Cel de-al 47-lea președinte american se va confrunta cu provocări semnificative, cum ar fi războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu, imigrația și lupta continuă împotriva inflației.
Cu toate acestea, principala provocare va fi să se asigure că susținătorii candidatului perdant acceptă rezultatele oficiale și să prevină scenele de violență, precum cele văzute în timpul atacului asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021.
Odată ce câștigătorul începe procesul de tranziție și intră în Biroului Oval, va trebui să abordeze o serie de probleme-cheie.
Polarizarea
Noul președinte va moșteni o națiune profund divizată, împărțită în două jumătăți aproape egale, potrivit El Pais. O parte semnificativă a responsabilității sale va fi să elimine neîncrederea crescândă dintre democrați și republicani, care a devenit atât de extremă încât oamenii aleg din ce în ce mai des unde să trăiască în funcție de afilierea lor politică.
Harris și-a exprimat angajamentul de a fi președintele tuturor americanilor și de a promova unitatea. În ultimele săptămâni ale campaniei, unul dintre mesajele sale recurente a fost că are o „listă de lucruri de făcut” pentru a ajuta poporul. În contrast puternic, Trump a promis să fie un „dictator” în „prima zi” a noii sale administrații. El a amenințat, de asemenea, cu „răzbunarea” împotriva adversarilor săi politici, inclusiv împotriva reprezentanților partidului advers și a presei.
Economia
Cea mai mare preocupare a americanilor este economia. Conform unui sondaj YouGov realizat în octombrie, 44% dintre respondenți cred că există un risc iminent de „colaps economic”.
Și totuși, PIB-ul țării are are una dintre mai rapide creșteri din economiile avansate, rata șomajului se situează la 4,1% – ceea ce înseamnă aproape ocuparea integrală a forței de muncă – și inflația, care a depășit 9% în prima jumătate a mandatului lui Biden, a fost ținută sub control.
Alegătorii rămân atrași de promisiunile lui Trump de a implementa tarife produselor străine pentru a stimula companiile să readucă producția pe teritoriul SUA. În schimb, Harris a propus mai multe măsuri menite să faciliteze proprietatea asupra locuințelor, inclusiv construirea a trei milioane de case și apartamente noi.
Politica externă
Una dintre cele mai presante probleme va fi abordarea conflictelor din Orientul Mijlociu și Ucraina. Războiul Israelului împotriva Hamas în Gaza a devastat teritoriul palestinian, ucigând peste 42 000 de persoane, majoritatea femei și copii. Violențele s-au extins în Liban, unde forțele israeliene au lansat o invazie în sud, luptând împotriva Hezbollah, susținut de Iran.
Administrația Biden a încercat, până acum fără succes, să negocieze un acord de schimb de prizonieri între Hamas și Israel.
În Ucraina, următorul președinte al SUA va trebui să decidă dacă va continua să susțină guvernul de la Kiev în lupta sa împotriva agresiunii ruse. Harris a subliniat în mod constant angajamentul său de a menține sprijinul economic și militar al administrației Biden, afirmând că o victorie rusă l-ar încuraja pe Vladimir Putin să repete astfel de acțiuni în alte părți ale Europei și ar semnala altor autocrați că pot acționa cu impunitate împotriva ordinii mondiale stabilite.
Trump, pe de altă parte, a criticat asistența acordată de SUA Ucrainei , l-a lăudat pe liderul rus și a susținut că ar putea pune capăt războiului care a început în februarie 2022 într-o singură zi, probabil forțându-l pe Zelenski să accepte condițiile Kremlinului.
În plus, viitorul șef de stat va trebui să navigheze pe principalul obiectiv al politicii externe a SUA: rivalitatea cu China și viitorul Taiwanului.
Imigrația
Imigrația a fost în mod constant una dintre principalele priorități pentru alegători, în special în rândul republicanilor, care au enumerat-o ca fiind principala sau a doua lor preocupare.
Ca răspuns la presiunea publică tot mai mare, administrația Biden a luat măsuri mai stricte, inclusiv oprirea procesării cererilor de azil atunci când intrările neregulamentare la frontieră depășesc 2 500 pe zi timp de o săptămână.
Harris s-a angajat să promoveze legea bipartizană de reformă a imigrației( a eșuat în Congres la începutul acestui an) care include prevederi mai puternice privind controlul frontierelor.Trump a amenințat că va lansa „cea mai mare operațiune de deportare din istoria Americii”.