AcasăPoliticaProvocarea lui Putin, joc mortal. Timpul se scurge pentru șeful Wagner?

Provocarea lui Putin, joc mortal. Timpul se scurge pentru șeful Wagner?

Iritarea sau provocarea președintelui rus Vladimir Putin este un joc periculos care se termină adesea cu o prăbușire – sau cu moarte.

De la invazia Ucrainei, notează Politico, ritmul deceselor misterioase ale unor ruși proeminenți s-a accelerat – cel puțin șapte oligarhi și o serie de oficiali  au murit în circumstanțe ciudate.

Așadar, când va cădea, în mod inexplicabil, Evgheni Prigojin, liderul guraliv al grupului paramilitar Wagner? A depășit oare în sfârșit o limită cu scandalul său plin de obscenități de săptămâna trecută despre „bunicul”, interpretat pe scară largă în Rusia ca fiind Putin?

Într-un videoclip postat online, Prigojin a sugerat că Putin a rămas convins că invazia Rusiei în Ucraina se va încheia cu o victorie glorioasă. „Dacă se va dovedi că are dreptate, Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toți. Dar ce ar trebui să facă țara dacă se dovedește că acest bunic este un nemernic ordinar?”

La fel ca și aliatul său, liderul cecen Ramzan Kadîrov, Prigojin a avut grijă să evite orice atac direct la adresa lui Putin în frecventele sale sclipiri de furie și dezaprobare față de generalii ruși și tacticile lor militare( ministrul Apărării Serghei Șoigu și  șeful Statului Major Valeri Gherasimov) în timp ce a cerut escaladarea și utilizarea armelor nucleare cu putere redusă. Deși Kadîrov s-a liniștit în ultimele săptămâni, Prigojin nu a făcut-o.

Unii din opoziție suspectează că Putin a fost fericit că Prigojin și alți ultranaționaliști au cerut acțiuni tot mai extreme pentru a-i ține nervoși pe liderii occidentali – subînțelesul nespus fiind: aveți grijă ce vă doriți, o Rusie fără Putin ar putea însemna o Rusie a lui Prigojin.

La urma urmei, Leonid Volkov, șeful de personal al liderului opoziției Alexei Navalnîi, l-a descris pe Prigojin ca fiind „cel mai periculos criminal din anturajul lui Putin”.

Dar alții, precum Mihail Hodorkovski, îl bănuiesc pe Prigojin că joacă un joc dublu și că „se pregătește pentru viața de după Putin”, poziționându-se pentru ceea ce se va întâmpla după aceea. Și etichetarea liderului Rusiei ca fiind un „nemernic” – îi face ambițiile și mai clare, riscându-și chiar viața? Doar timpul va spune.

Deocamdată, „acoperirea pro-Wagner de către presa rusă nu a încetat”, au remarcat jurnaliștii de investigație Andrei Soldatov și Irina Borogan. Aceștia cred că Prigojin are în continuare sprijinul serviciului de informații militare GRU al Rusiei – deși probabil nu și al agenției sale de informații FSB – scriind că „atacurile sale repetate împotriva celor doi lideri de vârf ai armatei par atât de deplasate”, încât doar sprijinul personal al lui Putin pare să explice acest lucru.

„Putin a recurs la metode din ce în ce mai neortodoxe pentru a-i ține în frâu pe generali. Dar și mai important a fost rolul Wagner ca forță de contrabalansare a armatei”.

Poate că da, dar dacă un alt  ultranaționalist sfârșește prin a fi aruncat în aer – cum a fost  vloggerul Vladlen Tatarski – ar putea indica faptul că timpul se scurge pentru Prigojin.Fosta jurnalistă Marina Ovsiannikova, care a ținut prima pagină a ziarelor pentru că a protestat împotriva războiului din Ucraina, l-a ridiculizat pe Putin, spunând că „nu are suficient Noviciok” pentru a scăpa de criticii săi.Dar cu siguranță va exista o fiolă disponibilă pentru Prigojin… când va veni vremea.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
499 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger