerului Energiei. Se construiesc, în regim de urgență, 9 hidrocentrale

Bombă! România poate produce energie pe cărbune până în 2040

Se anunță amendamente în Parlament

Social-democrații menționează că vor depune amendamente, în momentul în care ordonanța de urgență va intra în dezbaterea Legislativului.

Ca atare, atunci când ordonanța de urgență va ajunge în dezbaterea parlamentară, PSD va depune amendamente pentru înlăturarea prevederilor care descurajează investițiile din acest sector și va solicita o dezbatere în regim de urgență, astfel încât modificările să fie aprobate înainte de expirarea termenului în care trebuie emise normele de aplicare”, transmite sursa citată.

Trimitere la Directiva Europeană 2018/2021. PSD: Nu are un caracter imperativ

PSD subliniază că Directiva Europeană 2018/2021, care a stat la baza Ordonanței de urgență, nu are un caracter imperativ în privința taxării prosumatorilor.

„Această măsură este lăsată la latitudinea statelor membre, deci nu poate fi invocată ca obligație pentru introducerea unei astfel de reglementări în România. De altfel, proiectul pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Energiei nu conținea noțiunea de taxare a prosumatorilor la Art. 19, alin. (3) – modificarea fiind făcută de această instituție cu puțin timp înainte de introducerea actului normativ în ședința de guvern”, se precizează în același comunicat.

author avatar
Andrei Coman